Solum, Stian Lysberg
Kommentar

Skuddene på Hvalstad

Justisminister Knut Storberget går ut og krever oppklaring av skuddene på Hvalstad. Det er bra. Det er mindre bra at han i samme slengen legger skylda på Fremskrittspartiet.

  • Elin Ørjasæter
    Elin Ørjasæter var frem til juni 2012 konsulent i PR- og informasjonsbyrået Burson-Marsteller. Hun er tidligere E24-kommentator, og jobber nå som foredragsholder og forfatter. Hun har tidligere vært personaldirektør, hodejeger og forhandler i fagforening. «Lederboka, hodejegerens beste tips» og den humoristiske selvbiografien «Det glade vanvidd» er to av hennes bøker. Født: 25. februar 1962 Avhengig av: Kaffe og Twitter. Drømmebil: Mini Roadster cabriolet. Angrer på: At jeg jobbet så mye da barna var små. Favorittartist: Willie Nelson, Phil Ochs og Johnny Cash. Beste bok: «Borgerkrigen» av Hans Magnus Enzensberger. En dystopi som kom ut på 80-tallet og forandret mitt syn på verden. Både borgerkrigene i Afrika, 11. september og 22. juli kan sees som en bekreftelse på bokas dystre profetier.
Publisert:

For en knapp uke siden, fredag 18. juli, ble det avfyrt skudd mot asylmottaket for barn på Hvalstad i Asker. En seksten år gammel gutt ble truffet i magen mens han sov, og han ligger fortsatt hardt skadet på sykehus.

En livsglad tenåring fra Somalia fikk brått livet sitt endret. Få kriminalsaker er så hjerteskjærende, og så uhyrlige, som de som rammer mindreårige. Og denne handlingen var ment å ramme nettopp tilfeldige barn, i det politiet tror var en rasistisk motivert handling.

Alle asylsøkere har grunn til å føle angst etter dette. Også derfor er det så viktig å oppklare saken og plassere ansvaret.

Desto mer måpende er det jeg leser Dagsavisen i dag, og ser at Knut Storberget mener Fremskrittspartiet nører opp under slike handlinger, ved å drive med det politikere skal drive med, nemlig politikk.

"Frp heller bensin på bålet slik at sånne episoder som dette kan skje," sier han til Dagsavisen.

Mener Storberget for alvor at det å ha andre meninger enn Arbeiderpartiet i asylpolitikken er å sidestille med grov terror? Eller setter han bare ny rekord i skitten valgkamp?

Det er ikke straffbart å ha andre holdninger enn det politiske flertall. Det er tvert i mot ønskelig i et demokrati med fri debatt.

Å anklage landets største parti for medskyldighet er å indikere at politiske meninger er like kriminelle som voldelige handlinger.

Asker-ordførerLene Conradi gikk i en annen og like skremmende grøft, da hun sa at skuddene må med i en totalvurdering av den videre bruken av mottaket.

Mener hun at terror skal belønnes? Vi vet det enda ikke, men dette kan være en handling som kvalifiererer til begrepet terror. Hvis skuddene er rasistisk motivert, slik politiet tror, vil gjerningsmannen uansett juble over at hans handlinger har gitt ordføreren lyst til å legge ned mottaket. Conradi har siden beklaget uttalelsen dypt, slik hun burde.

Det er kun gjerningspersonen, eller personene, som har ansvar for skuddene. Den eller de skyldige skal finnes, og de skal straffes. Å rote norsk asylpolitikk, på lokalt eller nasjonalt nivå inn i debatten, er bare tragisk.

Her kan du lese mer om

  1. E24

Flere artikler

  1. Vi tjener på færre bønder

  2. Bjørnen dreper - Norge sover

  3. Hegnar styrer båten

  4. Annonsørinnhold

  5. Pyrrhosseier for Bondelaget

  6. Skjebnevalg for småbarnsforeldre