Ekspert om Telenor-maktkampen: Full retrett svekker Wærsted

Dagens forestilling ga ikke avklaringen Telenor trenger. Derimot er maktforholdet i toppen forskjøvet – i favør Sigve Brekke.

– SVEKKER WÆRSTED: Telenor-styreleder Gunn Wærsted forsvarte onsdag Sigve Brekkes posisjon som Telenors konsernsjef.

Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix
 • Karl Wig
 • Ingvild Sagmoen
 • Bjørn Haugan
 • Marius Lorentzen
 • Geir Molnes
Publisert:,

Det er analysen fra karriere- og lederekspert Thorleif Solstad i Solstad Gruppen.

Han har tidligere hatt sjefsstilling i Telenor-konsernet, og fulgte med på pressekonferansen konsernsjef Sigve Brekke og styreleder Gunn Wærsted holdt onsdag.

– Det er ingen tvil om at Brekke kommer styrket ut av dette, sier Solstad til E24.

– Han nektet å følge anmodningen om å avslutte sitt arbeidsforhold, og har nå full tillit i styret. Imens slår Wærsted full retrett. Hun er svekket.

Styreleder Wærsted forklarte onsdag at hun hadde styrets forankring da hun innledet en «prosess» om å få Sigve Brekke ut fra konsernsjefstolen.

Den prosessen har endt med at styret har full tillit til at Brekke kan fortsette å lede Telenor, er Wærsteds klare beskjed nå.

Hva som har skjedd i mellomtiden vil hverken hun eller Brekke gå inn i detalj om, men begge benekter skittent spill og personkonflikt seg imellom.

Les også

Snusk i hemmelig land kan velte Brekke

– Maktforholdet er forskjøvet

Etter bomben fra DN forrige uke om at Wærsted ikke fikk med seg styret på vrakingen av Brekke, har det stormet rundt Telenor – og en rekke eksperter har påpekt viktigheten av en lynrask avklaring for å begrense skadeomfanget, blant dem E24s redaktør på kommentatorplass.

Men tross en lengre seanse med spørsmål og svar fra et samlet pressekorps i Telenors hovedkvarter onsdag, synes ikke Solstad seansen ga avklaringen selskapet trengte.

AVKLART I TELENOR-TOPPEN? Neppe, mener rekrutteringsekspert og tidligere innleid Telenor-sjef Thorleif Solstad.

Foto:

– Nei, jeg tror ikke det, sier han til E24.

– Jeg tror bare maktforholdet er forskjøvet, med en sterkere administrerende direktør. Og når man for åpen scene nok en gang demonstrerer at man ikke har handlekraft til å avslutte slike saker, er det svekkende for selskapet, sier Solstad.

Han viser til at striden om Brekkes stilling skal ha pågått i nærmere seks måneder.

– Det skjer ikke noe før man har fått en lekkasje, og da fremstår det som manglende handlekraft i ledelsen. Jeg oppfatter det som en avklaring med ryggen mot veggen: De sier det de må, men heller ikke mer. Det er fortsatt veldig defensivt.

– For mange ubesvarte spørsmål

Også BI-professor og PR-ekspert Peggy Brønn mener Telenor-saken er langt fra avklart.

Hun mener det er vanskelig å si hva som faktisk er sant og ikke, basert på medieomtale av det som har foregått innad i selskapet.

– Dersom de var enige om å be ham fratre, hvorfor har de nå tillit til ham? De har blitt presset til å ordne opp i dette i det offentlige rom, men jeg ser ikke at saken nå er ute av verden. Det er for mange ubesvarte spørsmål, sier Brønn til E24.

Les også

Telenor-aksjen faller etter Brekke-avklaring

Brønn mener selskapet er den store taperen i denne saken.

– En kan gjøre narr av konseptet omdømme, men det er et uvurderlig gode i en organisasjon. Det å ha et kompetent og tillitsfullt styre over tid bygger renommé og tillit til et selskap, noe som gir det en fordelaktig posisjon i markedet. Disse interne konfliktene bygger ned renommeet, og organisasjonen må få kontroll på dem, sier hun.

– Mæland har ikke råd til å miste Wærsted

Mens Solstad mener Wærsted går tapende ut av det som fremstår som en knallhard maktkamp, innrømmer styrelederen at hun selv har vurdert å gå av:

– Det ville ikke være troverdig hvis jeg sa at en tanke om det ikke har streifet meg. Men den tanken brukte jeg veldig kort tid på, svarte Wærsted på spørsmål fra pressen onsdag.

Enn så lenge blir altså Wærsted sittende. Skulle hun gå av, vil det være et stort tap for næringsminister Monica Mæland, sier BI-professor Morten Huse.

– Monica Mæland har hatt stort press på seg om å få flere kvinner inn som styreledere og konsernsjefer i selskaper med staten på eiersiden. Hun fikk sterk kritikk da Sigve Brekke ble ansatt som Telenor-sjef, og måtte da finne andre måter å veie opp på, sier Huse.

Sett Mælands sitater onsdag? - Viktig at det skapes ro i selskapet

Mæland fikk Wærsted inn som styreleder etter at næringsministeren i realiteten fikk sparket den forrige Telenor-styrelederen, Svein Aaser.

– Monica Mæland har ikke råd til at Gunn Wærsted forsvinner. Og Wærsted vet nok at hun i utgangspunktet har næringsministeren i ryggen, sier Huse.

Mæland har stort sett holdt tyst om Telenor-feiden, men uttalte etter onsdagens pressekonferanse at hun regner med at styre og ledelse nå gjør «sitt ytterste for å ivareta selskapets ansatte og verdier på en best mulig måte».

Her kan du lese mer om

 1. Telenor
 2. Sigve Brekke
 3. Gunn Wærsted
 4. Monica Mæland
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. – De lager mer og mer røyk. Til slutt kommer eksplosjonen

 2. Sigve Brekke må ut raskt

 3. Wærsted om Telenor-feiden: Jeg sørger for å ha ryggdekning i styret

 4. Annonsørinnhold

 5. Telenor-bråket: Næringsministeren har visst om mistilliten til Brekke

 6. Wærsted til DN: – Uheldig for selskapet