Seadrill distanserer seg fra korrupsjonssiktelsen
John Fredriksen-selskapet distanserer seg fra korrupsjonssiktelsen, men sier at de vil samarbeide med etterforskningsmyndighetene.
– Siktelsen mot Sevan Drilling er relatert til kontrakter som ble inngått i perioden 2005-2008, før Seadrill både ble minoritetsaksjonær og tok kontroll over selskapet, skriver Seadrill i en børsmelding mandag morgen.
Sendt fredag ble det kjent at Økokrim har siktet det norske riggselskapet Sevan Drilling for korrupsjon. Selskapets lokaler har blitt ransaket, og Økokrim har tatt beslag.
Seadrill eier over 50 prosent av aksjene i Sevan Drilling.
Siktelsen omhandler utbetalinger som er foretatt i perioden 2012 til 2015 knyttet til kontrakten om utleie av borerigger til det statlige brasilianske oljeselskapet Petrobras.
Sevan Drilling siktet for Petrobras-korrupsjon
Vil samarbeide
Disse leiekontraktene ble inngått i perioden 2005 til 2008. Nå understreker altså Seadrill at dette var før de kjøpte seg opp i selskapet.
Uansett sier Seadrill at de vil bidra med å få alle fakta på bordet:
– Seadrill er fortsatt forpliktet til de høyeste etiske standardene. Selskapet vil samarbeide med hvilken som helst og alle etterforskningsmyndigheter i relasjon til den pågående etterforskningen, skriver selskapet.
Seadrill-sjefen om Fredriksen: Har sagt jeg bruker penger som en full sjømann
Varslet selv om korrupsjonsmistanke
Det var Sevan Drilling som fredag selv meldte at det kan ha forekommet korrupsjon i forbindelse med de nevnte utleiekontraktene.
Mistanken kom etter at selskapet fikk oversendt en ekstern graskningsrapport fra advokatfirmaet Selmer.
Til DN bekrefter Sevan Marine-gründer Arne Smedal at han står som siktet i korrupsjonssaken, etter å ha sittet hele fredag i politiavhør.
– Det er helt sjokkerende det som kommer opp nå. Det er ubehagelig at våre betalinger skal ha gått til personer i Petrobras og politikere i Brasil, sier Smedal til avisen. Gründeren avviser at han selv har gjort noe galt.
Konsernsjef Carl Lieungh i Sevan Marine har bekreftet til DN at han nektet å etterkomme krav om betaling som ble fremmet knyttet til en agentavtale høsten 2011, da Sevan Drilling var en del av Sevan Marine.
– Det var en agentavtale som vi satte spørsmålstegn ved nytten av, sa Lieungh til E24 lørdag om den stansede utbetalingen.
Han fremholdt at Sevan Marine og Sevan Drilling høsten 2011 var i alvorlige økonomiske problemer og i gjeldsforhandlinger med sine kreditorer.
Petrobras-direktør dømt til fem år for korrupsjon
Storskandale
Den såkalte Petrobras-skandalen har rystet Brasil. Ikke bare har en rekke større selskaper og høytstående næringslivstopper og blitt trukket inn, men det samme har fremtredende politikere.
Blant annet var landets president, Dilma Rousseff, styreleder i Petrobras fra 2003 til 2010.
Bakgrunnen er at flere av Petrobras leverandører skal ha blåst opp kontrakter med oljegiganten med mål om å betale bestikkelser til både selskaps- og partipamper.
Dette utløste den såkalte «Operation Car Wash», på portugisisk «Operação Lava Jato».
Så langt har flere tidligere direktører og politikere blitt siktet, og også for Petrobras har saken fått store konsekvenser. Selskapet, som også sliter med høy gjeld og lav oljepris, har det siste året tatt betydelige nedskrivninger, suspendert utbyttet, kuttet i budsjettene og solgt eiendeler.