UTEN SYNNØVE: Team Me må klare seg uten Synnøve Øverland Knudsen etter at bandet ble nomminert til et Statoil-stipend på en million kroner. Tåpelig, mener artikkelforfatteren.

Kultursponsing? Ja takk!

Det er nærmest en tragedie at Synnøve Øverland Knudsen ikke vil ta imot penger fra Statoil, mener E24-spaltist Jacob Lund.

Publisert: Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning.

Lørdag 14. januar vant Synnøve Øverland Knudsen Spelemannspris med bandet Team Me.

En uke senere forlater 22-åringen bandet fordi de etter dette ble nominert til et Statoil-stipend på én million på Bylarm sammen med blant andre Sondre Lerche, Lars Vaular og Jarle Bernhoft. .

Både Kråkesølv og Ungdomskulen har tidligere gjort som Synnøve Øverland Knudsen, og sagt nei til Statoils støtte.

- Jeg vil ikke være fanebærer for en bedrift med en primæraktivitet som er med på å ødelegge jorda. Etter min mening burde man ikke legitimere deres opptreden som snill bestefar for kulturlivet, forteller hun til Dagbladet under tittelen: «Statoil? Nei takk!»

Sånne innstillinger kan fort føre til et problematisk liv. Det kan bli vrient å kjøre bil, fly og til og med tog de timene vi importerer kjernekraft fra Sverige eller bruker dansk kullkraft.

For ikke å snakke om å benytte seg av asfaltvei i stedet for grusvei eller bruke plastmidler eller andre kjemiske midler som har røtter i forgjengelig energi! Men hun om det.

Statoils satsing på unge talenter er kanskje noe av det mest profesjonelle som er gjort i norsk sponsing. Konsernet bruker millioner på unge lovende kunstnere og idrettsutøvere i alle sjangre, og sammen med profesjonelle rådgivere og juryer finner de frem til hvem som er «Morgendagens helter». Det samme prosjektet sponser også utdanning og forskning blant yngre.

Synnøve Øverland Knudsen vil ikke ha disse midlene, og det er helt greit for oss andre, men å politisere avgjørelsen og lage et stort poeng av hvor umoralsk giveren er, blir bare dumt og utrolig problematisk for norsk kulturliv!

Norsk kultur, idrett og Frivillighets-Norge skriker etter hjelp for å overleve og komme videre, men samtidig så preger holdningene til Synnøve Øverland Knudsen forbløffende store deler av kulturlivet. Man skal ha seg frabedt at klamme kapitalisthender blander seg med kunstnernes spesielle egenart og verdensforståelse. Andre i kulturlivet vil ha pengene, men ønsker ikke at noen forteller hvem som er bidragsyteren. Man vil bare bli «nesten» gravid.

Det er for lengst slutt på mesentiden i næringslivet. Skal næringslivet bruke penger på å bidra til vekst innen idrett og kultur, vil de selvsagt bli assosiert med den veksten og ha noe mer tilbake enn premierebilletter.

Statoil ønsker gjennom sponsingen av «Morgendagens helter» å bli assosiert med innovativ verdiskaping. Det trenger Statoil og hele resten av Norge. Den verdiskapingen skjer ikke bare bak mikroskopene og kalkulatorene, men også der. Men den skjer ikke minst innenfor den viktigste verdiaksen: Hvordan skal vi vokse som kulturnasjon?

Når kulturlivet bare får småpenger av de tre milliardene som visstnok brukes totalt på sponsing i Norge, så har det mye med kulturlivet selv å gjøre.

Noen har sagt rett ut at de er redd for at næringslivet skal blande seg inn i det de holder på med. Hvis noen hadde hatt en slik baktanke, ville det umiddelbart blitt en medieskandale.

Når næringslivet bruker penger på sponsing av idrett, kultur eller på frivillighets-Norge, så er en av grunnene at de ønsker å bli assosiert med og bidra til å bygge videre på ideer og verdier de ser utvikle seg, som de tror på og som de ønsker å se vokse. Innovasjon og nytenkning innen utdanning, forskning, idrett og kultur kan være spennende satsingsområder for et proaktivt næringsliv.

Innen idretten står de fleste særforbund på pinne for å finne ut av hvordan de sammen med næringslivet kan komme videre innovativt. Innen kulturlivet er den type tenkning nesten fraværende.

Synnøve Øverland Knudsen sier til Dagbladet 21.01 at det ikke bare er Statoil-stipendet hun har noe imot, «men også det strukturelle rundt mer kommersiell sponsing. - Man blir da et investeringsobjekt, polert og formet på en måte slik at man ikke skal støte noen.»

At Statoils baktanke skulle være å polere Team Me og henne til å lage melodier som Statoil liker? Statoil har gitt et stipend til Spelemannsprisen og vinnergruppa er plukket ut av en fagjury. Statoil har ikke sponset eller gjort forsøk på å sponse Synnøve Øverland Knudsen. Statoil sponser og bidrar til en utvikling i norsk musikk, i dette tilfelle, som er ment å hylle morgendagens helter. Baktanken er at Synnøve Øverland Knudsen og hennes tidligere venner skal få en mulighet til å gå fra «veldig bra», til «enda bedre», og bidra økonomisk med hjelp på veien.

Synnøve Øverland Knudsen vil ikke ha pengene, men det vil resten av bandet.

Det er fantastisk at Statoil gir Team Me og andre band midler som vil stimulere talentfulle unge til å gå videre på en vei som åpenbart har hatt en vellykket start.

Det er nærmest en tragedie at mottakeren ikke har skjønt bæret av hvordan næringslivet tenker, og det gjelder desverre flere enn Synnøve Øverland Knudsen innen det kulturelle mangfold vi ønsker oss!

Publisert: