STIGER VIDERE: Boligprisene i Norge er høye - og høyere skal de bli.

Boligprisene skal videre opp

Nesten uansett hvordan du måler boligprisene, virker de høye. Likevel stiger de videre.

  • Per Valebrokk
    Per Valebrokk
    Tidligere ansvarlig redaktør og administrerende direktør i E24 Dine Penger.
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning.

Fartsblindhet gjelder i høyeste grad i boligmarkedet. En sentrumsnær fireroms i Oslo, som for 12-13 år siden ville kostet halvannen million kroner, går nå for fire millioner. Det høres mye ut, men behøver ikke være det.

Den riktige prisen på en bolig er til syvende og sist det boligkjøperne er villige til å betale.

Norske boligpriser har i lang tid steget mer enn i andre europeiske land. Selv gjennom finanskrisen steg boligprisene her hjemme, og tidligere sentralbanksjef Svein Gjedrem advarte gjentatte ganger om at vi hadde en boligboble som ville sprekke. Selv tok jeg grundig feil da jeg for snart to år siden spådde et kraftig prisfall.

et krakk kan være langt unna

Når en finanskrise ikke kan ta knekken på den antatte boligboblen, er det grunn til å spørre seg om vi faktisk har en boble.

Det er i hvert fall flere forhold som bidrar til å forklarer den norske boligprisveksten vi har sett siden bunnen i 1993:

  • Renten har i lange perioder vært lav.
  • Vi ligger helt i Europa-toppen i befolkningsvekst (20.200 nye innbyggere i tredje kvartal ifjor var ny rekord), stadig flere trenger derfor bolig.
  • Samtidig har distriksnorge aldri før blitt tømt i et høyere tempo, noe som skaper press på boligmarkedet i byene.
  • Og viktigst av alt: Norsk næringsliv (også landbasert) går så det griner og har gjort det lenge. Vi blir stadig rikere, og nær sagt alle som vil ha jobb får det.

Les også E24-spaltist Bjørn-Erik Øye: Boligpolitikk med bind for øynene

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) denne uken tyder på at boligmarkedet er i ferd med å flate ut. Fra tredje til fjerde kvartal falt prisene med 0,1 prosent.

På årsbasis har prisene imidlertid steget solide 6,6 prosent, med Stavanger som stjernen (9,5 prosent prisvekst).

Mye tyder på at fallet i fjerde kvartal var en pustepause. Ikke så lenge eiendomsmeglerne kan huske, har det vært færre boliger til salgs enn i dagens markedet. Det er ikke typisk for et markedet på kanten av stupet, snarere tvert i mot tyder det på at boligprisene igjen er klare til å skyte fart.

På morgenkvisten onsdag la Nordea frem sin ferske utgave av rapporten "Økonomisk Oversikt". Her spår sjeføkonom Steinar Juel og hans kolleger boligprisvekst i år og neste år, til tross for at det kan komme seks renteøkninger i år.

Men fra 2013 skal markedet ned, tror Nordea-økonomene, som spår et 20 prosent fall.

"Vi tror ikke at fallet vil komme i form av et krakk, men at prisene vil synke gradvis ned. Vi vil nok se mye av det samme som begynte å skje sommeren 2007 da prisene begynte å synke fra toppen," sier seniorøkonom Katrine Boye til E24.

Med et boligmarked som under finanskrisen tilsynelatende opphevet tyngdekraften, er det ikke vanskelig å tro på Nordeas spådom. Før eller siden må boligprisene få seg en smell.

Men et krakk kan være langt unna. For at det skal skje, må norsk økonomi gå i kjelleren og arbeidsledigheten skyte i været. I dagens Norge virker det lite sannsynlig.

Følg meg på Twitter

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om