SYNDER: Tåkeprat, forfengelighet og narsissisme er bare noen av syndene man kan begå når man skriver stillingsannonse, skriver E24s spaltist.

Foto: Colourbox

Kommentar: De åtte rekrutteringssyndene

Det er ingen mangel på dårlige stillingsannonser i dette landet. De som skriver annonser begår stort sett åtte synder.

  • Hans Petter Stub
    Hans Petter Stub
    Hans Petter Stub er partner i kommunikasjonsbyrået Whydentify, og en ledende eksperter på «employer branding»
Publisert: Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Latskap preger mange. Man bruker forrige stillingsannonse som utgangspunkt, og endrer minst mulig. Den originale annonsen som er roten til alle påfølgende annonser er det ingen som hverken vedkjenner seg eller kjenner opprinnelsen til, men sjansen er stor for at heller ikke den fungerte. Latsabben klager ofte på mangelen på kvalifiserte søkere, men anser ikke det å endre stillingsannonsen som verdt forsøket.

Latsabben tenker at annonsen som ikke funket forrige gang sikkert funker bra neste gang. Ergo er ikke han/hun bare lat, men etter alt å dømme også splitter pine gal.

Forfengelighet forekommer også, der man pynter på stillingen og lover goder, muligheter og arbeidsoppgaver virksomheten ikke kan leve opp til. Fremtoning er langt viktigere enn substans og behovet for å levere på løftene er underordnet.

De forfengelige klarer rett som det er å tiltrekke seg kandidater, men ender som regel opp med å skuffe dem, som igjen fører til hyppige oppsigelser.

Nervøsitet er ikke uvanlig, der man mer enn noe annet er bekymret for å kunne bli arrestert for noe. Derfor velges alltid minste motstands vei, med vage formuleringer og generelle betraktninger ingen kan ha noen som helst innvendinger mot. Det er ikke så farlig om stillingsannonsen er dårlig så lenge den ikke er feil.

Konsekvensen er at det er umulig å vurdere om stillingen er interessant eller ikke. Dermed kommer det kun generelle og nokså kjedelige søknader. Om noen.

Utålmodighet er også en synd, der man helst skulle sett at annonsen ble rykket inn i går, og har derfor ikke tid til å bruke så mye tid på teksten. Skrivefeil, slurv og gjenbruk (se latskap) preger slike annonser, og gir neppe et godt inntrykk av virksomheten.

Paradokset er at det er overveiende sannsynlig at det å bruke lengre tid på å skrive en god annonse vil gjøre at det tar kortere tid å få tak i kvalifiserte kandidater.

Plagiat gjøres ved å skule til konkurrentenes stillingsannonser og kopiere vilt og hemningsløst. Tanken er at dersom annonsene er like, så konkurrerer man på like vilkår. Spørsmålet er dog om man snarere fremstår som en blek kopi.

Det de som plagierer ikke viser forståelse for, er behovet for å finne noe som særpreger egen virksomhet og stillingen man lyser ut.

Tåkeprat forekommer når man strør om seg med fjonge formuleringer, konstruert fagsjargong, unødvendige anglisismer, malplasserte fremmedord og eufemismer ut av en annen verden. Slike annonser kan få selv en arkitekts beskrivelse av et bygg til å fremstå som godt norsk.

Rett nok vil slike annonser kunne avstedkomme tilsvarende pompøse søknader. Dersom du som arbeidsgiver ønsker slike, så må du for all del fortsette.

Manglende prioriteringsevne preger mange, og man skriver såpass mye i stillingsannonsen at det er nær sagt umulig å trekke ut noen form for essens. Om den overhodet finnes. Gode poenger forsvinner i en salig grøt av irrelevante punktlister og eviglange avsnitt preget av svada.

Når man prøver å være alt for alle, ender man ofte opp med å være ingenting.

Narsissisme er når man er mest opptatt av seg og sitt og tar det for gitt at kandidatene deler interessen for det indre liv i virksomheten. Stillingskoder, plassering i organisasjonskartet og eierstruktur trekkes gjerne frem som tungtveiende argumenter for å søke.

Narsissisten har ikke forstått av stillingsannonsen bør svare på det kandidaten vil vite, ikke det arbeidsgiver vil formidle. Og du, det er lite sannsynlig at noe av det som står i årsrapporten din er verdt å legge inn i en stillingsannonse.

Kommer disse åtte rekrutteringssyndene til livs, har vi kommet langt. Lykke til.

Publisert:

Flere artikler