Milliardtap for Tesla

Resultatet for andre kvartal var langt svakere enn forventet for elbilprodusenten.

I UNDERSKUDD: Tesla-gründer Elon Musk, her under lanseringen av Model X.
Publisert:

Like etter at de amerikanske børsene stengte onsdag la elbilprodusenten frem sitt resultat for andre kvartal.

Totalt har selskapet et justert tap på 293 millioner dollar, altså 2,47 milliarder norske kroner, melder nyhetsbyrået Dow Jones.

Det tilsvarer et justert tap på 1,06 dollar per aksje – langt svakere enn forventet. Ifølge Reuters var det ventet et justert tap på 55 cent per aksje.

Inntektene var på 1,27 milliarder dollar, også det svakere enn forventningene på 1,62 milliarder dollar.

Les på Dine Penger: Stort prisfall for elbilsuksess

Ny produksjonsrekord

Selv om selskapet tidligere har opplyst at de nok en gang havnet bakpå med leveringene i andre kvartal, opplyser de nå at de i samme periode satt ny produksjonsrekord.

Totalt 18.345 biler ble produsert i løpet av andre kvartal, opplyser selskapet. Det tilsvarer nærmere 2.000 biler i uken.

– Vi har planer om å gå ut av tredje kvartal med 2.200 biler i uken, og øke til 2.400 biler i uken i fjerde kvartal, opplyser selskapet.

I begynnelsen av juli oppga selskapet at de hadde levert 14.370 biler – hvilket var langt under leveringsmålet på 17.000, og færre biler enn levert i første kvartal.

Modererer planene

Ifølge selskapet selv skyldtes dette at mer enn 5.150 biler var under levering ved kvartalsskiftet og derfor vil inngå for tredje kvartal.

I løpet av neste halvår sikter selskapet mot å levere omtrent 50.000 nye biler. Dette er imidlertid en moderering fra forrige kvartal, da selskapet sa at de ville levere «mer enn 50.000 nye biler», påpeker MarketWatch.

Avisen har også merket seg et punkt som mangler: I første kvartal opplyste Tesla eksplisitt at de satser på å levere mellom 80.000 og 90.000 biler i år, skriver avisen. For andre kvartal er ikke dette nevnt.

– Bilproduksjonen bedrer seg raskt og vi er i ferd med å øke vår ukentlige produksjonsrate ytterligere, opplyser Tesla.

Model 3 ble dyrere

– Forsknings- og utviklingskostnadene økte betraktelig da vi jobbet med å ferdigstille arbeidet med Model 3, opplyser selskapet ifølge Bloomberg.

Model 3 beskrives som «den nye Folke-Teslaen» da den skal være langt billigere enn sine «storebrødre».

Bilen slo alle rekorder for reservasjoner med minst 325.000 bestillinger i løpet av den første uken.

Allerede i april skrev E24 at 115.000 hadde forhåndsbestilt bilen på verdensbasis. Model 3, som etter planen skal koste 35.000 dollar, altså i underkant av 300.000 kroner, skal gå fra 0 til 96 kilometer i timen på bare seks sekunder.

Autopilot-krasj

Tesla har vært i hardt vær etter at en mann døde i en trafikkulykke mens han kjørte en Tesla i Florida tidligere i sommer.

Det store spørsmålet var hvorvidt mannen brukte Teslaens autopilot-funksjon, som bare er lov i enkelte stater, blant annet Florida. I midten av juli benektet Elon Musk dette offentlig.

Ifølge Wall Street Journal ble selskapet etterforsket for mulig lovbrudd etter hendelsen. Likevel valgte de ikke å deaktivere autopilot-funksjonen.

Kjøpte solcellegigant

Mandag ble det kjent at elbilprodusenten blar opp millioner og kjøper solcelleselskapet SolarCity etter å ha lagt inn bud mer enn en måned tidligere.
– Ved å slå oss sammen kan vi drive mer effektivt og integrere produktene våre til det fulle, skrev selskapet i en pressemelding.

Oppkjøpet skal etter planen gi synergibesparelser for 150 millioner kroner det første året.

Publisert:
Gå til e24.no