Kontoransatte brettet opp ermene for å unngå søppelkaos

Da RenoNorden gikk konkurs i forrige uke, kunne søppeldunkene blitt oversvømt og rottene danset på bordet. Slik gikk det ikke.

NÅ ER DET SLUTT: Søppeltømmere fra renovasjonsselskapet RenoNorden henter avfall i Bærum. Selskapet har hentet avfall i flere norske kommuner inntil torsdag.

Foto: Heiko Junge NTB scanpix
  • Sophie Lorch-Falch
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:,

Inntil i forrige uke het Norges største renovasjonsselskap RenoNorden. Selskapet gikk konkurs etter å ha lovet kommunene billigere søppelavhenting enn regnskapene kunne svare for.

133 norske kommuner over hele landet hadde løpende kontrakter om avfallshåndtering, og det var ingen tid å miste for å hindre fremvekst av søppelberg.

Kommuner og renovasjonsselskap har jobbet på spreng for å oppdrive søppeltømmere og kjøretøy.

Ifølge bobestyrer Tom Hugo Ottesen, tyder mye på at kommunene har lykkes. Konkursboet har fått i havn avtaler med alle kommunene om overtagelse av kjøretøy og mannskap, bortsett fra to.

– De har ordnet opp selv og ikke funnet det nødvendig med avtale med oss, sier han til E24.

– Kommunene har overført virksomheten til seg selv eller til ny operatør. Så vidt meg bekjent har alle som er rammet av konkursen ordnet seg slik at de får kontinuitet overfor kundene sine, sier han.

Kommuneadministrasjonen hentet søppel

Helgeland IKS er blant kommunene som nektet å inngå avtale med boet. Det er samme kommune som nektet å terminere den tapsgivende kontrakten med RenoNorden før konkursen, som var utløsende for at selskapet endte i skifteretten.

– Vi har ryddet opp på egen hånd, sier daglig leder Geir Nerdal i Helgeland IKS til E24, som organiserer renholdstjenester for seks kommuner.

Les også

Stor interesse for RenoNorden-restene

I to av de nordnorske kommunene måtte selskapets egne ansatte kaste seg rundt og sørge for at søppeldunkene ble tømt.

– Torsdag er siste dag vi kjører med egne folk. Det er folk fra både administrasjonen og driftsavdelinga som har tømt søppel. Vi har også leid inn ungdom og sjåfører, sier han.

– Jobbet døgnet rundt

RenoNorden har levert tjenester til kommuner fra Nordland i nord til Agder-fylkene i sør, både via avtaler med interkommunale selskaper og enkeltkommuner.

Da RenoNorden gikk over ende, kunne kommunene enten overta tjenesten selv eller skaffe en ny tjenesteleverandør.

Nordren AS, som består av tidligere RenoNorden-gründere, er blitt tjenesteleverandør for 22 kommuner. Selskapet har hentet ut 120 ansatte og 65 kjøretøy og fortsetter å kjøre rutene umiddelbart.

– Det har skjedd i løpet av få dager. Klart det er hektisk. Vi har et team her med lang erfaring fra bransjen som har jobbet døgnet rundt, sier Svein Sørensen, daglig leder i Nordren.

Selskapet har vært på pletten og fått tilslag på kontrakter i tomrommet etter konkursrammede RenoNorden.

– Ingen søppeldunker skal renne over i de 22 kommunene vi overtar søppelhentingen, sier Sørensen.

Les også

RenoNorden-konkursen: Flere kommuner kan øke søppelregningen

Gjenstår bare «en bil der og en henger der»

RenoNordens to banker, DNB og Danske Bank, garanterte for driften i det norske Renonorden-selskapet frem til 28. september, altså torsdag. Deretter var det slutt.

– Alle biler som boet eier er overdratt. Når det gjelder leasingskontraktene er det et forhold mellom leasing selskapene og de som har overtatt driften. Der har boet bistått så langt vi har kunnet. Det er også langt på vei løst, sier Ottesen.

– Det jobbes med å få overført noe utstyr, det er en bil der og en henger der. Det vil jo være litt arbeid, men i det store og hele skal alt være på plass, sier han.

Ottesen sier boet ikke har noe tvister med kommunene.

– Det har gått bra og vært en god forhandlingstone. Vi har funnet gode løsninger. Det er alltid et spørsmål om pris, men det har vært løst på en god måte de ni dagene vi har holdt på.

Les også

RenoNorden-gründere satser i nytt selskap: Vil rydde opp etter konkurs

Få arbeidsløse etter konkursen

Forbundssekretær Ole Einar Adamsrød i Transportarbeiderforbundet forteller at de fleste ansatte får tilbud om å beholde jobben.

– Det foregår en del virksomhetsoverdragelse med overdragelse av ansatte. Brorparten går inn i et selskap, både kommunale og private, som overtar oppgavene, sier han til E24.

– Det har gått veldig bra så langt. Utfordringen er å holde oversikt over hvilke selskap som overtar ansatte og hvordan Transportarbeidsforbundet skal sikre lønns- og arbeidsvilkår videre.

Les også

Lammet av RenoNorden-konkursen: Søppelkrise avverget

Les også

Har åtte dager på å unngå søppelkaos

Les også

RenoNorden er konkurs

Her kan du lese mer om

  1. RenoNorden
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Lammet av RenoNorden-konkursen: Søppelkrise avverget

  2. Har åtte dager på å unngå søppelkaos

  3. RenoNorden-gründere satser i nytt selskap: Vil rydde opp etter konkurs

  4. Annonsørinnhold

  5. RenoNorden-konkursen: Flere kommuner kan øke søppelregningen

  6. Konkursen i RenoNorden: – Føler med norske kollegaer