Eks. Yara-topp om Libya-avtale: - La oss ikke snakke om det

Tidligere juridisk direktør Kendrick Wallace mente det forelå en stilltiende enighet i Yara-ledelsen, om ikke å snakke om Libya-avtalen som nå er en sentral del av korrupsjonssaken.

BLE KALT STYGGE TING: Tiltalte Kendrick Wallace la ikke noe i mellom da han omtalten førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim. Her er hun sammen med hennes kollega Bård Thorsen.
  • Andreas Wolden Fredriksen
Publisert:

Det kom frem da den tidligere juridisk direktør i Yara, amerikanske Kendrick Wallace, fortsatte sin forklaring i korrupsjonssaken i Oslo tingrett i dag..

Der kom det også frem at amerikaneren trodde Økokrim ville ha ham som vitne, ikke tiltalt.

Han står nå tiltalt sammen med tidligere konsernsjef Thorleif Enger, Tor Holba og franske Daniel Clauw.

Telefonavlyttet

Wallace hevdet Økokrim sa at han bare skulle være vitne i en telefonsamtale med nå medtiltalte Daniel Clauw. Samtalen fant sted rett etter at Wallace ble sluppet fri fra fransk varetekt i mai 2012.

Politiet avlyttet Wallace med såkalt kommunikasjonskontroll, det vil si telefonavlytting.

Telefonsamtalene ble spilt av i rettssaken onsdag. I retten ble det også lagt frem utskrifter av samtaler Wallace hadde med medtiltalte Daniel Clauw, samt en ukjent person.

Da avlyttingen fant sted, hadde fransk politi, med Økokrim til stede, allerede avhørt begge to.

– De sa til meg at de ville ha meg som vitne, ikke som tiltalt, sa Wallace til Clauw.

Nedsettende ord om aktor

I en ny telefonsamtale senere, kommer det mer detaljer frem hvordan Kendrick oppfattet dette:

– Det var en pause i avhørene, og jeg gikk ut for å ta en røyk. Da kom en av de norske bort til meg, og sa at de ikke var interessert i meg, men i informasjon om de i Norge. Så kom det en til av de norske, den blonde h*rpa, og sa at de ville ha meg som vitne, ikke tiltalt, sa Wallace ifølge lydopptaket.

Den blonde kvinnen han omtalte var Økokrims førstestatsadvokat Marianne Djupesland, som nå er aktor i saken. Kendirick Wallace innledet sin forklaring mandag ved å be om unnskyldning for språkbruken.

Flere av adjektivene han brukte i telefonsamtalene til å beskrive Økokrim-etterforskerne, egner seg ikke på trykk.

Førstestatsadvokat Bård Thorsen ville etter at telefonsamtalen mellom Wallace og Clauw vite om han hadde fått denne lovnaden skriftlig fra noen i Økokrim.

– Nei, men det var min oppfatning at de samtalene vi hadde hatt var en del av referatet fra avhørene, sa Wallace i retten i dag.

Holdt seg til historien

Avhørene i Paris gikk fra en lørdag til søndag i mai 2012. I telefonsamtalene som ble avspilt karakteriserte han sin egen forklaring på lørdag som «bullshit», og at han ville holde seg til historien.

– Jeg holdt meg til historien hele lørdag. Søndag begynte de å lese opp for meg ting folk i Norge hadde sagt om meg. Jeg hadde ikke noe å skjule.

Thorsen ville høre om denne historien var noe han hadde blitt enige med andre i Yara, om hva som skjedde.

– Nei jeg snakket til en venn på en «casual» måte.

I telefonopptaket som ble avspilt, sa Kendrick følgende om Lybia-avtalen, som nå er en del av korrupsjonssaken. Uttalelsene ble gitt til en venn (journalistens oversettelse):

«Hva var det jeg fortalte til Thorleif (Enger red.anm.). Jeg fortalte ham at vi ikke hadde gjort noen direkte betalinger, og det var ingen skrevne avtaler. Om indirekte betalinger. Jeg sa at han ikke ville se noe som helst. Og det var «dealen». I bunn og grunn besto avtalen av dette: La oss ikke snakke om dette. Og alle gikk rundt og sa at de ikke visste noe, som er helt fint. For min del kunne vi fortsatt med det, helt til folk begynte å snakke om at dette var Kens deal».

Thorleif som omtales er medtiltalte og daværende konsernsjef Thorleif Enger.

Nevnte Holba

Det var under avhørene i Paris at Økokrim kom på sporet av en annen av de tiltalte, Tor Holba, og hans involvering i det hele.

Det var den tidligere juridiske direktøren Wallace som pekte ut Holba.

På dag én gikk Wallace tilbake på det han hadde sagt om Holba under avhørene i Paris. I løpet av de to telefonsamtalene Økokrim spilte av i retten onsdag, kommer Wallace med flere utbrudd mot Holba.

– Dette var hans prosjekt. Han visste om alt hele tiden. Jeg drev ikke rundt er på egen hånd, sa han til Clauw.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Nå kommer i dommen i Norges største korrupsjonssak

  2. – Thorleif Enger visste om korrupsjon

  3. Nå starter ankesaken mot Yara-toppene

  4. – Eneste måten å forsvare Enger er å fortelle hva slags menneske han er

  5. Vitner fra hele verden i Norges største korrupsjonssak