Dieselskandalen

Tyske aviser: Tidligere Volkswagen-sjef etterforskes for markedsmanipulasjon

Tyske myndigheter har startet etterforskning av tidligere Volkswagen-sjef Martin Winterkorn. Han mistenkes for markedsmanipulasjon i forbindelse med utslippsjukset.

ETTERFORSKES: Tidligere Volkswagen-sjef Martin Winterkorn etterforskes for markedsmanipulasjon.
  • Steinar Rostad Breivik
Publisert:

De nye undersøkelsene er åpnet på bakgrunn av «klare tegn» til at Volkswagen hadde plikt til å varsle markedet om dieseljukset før innrømmelsen fra selskapet kom 22. september i fjor. Det skriver påtalemyndigheten i Braunschweig i en pressemelding, gjengitt av Reuters.

Også en annen tidligere topp i selskapet er under etterforskning, melder blant andre avisene Die Welt og Süddeutche Zeitung.

Vil ikke kommentere

Martin Winterkorn gikk av som konsernsjef for Volkswagen-gruppen i fjor høst etter at det ble kjent at selskapet hadde jukset med utslippstallene på 11 millioner biler.

Han har fra tidligere blitt satt under etterforskning for svindel i forbindelse med skandalen.

Nåværende Volkswagen-styreformann Hans Dieter Pötsch, som var selskapets finansdirektør da skandalen ble kjent, er ikke under etterforskning.

En talsmann for Volkswagen sier selskapet ikke vil kommentere saken før det har sett nærmere på uttalelsen fra påtalemyndigheten.

Innrømmet juks

Det var 18. september i fjor høst at den britiske avisen The Guardian skrev at det amerikanske miljødirektoratet EPA mente at Volkswagen hadde installert programvare i sine dieselbiler som reduserer utslippene av helseskadelige stoffer når kjøretøyene testes.

Les også

Nå kan Volkswagen fikse utslippsbiler

Noen dager senere innrømmet konsernsjef Martin Winterkorn at han var klar over utslippsjukset.

I løpet av den samme uken bekreftet selskapet at 11 millioner dieselbiler verden over hadde programvaren som pynter på utslippstallene installert.

Merkene VW, Audi, Skoda og Seat var omfattet av jukset.

Skandalen gjorde et stort innhugg i selskapets regnskap. Selskapet har satt av 16,4 milliarder euro, eller rundt 150 milliarder kroner, til å betale for utslippsjuksskandalen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Dieselskandalen
  2. Volkswagen

Flere artikler

  1. Pensjonsfond saksøker Volkswagen for milliarder

  2. Styreleder i VW etterforskes for utslippsskandalen

  3. Nå kan Volkswagen fikse utslippsbiler

  4. AFP: Investorer krever Volkswagen for 8,2 mrd. euro

  5. AP: Volkswagens dieselbot: 2,8 milliarder dollar