Russiske leiesoldater har inntatt oljefelt i Libya

Russiske leiesoldater har inntatt Libyas største oljefelt, opplyser landets nasjonale oljeselskap National Oil Corporation (NOC). Equinor er deleier på feltet.

  • NTB
  • David Bach
Publisert:

De russiske leiesoldatene kjemper sammen med opprørsgeneralen Khalifa Haftar og hans LNA-milits, men ledelsen i Kreml har nektet kjennskap til dette, skriver NTB.

Torsdag kveld ankom de russiske soldatene Sharara-feltet, som tidligere i år ble okkupert av en stammemilits som tar sine ordrer fra Haftar.

Equinor er blant deleierne på feltet, bekrefter pressetalsmann Erik Haaland overfor E24.

Eier rundt 10 prosent

Sharara-feltet ligger i Murzuq-ørkenen sørvest i Libya, og opereres av Akakus Oil Operations. Det nasjonale oljeselskapet NOC eier halvparten, mens den andre halvparten eies av Repsol, Total, OMV og altså Equinor.

Det norske selskapet har 20 prosent av den internasjonale halvparten. Equinor har ingen egen tilstedeværelse på feltet, opplyser Haaland.

Leiesoldatene kommer angivelig fra det russiske sikkerhetsselskapet ChVK Wagner, som har sendt opptil 1.200 menn til Libya for å kjempe sammen med LNA.

ChVK Wagner eies av Jevgenij Prigozjin, som har nære bånd til Russlands president Vladimir Putin.

Stengt flere ganger

Libya har Afrikas største oljereserve, men Haftars styrker har siden januar blokkert eksporten. Det har fått alvorlige økonomiske følger for landets FN-støttede regjering.

Sharara-feltet har hatt en produksjon på 315.000 fat olje om dagen, rundt en tredel av Libyas samlede produksjon.

Ifølge NS Energy Business har oljefeltet vært utsatt for produksjonsforstyrrelser flere ganger siden diktatoren Muammar Gaddafi ble veltet i 2011.

Væpnede opprørsstyrker satte en stopper for produksjonen i to år mellom 2014 og 2016, og senest i januar i år.

Da produksjonen igjen startetopp i begynnelsen av juni i år, tok det bare tre dager før en væpnet gruppe nok en gang brukte makt mot anlegget. NOC så seg tvunget til å erklære unntakstilstand ved feltet, ifølge nettsiden.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Libya
  2. Equinor
  3. National Oil Corporation (NOC)

Flere artikler