Trenere verre enn tiggere

Er du også forfulgt av Elixia? Norske trenere er mer plagsomme enn rumenske tiggere.

  • Elin Ørjasæter
    Elin Ørjasæter
    Elin Ørjasæter var frem til juni 2012 konsulent i PR- og informasjonsbyrået Burson-Marsteller. Hun er tidligere E24-kommentator, og jobber nå som foredragsholder og forfatter. Hun har tidligere vært personaldirektør, hodejeger og forhandler i fagforening. «Lederboka, hodejegerens beste tips» og den humoristiske selvbiografien «Det glade vanvidd» er to av hennes bøker. Født: 25. februar 1962 Avhengig av: Kaffe og Twitter. Drømmebil: Mini Roadster cabriolet. Angrer på: At jeg jobbet så mye da barna var små. Favorittartist: Willie Nelson, Phil Ochs og Johnny Cash. Beste bok: «Borgerkrigen» av Hans Magnus Enzensberger. En dystopi som kom ut på 80-tallet og forandret mitt syn på verden. Både borgerkrigene i Afrika, 11. september og 22. juli kan sees som en bekreftelse på bokas dystre profetier.
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning.

Med jevne mellomrom blusser debatten om tigging, prostituerte og narkomane opp i mediene. Hvordan ønsker vi egentlig gatebildet vårt?

"Hvor er rottefangerne?" spurte Se og Hørs sjefredaktør Harald Haave på lederplass i uke 40. Han beskrev hvordan han som ung journalist besøkte en familie som ble drevet fra rom til rom av rotter, og til slutt måtte flykte fra dem.

"En slik invasjon er det mange Oslo-beboere som opplever. Innpåslitne prostituerte, profesjonelle tiggere, voldsutøvere og pågående narkopushere tar over stadig større deler av byen", skrev sjefredaktøren.

Hadde du trent hos oss hadde du nok vært litt blidere

Uttfallet ble bare ble plukket opp av avisa Dagens Næringsliv, noe som i seg selv er tankevekkende. Var det virkelig ingen andre av bladets 1,1 million lesere som reagerte på Haaves sammenligning av samfunnets utslåtte med rotter?

Jeg er ikke plaget av rumenske tiggere, selv om jeg går forbi fem-seks av dem hver dag. Å passere en bod med omega-3-selgere derimot, er noe jeg gruer meg for. For ikke å snakke om Elixia-ansatte som lurer på hvor lenge jeg vil leve.

Det er helt sant, bare se på bildet over!

På nettstedet underskog.no, et lukket debattforum rases det mot Elixia og deres aggressive salgsmetoder.

Debattantene forteller at de må unnskylde og forsvare seg hvis de ikke er medlem, og får slengt etter seg at "hadde du trent hos oss hadde du nok vært litt blidere".

Elixia og Omega-3-selgere går langt over streken i aggressivt salg. Så hvorfor så sint på horene og tiggerne, Haave?

Haaves leder er et eksempel på at noen grupper er mer naturlig å trakassere enn andre. Det samme så vi da Haakon Lie, med Oslo Arbeiderpartis Jan Bøhler og Rune Gerhardsen i skjørtekanten raste mot utenlandske tiggere.

De norske tiggerne derimot, var all right. Det var faktisk ganske vittig at disse høyverdige moralistiske herrene ytret seg så fremmedfientlig som dette. For hva er så mye verre med østeuropeiske tiggere enn norske?

Så lenge Elixia får lov å overfalle meg på gaten, for aktivt å gi meg skyldfølelse fordi jeg ikke trener, er det meningsløst å mase om disse tiggerne. Enten tolererer vi at folk bryr oss på gata. Eller så gjør vi det ikke.

Og ingen medmennesker er rotter. Hverken utslåtte narkomane, fremmede sigøynere eller eplekjekke entusiaster som maser om trening.

Men jeg er ikke i tvil om hvem jeg helst vil ha bort. De siste tråkker rett inn privatsfæren ved å hevde at kroppen min ikke er bra nok. Takke meg til en fredelig trekkspiller som bare har lært seg en eneste strofe.

Publisert:

Her kan du lese mer om