Flyselskapene ber Sanner om corona-hjelp: – Kutt flypassasjeravgiften

NHO Luftfart har på vegne av flyselskapene purret på regjeringen for å få til et krisemøte om coronaviruset. De ber om at Finansdepartementet gjør et midlertidig nødkutt i flypassasjeravgiften.

 • Marius Lorentzen
Publisert:

– Hvis man nå lager noen generelle ordninger for å hjelpe norsk næringsliv, så vil man ikke treffe de bedriftene som har ligget i forkant av dette og som nå blør: Luftfarten og norsk reiseliv, sier Torbjørn Lothe, administrerende direktør i NHO Luftfart.

Han ber nå regjeringen og finansminister Jan Tore Sanner (H) gå inn og gi flyselskapene krisehjelp nå som effektene av corona-utbruddet slår inn for fullt – han vil at flypassasjeravgiften fjernes i en midlertidig periode.

– Det klart enkleste og mest effektive for å avdempe konsekvensene av dette vil være å fjerne flypassasjeravgiften midlertidig, sier Lothe som mener departementet kan gjøre dette uten at det trengs en tung byråkratisk prosess, og fortsetter:

– Da den avgiften kom gikk luftfarten økonomisk sett bra og politikerne ønsket å beskatte en bransje som var i en opptur. Nå er situasjonen snudd på hodet. Det burde finansministeren ta på alvor.

Lothe sammenligner fallet i reising og kanselleringer som nå skjer med askekrisen i 2012.

Han påpeker at luftfarten må regnes som en kritisk del av infrastrukturen og transportsystemet i Norge, og at myndighetene «nå må se sitt ansvar for at den opprettholdes i en kritisk fase».

PS! Flypassasjeravgiften ble innført av de borgerlige partiene i forbindelse med forhandlingene om statsbudsjettet for 2016. Avgiften henter inn en snau milliard kroner årlig fra norsk innenrikstrafikk alene.

Torbjørn Lothe, administrerende direktør i NHO Luftfart

Purret på departementet

NHO Luftfart tok først kontakt med Finansdepartementet i et brev 18. februar for å be om et møte om coronaviruset og de konsekvensene utbruddet og ulike smittetiltak vil få for reiselivsnæringen.

Lothe forteller at han denne uken (3. mars) måtte purre fordi man ikke har fått svar.

Flybransjen kom seg imidlertid på et møte med Finansdepartementet torsdag, men det møtet handlet om noe helt annet og var allerede avtalt. Ifølge Lothe fikk man ingen avklaringer fra Finansdepartementet da.

Lothe og andre E24 har snakket med i bransjen forteller om en situasjon som nå forverrer seg ettersom bedrifter og aktører i offentlig sektor kansellerer konferanser, reiser og diverse turer.

Fredag ble det blant annet klart at Oslo Plaza har sendt ut permitteringsvarsel til flere ansatte.

– Dette vil gi en dramatisk betydning for bransjen og derfor er vi så på, sier Lothe.

Sanner svarer

Finansminister Jan Tore Sanner sier til NTB lørdag ettermiddag at tiltakene må være målrettet og ha effekt.

– Vi har tett dialog med næringslivet for å vurdere ulike tiltak, skriver finansminister Sanner i en kommentar til NTB.

– Tiltakene må være målrettet og ha effekt. Vi ser at særlig reiseliv, flybransjen og industrien rammes av virkningene av coronaviruset. Vi vurderer ulike tiltak og vil blant annet se på flypassasjeravgiften, sier han.

– Må komme på banen

– Vi står sammen med NHO Luftfart og resten av våre bransjekollegaer i denne saken – nå må myndighetene komme på banen, oppfordrer informasjonsdirektør Lasse Sandaker Nielsen i Norwegian.

– Etter Widerøes rutekutt ble det et politisk engasjement som reaksjon på at avgiftstrykket i luftfarten er for høyt. Det fungerer mot sin hensikt hvis man skal se ambisiøst på luftfartens klimautfordring. Det som skjer i Widerøe er et symptom på bransjens utfordringer – og det er før coronaviruset kom, sier Knut Morten Johansen, direktør for samfunnskontakt i SAS.

– Med coronaviruset står vi overfor en stor utfordring for det som er en kritisk infrastruktur i Norge, fortsetter han.

Både SAS og Norwegian beskriver en situasjon som endrer seg kontinuerlig takket være virusutbruddet. Begge selskapene har sendt ut resultatvarsel på samme måte som en rekke flyselskap verden rundt.

Hele flybransjen jobber nå med å finne kostnadskutt, utsette prosjekter, utsette ansettelser og prosjekter som kan utsettes, i tillegg til å kutte avganger der trafikken svikter.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Flypassasjeravgiften
 3. Coronaviruset
 4. Luftfart
 5. Finansdepartementet
 6. NHO
 7. Flyselskaper

Flere artikler

 1. Krisepakke til flyselskapene: – Ikke i nærheten av nok

 2. Fagforeninger krever kriselån til flyselskapene: – Dette ligner ikke på noe vi har sett før

 3. Norwegian kansellerer 3.000 avganger og varsler permitteringer som følge av coronaviruset

 4. Norwegian og SAS har fått avgiftskutt og lånegarantier. Nå vil de også ha kontantstøtte.

 5. Regjeringen vil gjeninnføre flypassasjeravgiften