Administrasjonssjef varslet om trakassering: Saksøker Fretex etter oppsigelse

Tidligere Siemens-varsler Per Yngve Monsen saksøker Fretex for ugyldig oppsigelse. Fretex sier stillingen forsvant i organisering av ny virksomhet.

SAKSØKER FRETEX: Per-Yngve Monsen, har avbildet i forbindelse med den mye omtalte Siemens-varslersaken i 2008.

Foto: Janne Møller-hansen VG
Publisert:

Monsen er mest kjent som varsleren i overfaktureringssaken som førte til korrupsjonsetterforskning mot ansatte i både Siemens og Forsvaret.

De siste ti årene har han vært administrasjonssjef i Fretex. I 2016 varslet han om en helt annen sak – Fretex-konsernsjef Trond Ivar Vestres påståtte trakassering av en underordnet.

For noen uker siden mottok Monsen det han mener er gjengjeldelsen på varslingen:

«Du sies med dette opp fra din stilling som Administrasjonssjef».

– Jeg fikk to valg: Jeg kunne enten slutte på dagen, eller gå over i en kontrollstilling uten personalansvar, altså en vesentlig dårligere stilling i Fretex. Jeg opplevde det som et klart resultat av at jeg hadde varslet, sier Monsen til E24.

Han har nå saksøkt Fretex for ugyldig oppsigelse. Søksmålet ble først omtalt av Aftenposten her.

E24 har fått tilgang til oppsigelsen og stevningen til Oslo tingrett.

Mener varslere ble presset ut

Monsen var én av fire ledere ved Fretex Øst-Norge som leverte sin bekymringsmelding til Fretex-styret om konsernsjefens påståtte trakassering i 2016.

Les også

Valutalån-snuoperasjon i lagmannsretten: Nordea vant over Svein og Tone

Monsen betegner seg selv som den mest ivrige pådriveren i saken, og mener dette er årsaken til at han mistet stillingen som administrasjonssjef.

Den ansatte som opplevde trakasseringen varslet også selv om saken til styreleder to år tidligere, i 2014, men ifølge Monsen ble saken feid under teppet. Fretex avviser dette og mener saken ble behandlet både juridisk og etisk korrekt.

Året etter inngikk den ansatte en sluttavtale med Fretex. Ifølge Monsen ble personen i realiteten presset ut, ikke ulikt represaliene han selv mener seg utsatt for da han tok varslingssaken videre – og som han nå går til sak på grunn av.

Monsen krever tilbake jobben, at oppsigelsen kjennes ugyldig, og at Fretex dømmes til å betale erstatning «fastsatt etter rettens skjønn», viser stevningen som er levert Oslo tingrett av Monsens advokat, Trygve Staff i Advokatfirmaet Staff.

Les også

DNB frifunnet i massivt gruppesøksmål

Fretex viser til omorganisering

– Det refereres her til en avsluttet varslingssak som bakgrunnen for oppsigelsen. Alt som er viktig å belyse fra vår side vil komme opp for retten, sier kommunikasjonssjef Trine Gjermundbo i Fretex til E24.

– Avviser dere at varslingssaken førte til oppsigelsen?

– Å svare på dét vil også være å gå inn på forhold som må belyses i rettsvesenet.

– Kan du si hvorfor Monsen ble sagt opp?

– Igjen så hører dette hjemme i retten, men et viktig bakteppe er at Fretex har vært igjennom en omorganisering, hvor vi gikk fra fire regionsselskaper til to virksomhetsstyrte selskaper, sier Fretex-toppen, og fortsetter:

– Stillingen det er snakk om i denne saken, eksisterte i den gamle virksomheten, men ikke i den nye. Omorganiseringen var en virksomhetsoverdragelse, og alle ansatte – totalt 800 personer – fikk tilbud om ny jobb. Det har vært likt for alle.

Les også

Solgte boliger med for lite areal – arkitektkontoret dømt

– Innenfor alle lover, verdier og retningslinjer

– Saksøker mener bakteppet er varslingen om påstått trakassering?

I den varslingssaken har vi fulgt alle prosedyrer og gjennomførte også en ekstern gransking som konkluderte med at Fretex handlet innenfor alle lover, verdier og etiske retningslinjer i behandlingen av saken, svarer Gjermundbo.

Hun viser til en omfattende eksterngransking som Fretex bestilte av advokatfirmaet Grette.

Ifølge Aftenposten konkluderer advokatenes 132 sider lange rapport med at varslingssaken ikke omhandlet kritikkverdige forhold – og at ledelsen i Fretex heller ikke gjorde noe galt i behandlingen av saken.

Dette bestrider Monsen, som mener rapporten bærer preg av å være et bestillingsverk.

Konsernsjef Trond Ivar Vestre i Fretex har ikke besvart E24s henvendelser.

Her kan du lese mer om