Økokrim slår alarm om skattemoral

Nordmenn unndrar over 100 millioner hvert år.

Sigurdsøn, Bjørn
  • NTB
Publisert:,

Økokrim slår alarm om norsk skattemoral. Det norske folk unndrar over 100 milliarder kroner fra beskatning årlig. Trygdebedrageri i innvandrermiljøer bekymrer også.

For første gang har Økokrim sammen med blant andre økoteamene i politidistriktene foretatt en risikovurdering, hvor de rangerer ulike former for kriminalitet, skriver VG Nett.

Skattekriminalitet, trygdebedrageri og korrupsjon endte på toppen av lista.

- Dette er områder vi ut fra en risikobetraktning mener bør prioriteres de neste årene. Skattekriminalitet er en stor risiko for samfunnet, fordi omfanget er så enormt. Skattekrim tapper samfunnet for anslagsvis over 100 milliarder kroner. Det forteller litt om perspektivene og grunnen til at dette er et område som må prioriteres, sier Økokrim-sjef Trond Eirik Schea til VG Nett.

- Det samme gjelder trygdebedrageri. Det dreier seg om små beløp i enkeltsakene, men samlet snakker vi om milliardbeløp. Hver femte nordmann er på trygd. Funn i Sverige viser at halvparten av feilutbetalingene til trygd skyldes bevisst feilinformasjon fra søkeren. I rapporten griper politiet spesielt fatt i enkelte innvandrermiljøer.

"Mange synes å være godt kjent med sine rettigheter, men ikke fullt så godt kjent med sine plikter. I spesielle miljøer kan det synes som om misbruk av det norske trygdesystemet er akseptabelt, og det er indikasjoner på at oppskrifter på hvordan velferdsordninger kan utnyttes, sirkulerer".

- Vi ser en trend som vi synes vi bør fortelle om, sier Schea.

Flere nyheter på E24

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Økokrim satser på færre, store saker

  2. Økokrim frykter mer korrupsjon i Norge

  3. Transocean-saken utsatt etter aktorbytte

  4. Annonsørinnhold

  5. Økokrim-sjefen varsler ny, stor korrupsjonssak

  6. Ektepar tiltalt for barnehagebedrageri