- Virker nesten absurd

Ordfører Per Ditlev-Simonsen trekker seg fra stillingen som ordfører i Oslo.

Publisert:

Oslo kommune skriver i en pressemelding at Ditlev-Simonsen går av fra stillingen som ordfører i Oslo.

Ifølge meldingen går ordføreren av med virkning fra torsdag klokken 12.00.

Klokken 17.30 holdt Ditlev-Simonsen en redegjørelse i Oslo Rådhus.

- Etter noen døgns og svært lange netter intens tanekvirksomhet har jeg besluttet å gå av som ordfører, sa Ditlev-Simonsen foran et samlet pressekorps.

Han oppga fem grunner til at han trekker seg:

  • Hensynet til mitt parti Høyre.
  • Hensynet til den politiske situasjonen i bystyret, der de to store partiene på venstresiden ønsket at ordføren skal gå.
  • At han må bruke mye tid med Oslo ligningsvesen for å rydde opp i skattesaken fra 1991.
  • At han tar ansvar for grov feilvurdering han gjorde i 1991.
  • For skape ro for familie, barn og barnebarn.

- For en ordfører som gjennom tolv år har forsøkt å være samlende, veier det svært tungt at de to største partiene på venstresiden ønsker at jeg skal gå, sier Ditlev-Simonsen.

Den avtroppende ordføreren sa at Høyre ikke har lagt presse på ham.

- Jeg har ikke vært utsatt for press verken fra Høyres hovedorganisasjon eller Oslo Høyre. Dette er altså min beslutning, bare min.

- Tanken på at en dumhet fra min side for så mange år siden skulle få slike konsekvenser at det kunne påvirke en valgkamp 16 år senere, virker nesten absurd, sa Ditlev-Simonsen og håpet at valgkampen nå kunne handle om andre ting enn hans skattesak.

Innrømmet hemmelig formue

Per Ditlev-Simonsen innrømmet fredag at han hadde skjult en formue i Sveits fra norske skattemyndigheter. Mandag forklarte Ditlev-Simonsen til forretningsutvalget at formuen var en arv fra sin avdøde kone.

Arven var ifølge Ditlev-Simonsen på 1,5 millioner kroner. Ordføreren gjorde det klart at han ønsker å betale tilbake det han måtte skylde i skatt.

- Dette var selvfølgelig en feil som jeg beklager så sterkt jeg kan og som jeg nå gjør det jeg kan for å rettte opp i forhold til Oslo ligningskontor, sa ordføreren.

Lederne for opposisjonspartiene i Oslo kommune ba allerede mandag ordføreren om å trekke seg. Ditlev-Simonsen skal i tillegg blitt rådet av flere profilerte Høyre-politikere om å trekke seg.

Også barna

Barna til ordføreren, Cecilie og Sverre Ditlev-Simonsen, innrømmet samme dag at de hadde holdt en formue i Sveits hemmelig. Barna skal ha arvet rundt 750.000 kroner hver fra sin avdøde mor.

Hydro-direktør Cecilie Ditlev-Simonsen har fått innvilget velferdspermisjon fra jobben i Hydro etter at hun kom med innrømmelsen.

Les også: Får lønnet permisjon

Les også: Papirene kan være destruert

Publisert: