VIL HA OMSTILLING: - Miljøpartiet De Grønne er det eneste partiet som har en ansvarlig plan for rask nok omstilling av oljesektoren, hvor vi vil iverksette en omstillingsstøtte på minst 10 milliarder per år, tilsvarende 1 million per ny arbeidsplass, mener stortingsrepresentant og kronikkforfatter Per Espen Stoknes.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
Det Nye Norge

Kronikk, Det Nye Norge, Per Espen Stoknes i MDG: Har du ikke noe å skryte av i
Norge, Helgesen?

Regjeringen ser bakover til 1900-tallet for å finne fremtidens arbeidsplasser.

 • Per Espen Stoknes
  Per Espen Stoknes
  Stortingskandidat for Miljøpartiet De Grønne, gründer, økonom og leder for Senter for grønn vekst på BI. Tidligere rådgiver for oljeselskaper og oljedepartementet.
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen kom på banen i en kronikk på E24, med lovprising av Kina og Californias teknologiendringer.

Det kan virke som om Helgesen sitter med et inntrykk av at dette har skjedd av seg selv, uten handlingskraftige politikere og en stat som stimulerer entreprenørskap . Det stemmer ikke.

Helgesen forsøker nå å grønnvaske hele regjeringen.

Men selv om innlegget er godt skrevet, er det et faktum at under den sittende regjeringen, har Norge oppnådd den illeluktende sisteplassen når det gjelder grønn vekst blant de nordiske landene. Langt bak Sverige, Finland og Danmark. Det fremkommer i Green Growth-indikatorene fra OECD.

Her! Les klimaminister Helgesens kronikk, som fikk MDG til å reagere

Mens Helgesen prater i vei om kule apper og smarte kjøleskap som kan bestille mat for deg, rykker verden i fra oss.


Helgesen forsøker å grønnvaske hele regjeringen

Det er et gammelt magikertriks – mens Helgesen vifter med at du kan låse døren fra mobilen, jobber regjeringen han representerer alt den kan for å gjenta 1900-tallets oljearbeidsplasser fremover.

Er dette Høyres store omstilling?

Helgesen innrømmer heldigvis at «gullalderen for oljen ligger bak oss». Men skal han oppnå troverdighet for at det ligger en gullalder også i fremtiden, må det følges opp med ambisiøs, grønn politikk for Norge.

KLIMA-KAMERATER: Klimaminister Vidar Helgesen overlever Californias guvernør Jerry Brown en flaske vin etter signeringen av den historiske avtalen som innebærer tettere samarbeid mellom Norge og California på klimaområdet. Etter at han kom hjem, skrev han en kronikk i e24 med bakgrunn i blant annet det han hadde sett i USA.

Foto: Erlend Skevik/ VG

En skrytetekst om California og Kina er således det tammeste fremstøtet regjeringen kunne gjort.

Etter fire år er tiden mer enn overmoden for å spørre: Hvor er den norske politikken som monner?

For det nye, grønne gullet finner vi ikke ved å dra på studietur verden rundt.


Det er et gammelt magikertriks – mens Helgesen vifter med at du kan låse døren fra mobilen, jobber regjeringen han representerer alt den kan for å gjenta 1900-tallets oljearbeidsplasser fremover

Det er nå åpenbart at «den nye oljen» ligger i batterier og energilagring: Det er en form for olje som kan «brennes» igjen og igjen i det uendelige, og som dermed vil begynne å redusere oljeetterspørselen kraftig om 5-15 år.

Vi må nå derfor selv satse kraftig på de nye løsningene for Norge, slik som smarte byer, hav- og bioøkonomi, rene energiløsninger, helse & velferdsteknologi og kreative næringer.

Skal vi høste av oljeinntektene på en forsvarlig måte, må oljesubsidiene flyttes fra felt til folk. Om Helgesen faktisk mener alvor når han sier gullalderen er forbi, burde ikke dette være vanskelig å svelge for regjeringen. I stedet har vi en klimaminister som lar seg fascinere av teknologi-skift i andre land, mens kollegene hans utlyser oljefelt i rekord-antall her hjemme.

Jeg kan forstå det – Helgesen skulle sikkert ønske seg reell grønn vekst og teknologiskifte her hjemme.

Men de grå partienes oljelogikk kan ikke veltes over natten.

Bortsett fra på valgdagen 11. september, da. Det er da vi skal legge om kursen fra grønnvasking til et reelt grønnere Norge.

Les også

Kronikk, Det nye Norge, Øyvind Torpp i BCG: Grønn økonomi kan gi Norge 75.000 nye jobber innen 2025

Les også

Det Nye Norge – kommentar av Anniken Fjelberg: Menn som investerer i menn

Les også

E24 med ny debattserie: Slik skal vi sikre at Norge vokser – også etter oljen

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Det Nye Norge
 2. Entreprenørskap
 3. Høyre (H)
 4. Nordsjøen

Flere artikler

 1. Klima- og teknologikappløpet

 2. Betalt innhold

  Regjeringen vil ta to tredeler av klimakuttene nasjonalt 

 3. Danmark har vedtatt oljestans

 4. Fremad, ikke revers

 5. Betalt innhold

  – Svart blir aldri grønt