Italia innførte innreiseforbud mens Alessandro og Maurizio var på norgesferie

Selv om virusfrykten tynger passasjertallene på Oslo Lufthavn Gardermoen går flytrafikken, men ikke for italienerne Alessandro D’Avino og Maurizio De Vit.

Italienerne Alessandro D’Avino og Maurizio De Vit sliter med å komme seg hjem fra Norgesferien som følge av coronaviruset.

Ola Alsberg
  • Ola Alsberg
Publisert:

– Vi sitter fast her enn så lenge på grunn av viruset, sier den italienske smittevernlegen Alessandro D’Avino.

Sammen med kompisen Maurizio De Vit har han vært på en langhelg i Nord-Norge de siste dagene. Da de møtte opp på Gardermoen tirsdag fikk de beskjed om at flyet hjem til Roma er innstilt.

Les også

Norwegian innstiller flyginger til Italia

– Jeg må tilbake på jobb

Italia innførte tidligere i mars karantenetiltak i virusrammede Nord-Italia. Mandag kveld utvidet Italia karantenetiltakene til å gjelde hele landet.

Det gjør D’Avino og De Vits hjemreise vanskelig.

– I første omgang får vi fly til København i morgen tidlig, men derfra aner vi ikke. Det kan bli vanskelig å komme seg tilbake til Italia som følge av karantenen, sier De Vit.

De to kommer fra Roma, hvor smittetilfellene har vært langt færre enn i Nord-Italia. Totalt er 9.172 smittet og 463 døde av viruset i landet.

– Alle flyginger blir innstilt. Også på grensene til Italia blir det innført restriksjoner, sier D’Avino.

– Jeg må komme meg tilbake på jobb, sier smittevernlegen.

–Jeg håper italienske myndigheter hjelper til så italienere i utlandet kommer seg hjem. I verste fall må vi leie en bil eller ta toget fra et naboland. Jeg håper ikke de stanser oss italienere som vil inn i landet, når de hovedsakelig skal stanse de som vil reise ut, sier De Vit.

Les også

Norwegian-aksjen tilbake i pluss etter nyhet om kanselleringer

Tirsdag oppdaterte Utenriksdepartementet (UD) sine reiseråd til Italia, og fraråder nå alle reiser som ikke er strengt nødvendige.

I tillegg har en rekke flyselskaper innstilt reiser til landet, deriblant SAS og Norwegian.

Flypassasjerer frykter viruset

Avinors passasjertall for februar, kunne vise til én prosent økning sammenlignet med samme måned i fjor, men 26. februar ble første coronatilfelle i Norge påvist. Allerede dagen etter merket Gardermoen passasjernedgang.

– Dagen etter første smittetilfellet i Norge ble bekreftet fikk vi en nedgang på fem prosent. Det er færre passasjerer nå enn vanlig, og forrige uke var det tolv prosent færre passasjerer enn ved samme uke i fjor, sier direktør Siri Stine Ramstad Westby ved Oslo Lufthavn Gardermoen.

Stine Ramstad Westby ved Oslo Lufthavn Gardermoen sier de har satt i gang flere tiltak mot virussmitte.

Avinor
Les også

Norwegian kansellerer 3.000 avganger og varsler permitteringer som følge av coronaviruset

Norge er blant landene med flest påviste tilfeller sammenlignet med befolkningstallet. Tirsdag kveld har antallet kommet opp i 304 smittetilfeller.

– Jeg er ikke så veldig redd for å være ute på reise. Særlig ikke når det er så lite folk her som i dag, sier Preben Evensen, som sammen med Mikael Løfstrøm skal på en kombinert jobb- og ferietur til Dubai.

– Det er kun 45 smittetilfeller i Emiratene, så man er nesten tryggere der enn man er her, sier Løfstrøm.

Mikael Løfstrøm (t.v.) og Preben Evensen var tirsdag på vei til Dubai fra Gardermoen.

Ola Alsberg
Les også

Regjeringen jobber med tre ulike coronatiltak

– En vanskelig situasjon

Direktør Siri Ramstad Westby på Gardermoen sier at flyplassen følger myndighetenes helseråd til enhver tid.

– I tillegg har vi har økt frekvensen på vasking av passasjerområdene, satt ut antibac og innført prosedyrer mot fly der vi tar imot reisende som kan komme fra risikoområder, sier hun.

Flybransjen sliter særlig som følge av coronaspredningen, og flyselskaper som SAS og spesielt Norwegian har gått kraftig tilbake på børsen.

– Dette er en vanskelig situasjon for hele bransjen. Vi forbereder oss på at det kan bli en langvarig situasjon ved blant annet å lage beredskapsplaner. Vår primæroppgave er å ha en sikker og stabil drift, i tillegg til å holde Gardermoen åpen, sier Ramstad Westby.

Les på E24+

Tenker du å gjøre coronakupp på flybilletter? Vent litt, mener analytiker

Les på E24+

Børskommentar: Norwegian-sjefens bønn til myndighetene understreker alvoret

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Coronaviruset
  2. Gardermoen
  3. Coronaviruset
  4. Flytrafikk
  5. Italia
  6. Oslo Lufthavn
  7. Flyselskaper

Flere artikler