Elkjøp refses etter bonusavsløring: – Helt vanvittig

Politikere reagerer på at elektronikkjedens månedsbonuser er forbeholdt ansatte som ikke er fagorganisert. – Det de ansatte kan velge mellom, er to ulike lønnsmodeller. De kan ikke få begge, sier Elkjøp.

– HELT VANVITTIG: SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes reagerer på pressmidlene Elkjøp anklages for å bruke mot ansatte som ønsker å organisere seg. Elkjøp har avfeid påstandene.
 • Karl Wig
Publisert: Publisert:

– Dette er fagforeningsknusing. De metodene Elkjøp bruker er helt forferdelige, sier Trine Lise Sundnes, sjefen for LOs internasjonale avdeling og Ap-kandidat i Oslo.

– Å straffe folk økonomisk for å bruke sin demokratiske rett til å fagorganisere seg, er stygt og nedrig, fortsetter hun.

Elkjøp sier det ikke handler om å straffe noen, men å gi ansatte et valg mellom «to ulike lønnsmodeller».

Les også

Fagorganiserte Elkjøp-ansatte får ikke månedsbonus

– Å tilby månedsbonus i tillegg til tariffbestemte goder vil ikke være økonomisk bærekraftig, og våre samlede lønnskostnader må stå i sammenheng med den markedssituasjonen vi opererer i, sier HR-direktør Stein Riibe i en kommentar til E24.

– Strider mot organisasjonsfriheten

11 Elkjøp-varehus, et fåtall av totalt 150 varehus i hele Norge, er i dag fagorganiserte med tariffavtaler.

E24 skrev denne uken at fagorganiserte ansatte ikke får ta del i kjedens månedlige bonusordning. Denne er forbeholdt ansatte uten tariffavtale, bekrefter kjeden.

LO-forbundet Handel og Kontor, samt tre ansatte ved ulike varehus som E24 har snakket med, mener ledelsen i Elkjøp bruker bonusordningen som et verktøy for å motvirke fagorganisering i en av landets største butikkjeder.

– Vi opplever at Elkjøp ikke ønsker at de ansatte skal organisere seg, og at tapet av bonus brukes som et pressmiddel for å nå målet, uttalte Handel og Kontors nestleder Lena Reitan.

– Bruk av pressmidler som det vi hører om her, er helt vanvittig og strider imot organisasjonsfriheten vi har i Norge, sier SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes.

Les også

Elkjøp korrigerte gladnyhet: Varslet ansatte om at det ikke kommer noen ny bonusutbetaling

Elkjøp har uttalt at de ikke kjenner seg igjen i påstandene om at de ikke ønsker fagorganisering.

Mens ansatte som fagorganiserer seg, mister månedsbonusen, får de ulempetillegg og bedre pensjonsopptjening gjennom tariffavtalen.

De får også mulighet til å oppnå en årsbonus dersom visse resultatmål oppfylles, ifølge Elkjøp.

REAGERER: Den mangeårige fagforenings-sluggeren Trine Lise Sundnes er leder for LOs internasjonale avdeling, styreleder i FN-sambandet og Ap-kandidat i Oslo.

Ber Elkjøp snu

Ap-nestleder Bjørnar Skjæran sier han ble «rett og slett rystet» av E24s artikkel onsdag.

– Å bremse fagforeningers innflytelse og grunnleggende rettigheter, vil bare svekke bedriftens omdømme ute hos kundene. Det håper jeg de merker, sier Skjæran.

REAGERER: Ap-nestleder Bjørnar Skjæran.

– Jeg er glad for at dette blir satt fokus på – og vil oppfordre ledelsen til å tenke seg om, fortsetter Ap-profilen.

SVs nestleder har også en oppfordring:

– Nå forventer vi at Elkjøp-ledelsen omgjør beslutningen. Vi i SV maner til anstendighet og ber om at Elkjøp-ledelsen tar ansvar, sier Fylkesnes.

– Vi vil ikke ha amerikanske tilstander med «union bashing» i Norge, fortsetter han.

LO-topp Sundnes mener en «sterkere lovregulering» er nødvendig.

Les også

Ansatte på «dugnad» nektet lønn i en tredje storkjede

Elkjøp: – Kan ikke få begge

– Når det gjelder kommentarene fra de ulike partiene, ser det ut til at vi er enige, alle sammen. Vi støtter organisasjonsfriheten, svarer Elkjøps HR-direktør Stein Riibe, etter å ha blitt forelagt anklagene i denne saken.

Riibe sier dette innebærer at elektronikkjeden «respekterer fullt ut våre ansattes ønske og behov for å fagorganisere seg».

– VI STØTTER ORGANISASJONSFRIHETEN: Elkjøps HR-sjef Stein Riibe sier bonussaken er «feil fremstilt» av E24.

– Det er derfor feil fremstilt av E24 å si noe annet. Alle varehus har tillitsvalgtordning, og det besluttes lokalt hvilken lønnsordning som skal gjelde på arbeidsstedet. Dette skjer etter ønske og krav fra de ansatte, sier han.

– Det de ansatte kan velge mellom, er to ulike lønnsmodeller. De kan ikke få begge. Uorganiserte og organiserte ansatte har uansett felles timelønn etter gjeldende tariff. Forskjellen ligger i at organiserte ansatte har en timelønn pluss tarifftillegg, mens uorganiserte ansatte har en variabel månedsbonus i stedet for tarifftillegget.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Torgeir Knag Fylkesnes
 2. Elkjøp
 3. Industri Energi
 4. Fagforening
 5. Bjørnar Skjæran
 6. Handel og Kontor

Flere artikler

 1. Fagorganiserte Elkjøp-ansatte får ikke månedsbonus

 2. Elkjøp snur: Power vil ta en vurdering i løpet av uken

 3. Elkjøp snur og gir ansatte like lønns- og bonusordninger

 4. Power snur: Ansatte med tariffavtale vil motta bonus

 5. Power-ansatte fratas bonuser hvis de får tariffavtale