LO: Advarer mot lønnskutt

Ved flere bedrifter har ansatte godtatt å gå ned i lønn for å berge arbeidsplasser. Men tiltaket slår ikke an hos fagforeningsjuristene hos LO.

¿ For bedrifter som sliter med langvarigeproblemer eller ikke har livets rett, er det bedre å ta oppsigelser enn foreksempel permitteringer, sier LO-advokat Håkon Angell.

Hauge Jon
 • SIRI GEDDE-DAHL
Publisert:,

–Å gå ned i lønn og arbeidstid kan være brudd på tariffavtale. Det skal svært mye til før ansatte bør godta dette, sier Håkon Angell, nestleder for LOs juridiske kontor. LO merker økt pågang av tillitsvalgte som søker råd om permitteringer, oppsigelser og kostnadskutt på arbeidsplassen.

Konflikter i kø
Stadig flere oppsigelsessaker ender også i rettslig strid. Fra august til desember 2008 mottok LOs juridiske kontor rundt 100 stridssaker, mens første halvår i 2009 har brakt inn godt over 200 saker der ansatte mener seg usaklig oppsagt eller avskjediget.
–Finanskrisen bidrar nok til dette, sier Angell.
–Men er det ikke fornuftig at ansatte frivillig går ned i lønn og arbeidstid i forsøk på å bevare arbeidsplassene?
–Det kan være fornuftig, men det må vurderes i den konkrete situasjonen. For bedrifter som sliter med langvarige problemer eller ikke har livets rett, er det bedre å ta oppsigelser enn for eksempel permitteringer. Blir du permittert i stedet for oppsagt, har du færre rettigheter. Som permittert har du ikke rett til å stå i stilling, og har heller ikke rett til lønn i oppsigelsestiden. Vil man gå ned 20 prosent i lønn og jobbe én dag mindre i uken, kan det også være bedre med en rullerende permittering. Du må minst være 40 prosent permittert for å få rett til dagpenger, svarer Angell.

Sterkest som organisert

Han mener uorganiserte bedrifter og bedrifter uten tariffavtale er mest utsatt for lønnsnedslag i disse dager. I bedrifter med tariffavtale står de ansatte sterkere i forhandlinger om kostnadskutt. Angell peker på at et lønns- og arbeidstidskutt også berører den enkeltes arbeidsavtale med bedriften, slik at tillitsvalgte ikke uten videre kan forhandle bort dette.
British Telecom er en av de internasjonale gigantene som nå inviterer ansatte til deltidsarbeid og ulønnet permisjon for å redde arbeidsplasser. Flyselskapene er i samme situasjon. NTB skrev denne uken at 6900 av 40000 ansatte har takket ja til enten ulønnet permisjon, redusert stilling eller ulønnet arbeid en periode.
Norsk kabinforening i SAS Norge ble søndag enige med ledelsen om reduksjon av personalkostnadene med 6 prosent, men det var gjennom effektivisering – ikke lønnsnedslag. Om tiltakene blir realisert er for øyeblikket usikkert fordi ledelsen ikke har oppnådd tilsvarende enighet med andre fagforeninger.
Nestleder i Kabinforeningen, Elisabeth Goffeng, sier at lønnskutt er det siste de tyr til. –Vi gikk med på et lønnskutt på 10 prosent i 2003, og vi er ikke oppe på det gamle lønnsnivået ennå. Vi mente det var nødvendig den gangen, men lønnskuttet skapte kraftige reaksjoner og kostet oss svært mye. Jeg har full forståelse for at LO advarer mot dette, sier Goffeng.

Les også:


Til forsiden

Her kan du lese mer om

 1. Finanskrisen
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  – Godta lønnskutt, eller bli sagt opp

 2. Betalt innhold

  – Godta lønnskutt, eller bli sagt opp

 3. Kabinforening sparket leder uten å informere medlemmer

 4. Annonsørinnhold

 5. Kabinforeningen: - Vi må komme til enighet

 6. Én av disse kan styrte kriseplanen til SAS