Konflikten mellom Gunn Wærsted og Sigve Brekke

LO-tillitsvalgt varsler at Brekke kan møte ny mistillit

LOs topptillitsvalgte i Telenor sier fagforeningen vil kunne komme til å revurdere sin støtte til Telenor-sjef Sigve Brekke, hvis det viser seg at Telenor-sponset opprørspoliti har forfulgt ansatte som kjemper for å bli organisert.

MØTTE PRESSEN SAMMEN: Styreleder Gunn Wærsted og Telenor sjef Sigve Brekke møter pressen onsdag etter konflikten mellom dem.

Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix
 • Bjørn Haugan
 • Geir Molnes
 • Marius Lorentzen
 • Steinar Rostad Breivik
Publisert:

FORNEBU (VG/E24): Det er flere potensielle bomber som fremover kan sprenge under Telenor-sjef Sigve Brekke, selv om et samlet styre nå har uttrykt at de har tillit til ham.

– Vi reagerer kraftig på det som har kommet frem om at Telenor har finansiert terrorpoliti i Bangladesh, sier Esben Smistad, som er konserntillitsvalgt i Telenor for LO-forbundet El- og It-forbundet.

– Vi vil kreve å få en redegjørelse om hva som har skjedd, og hva Brekke har visst om saken.

Uttalelsen kommer etter at Dagens Næringsliv mandag skrev at Telenors datterselskap Grameenphone har sponset både lokalt militær og politiets spesialstyrker, Rapid Action Battalion (RAB), i Bangladesh.

Disse styrkene er av menneskerettighestorganisasjoner blitt beskyldt for trakasering og torturering av fanger og regimekritikere.

Penger fra Grameenphone skal ha gått til blant annet oppussing av politiets kantine, og til en lokal idrettsdag i regi av disse styrkene, ifølge DN.

DN skriver at Grameenphone etter sponsoratene har fått sikkerhetsbeskyttelse av politiet i Bangladesh.

Esben Smistad

Foto: El- og It-forbundet

«Dette skal ha skjedd blant annet i tilknytning til streiker som involverte lokalt ansatte. Blant annet skal det ha skjedd i forbindelse med en demonstrasjon utenfor Grameenphones lokaler i 2015».

Dette vil El- og It-forbundet til bunns i.

– Bare det at de har brukt RAB er totalt uakseptabelt, og vi tar det for gitt at Telenor følger opp og at det aldri skjer igjen, sier Smistad til VG/E24.

Les også

DN: Telenor utbetalte 6,2 millioner i Bangladesh

– Hvis det medfører riktighet at Grameenphone har gitt penger til lokalt politi som har blitt brukt i demonstrasjoner mot ansatte i Bangladesh, så er det meget alvorlig. Vi ber om at det gjøres en jobb for å få brakt klarhet i omstendighetene omkring både pengene og demonstrasjonene, sier han.

Lest denne? Fagforening slår ring rundt Brekke

– Uakseptabelt

Telenor sendte mandag ut en redegjørelse, hvor de beklaget det som har skjedd i Bangladesh:

«Telenors internrevisjon avdekket i mai 2016 at 11 av 250 sponsoravtaler i Grameenphone i Bangladesh var strid med selskapets interne regler. Brudd på interne regler er uakseptabelt og korrigerende og forebyggende tiltak er iverksatt».

Les også

Ekspert om Telenor-maktkampen: Full retrett svekker Wærsted

Internrevisjonen i Telenor fanget opp flere kritikkverdige ting i sponsoratene, som ble inngått mens Sigve Brekke ledet Telenors Asia-avdeling.

«Telenor arbeider med å forsterke rutinene for tildeling og kontroll av sponsormidler ytterligere. Styret i Telenor ASA har tidligere behandlet saken og vurdert Sigve Brekkes involvering, og anser saken som ferdig konkludert når det gjelder Brekkes håndtering».

Styreleder Gunn Wærsted fortalte på pressekonferansen onsdag at disse forholdene var blant sakene styret har vurdert, i forbindelse med tilliten til Brekke.

(Saken fortsetter under videoen fra VGTV:)

Hun fastslo at de ikke har gjort funn som er så alvorlige at det fikk konsekvenser for Brekke.

Dagens pressekonferanse kom etter at DN i forrige uke startet snøballen ved å skrive at Wærsted har bedt Brekke gå av, som følge av «flere saker» fra tiden i Asia.

VG/E24 kunne onsdag skrive at Wærsted etter pressekonferansen bekreftet at ny informasjon i en sak hvor et Telenor-selskap etterforskes for økonomisk kriminalitet, kan åpne for ny tillitsvurdering av Brekke.

De vil ikke si noe om hvilke sak eller hvilket land, fordi de er anmodet av lokale politimyndigheter som etterforsker saken om ikke å gå ut med det.

– Vil vurdere tillit på nytt

LOs øverste tillitsvalgte i Telenor sier at det er liten tvil om at tilliten til Brekke vil bli svekket, hvis det viser seg at det involverte Telenor/Grameenphone-sponsede politiet er brukt mot ansatte i deres datterselskap.

Les også

Brekke og Wærsted snakker om Telenor-bråket

Ja, hvis det skulle vise seg, vil det selvfølgelig svekke tilliten, spesielt fordi de har demonstrert for retten til å kunne blir medlem av en fagforening. Brekke var styreleder i Grameenphone i 2013 og vi vil be om informasjon både om bruken av politiet mot de ansatte og hva Brekke har visst og gjort.

– Hvis det viser seg at de er brukt mot de ansatte, vil dere da måtte vurdere om dere har tillit til ham?

– Ja, det er en så alvorlig sak, at vi da må vurdere hans reaksjon og handlemønster. Men det er for tidlig å si. Vi støtter styrets vurdering i dag. Vi er glade for at de konkluderte som de gjorde. Vi har vært godt fornøyd med Brekke fordi han evner å lytte. Det er en kvalitet som er viktig i så utfordrende tider som vi er inne i.

Han understreker at forbundet ikke er i noen formell posisjon til å fremme en slik eventuell mistillit.

- Det er eventuelt styret som må håndtere slikt.

Telenor eier 55,8 prosent av Grameenphone.

Les også: Brekke beskyldt for CV-juks

Ba Brekke gå

Wærsted bekreftet på pressekonferansen onsdag, at hun i høst tok kontakt med Brekke, for å formidle at han burde gå av.

Han nektet og siden har styret kjørt en prosess hvor tilliten til ham er vurdert.

Les også

Etterforskning i hemmelig land kan velte Brekke

– Det er flere saker som er vurdert, sa Wærsted.

Det gjelder både etiske forhold, som de to sakene nevnt over. Men også strategiske vurderinger knyttet til hvilken vei Telenor skal gå de neste tre årene og hans ledelse.

Selv om Wærsted innrømmet at hun ville kaste ham i høst, endte de i går opp med at de har tillit til ham.

Det er ett forhold til som kan skape problemer for Brekke: Det er intern uro i Telenor-bygget på Fornebu, blant annet etter at flere ledere tidligere i år ble sparket i forbindelse med Vimpelcom-saken.

Les også

DN: Telenor utbetalte 6,2 millioner i Bangladesh

Les også

Investor om Telenor-bråket: – Dette virker rett og slett tåpelig

Les også

Telenor-styret fastholder tilliten til Brekke

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Konflikten mellom Gunn Wærsted og Sigve Brekke
 2. Telenor
 3. Sigve Brekke
 4. Gunn Wærsted

Flere artikler

 1. Telenors internrevisjon avdekket 11 brudd på egne regler

 2. Var toppsjef da militæret i Bangladesh ble sponset, ble forfremmet

 3. Telenor-styret fastholder tilliten til Brekke

 4. Avviser at Telenor-topp slutter som følge av regelbrudd i Bangladesh

 5. Etterforskning i hemmelig land kan velte Brekke