Chilensk laks nærmer seg Norge på lønnsomhet

Chile har lenge slitt med høye produksjonskostnader og sykdomstrøbbel. Nå er oppdrettsnæringen på vei tilbake. 

LAKS: Marine Harvest i Puerto Montt i Chile.
Publisert: Publisert:

Fra og med andre halvår i 2016 har chilenske oppdrettere levert solide overskudd. Trenden har holdt seg så langt i 2017 også, sa DNB-direktør Dag Sletmo under Fish Pools årlige førjulsseminar denne uken, skriver ilaks.no.

Han viste til at chilenerne ser økt volum og en massiv reduksjon av lusenivåene. Dette letter kraftig på produksjonskostnadene.

– Gjenvinner chilenerne kostnadslederskapet i 2017? spurte Sletmo, og påpekte at det ikke lenger er så stor forskjell på deres og Norges nivå på kostnader.

Det viser seg også at flere chilenske oppdrettsselskaper kjøper fiskefôr til lavere prisen enn sine norske konkurrenter.

Sykdomstrøbbel

Chile var kostnadsledende i lakseindustrien på 90-tallet. På et tidspunkt ble tettheten mellom oppdrettsanleggene i den sentrale Region X i Chile svært høy, og for ti år siden skyldte ILA-viruset inn i chilenske farvann. Epidemien hadde dramatiske konsekvenser for oppdrettsnæringen og førte til sosial nød i befolkningen. Tapene er i ettertid estimert til over 10 milliarder norske kroner, ifølge Kyst.no.

Les også

Verden rammes av kokosnøttmangel

Etter at viruset kom til Chile ble det trolig raskt spredd på grunn av driftsstrukturen og mangel på forebyggende tiltak.

Siden den gang har det vært et slit for chilensk lakseoppdrett, med store lønnsomhetsmessige tap.

I fjor hadde de også et massivt algeutbrudd som ødela omtrent en fjerdedel av produksjonene deres. Det resulterte i et lavt tilbud i markedet og påfølgende høye laksepriser.

I høst har imidlertid lakseprisene sett et fall fra årets første måneder. Grunnen er blant annet at man i Norge også har fått bedre kontroll på lakselusen. Men prisene er fremdeles historisk høye.

Analytiker Paul T. Aandahl i Norges sjømatråd uttalte i oktober at han vanskelig kan se for seg at lakseproduksjonen vil møte etterspørselsveksten med det første, og spådde ti år til med høye laksepriser.

Chile produserer mellom 520 og 560 tonn laks årlig, og her hjemme produserer vi rundt 1,2 millioner tonn. Tatt i betraktning at det er omtrent 2,2 millioner tonn på verdensmarkedet årlig, står Norge og Chile for brorparten av dette.

Les også

Vil bygge offshore oppdrettsanlegg i betong

Les også

Beste resultat noensinne for fiskeflåten

Les også

Hurtigruten legger inn anbud på ruten langs norskekysten

Publisert: