Ukens Overblikk: Krig, kvinnedag og rekorder
Et utvalg av E24s største saker og den beste journalistikken hver fredag.
(Pssst: Du kan også få Overblikk som nyhetsbrev)
Vi legger bak oss nok en uke med krig i Europa, og det er lite annet som opptar nyhetsbildet.
I tillegg til den humanitære katastrofen, ser vi også nå hvordan krigen fører til høyere olje- og gasspriser, og prisoppgang for en rekke andre råvarer, som igjen gir både høye bensinpriser og matvarepriser.
Oljeprisen i været
Russlands invasjon av Ukraina har ført til en strøm av sanksjoner mot Russland, for å prøve å strupe president Putins krigskasse slik at han ikke skal få finansiert krigen og for å øke presset på oligarkene og de andre støttespillerne hans. Oljeanalytikerne har hatt travle dager med å analysere effekten av invasjonen, sanksjonene og ikke minst selvsanksjonering fra aktører i oljemarkedet som skyr russisk olje. De spår nå oljepriser på alt fra 135 dollar fatet til opp mot 200–300 dollar fatet. Til sammenligning var prisen på rundt 80–90 dollar fatet før invasjonen.
Dyrere bensin
Oljeprisen styrer drivstoffprisene, og nå ser vi også rekordpriser på både bensin og diesel i store deler av landet.
Også gassprisene er rekordhøye nå. Dette går hardt ut over europeiske forbrukere som i stor grad bruker gass til oppvarming og matlaging. Allerede før krisen ble det anslått at 36 millioner mennesker i EU ikke hadde råd til å holde huset sitt varmt nok.
... og dyrere mat
Som om ikke dette er ille nok, påvirkes også matvareprisene av den tragiske krigføringen. Russland og Ukraina står til sammen for nesten en tredel av verdens eksport av bygg og hvete, ifølge nyhetsbyrået AP. Nå må folk stålsette seg for økte priser på matvarer, sier Ola Grytten, professor i økonomisk historie ved Norges Handelshøyskole til Klassekampen.
– Nå er det som Europas kornkammer står i brann, uttalte kommunikasjonsdirektør Håkon Mageli i Orkla til E24 i forrige uke.
Pengene renner inn for Norge
Med prisoppgang for olje og gass, renner det inn penger til den norske statskassen. Meglerhuset Nordea Markets har anslått at statens oljeinntekter kan bli 1.750 milliarder kroner i år. Nå diskuteres det hva Norge bør gjøre med disse ekstrainntektene, om man bør sette et pristak på gassen vi selger, bruke det til å finansiere utbyggingen av alternativ grønn energi, eller til å hjelpe den enorme flyktningstrømmen som er på vei.
Chihuahua, labrador og elghund
Tirsdag denne uken ble den internasjonale kvinnedagen markert verden over. Benedicte Schilbred Fasmer, konsernsjef i SR-Bank, viser til tall som viser at vi fortsatt ikke har likestilling i Norge.
– Jeg opplever rare ting fortsatt. For ikke så lenge siden ble jeg sammenlignet med en chihuahua, som var søt, men som også kunne si ifra. Mennene i rommet ble sammenlignet med labrador og elghund. Det var ikke noe vondt ment, men det er veldig spesielt, uttalte Fasmer til E24 i Stavanger denne uken.
Helgetips
I helgen kan du glede deg til blant annet min kollega Sofies reportasje fra Frankrike, om hvordan russiske oligarker har inntatt rivieraen.
Ellers vil jeg anbefale Netflix-serien Inventing Anna om hvordan den russisk-tyske kvinnen Anna Sorokin lurte finansfolk, hoteller, banker, og New Yorks sosiale elite gjennom flere år. Serien er basert på en sann historie, og man får et innblikk i hvordan «fake it ’til you make it» kan fungere i praksis. Det er penger, glitter og glamour, men også en fascinerende sårhet under overflaten. Sorokin lurte også mange nære venner, men man får aldri helt tak på om hun er en kynisk lynskarp svindler eller en som bare er villig til å gå ekstra langt for å nå sine drømmer.
Nyt helgen!
Hva synes du om Overblikk? Send meg gjerne dine tanker til ina@e24.no eller til overblikk@e24.no.
Hilsen Ina