Romkappløpet mellom milliardærene tilspisser seg

Amazon-gründer Jeff Bezos la onsdag frem planen for hvordan Blue Origin skal slå SpaceX.

STORE PLANER: Jeff Bezos' romselskap Blue Origin tester raketten New Shepard, som skal gi dem nyttig lærdom i utviklingen av den mye større etterfølgeren, New Glenn.

Foto: Ho AFP
 • David Bach
 • NTB
Publisert:

Under et arrangement onsdag forklarte Amazon-gründer Jeff Bezos hvordan selskapet Blue Origin, som han også startet opp, har tatt lærdom av de nylige testoppskytingene av raketten New Shepard.

Bezos sier erfaringene fra New Shepard skal brukes på New Glenn, en massiv rakett som skal konkurrere med Elon Musks SpaceX og deres Falcon Heavy, ifølge CNBC.

– Det strategiske målet med New Shepard er å øve. Mange av delkomponentene i New Shepard blir faktisk direkte gjenbrukt på andresteget på New Glenn, sa Bezos til de fremmøtte under en lunsj for romfartsbransjen i New York, gjengitt av industripublikasjonen Space News.

Les også: (+) SpaceX sniketablerte seg i Norge: Hæge koordinerer Elon Musks megaprosjekt

Testing gjenstår

De to Blue Origin-rakettene er på svært forskjellige stadier av utvikling, skriver CNBC videre.

New Shepard har blitt testet 10 ganger til en høyde på 350.000 fot (tilsvarende drøyt 100 kilometer) og har kommet tilbake for å lande ved selskapets anlegg i West Texas.

Rakettens kapsel, som er utformet til å frakte romturister, tilbringer omtrent 10 minutter i nær vektløs tilstand før også den returnerer.

New Glenn, derimot, er en mye større rakett som er designet for å frakte større romfartøy som satellitter. Den skal etter planen ta opp konkurransen om oppdrag med Falcon Heavy, men har ennå ikke blitt fløyet. Første oppskyting er planlagt i 2021.

Bezos fremsto i tillegg sikker på at Blue Origin ville sende sine første astronauter ut i rommet i løpet av 2019, selv om flere toppledere i selskapet sa det samme i fjor.

– Dette er den første gangen jeg sier «dette året», sa Bezos.

Les også

Branson: – Virgin Galactic i rommet i løpet av uker

Branson: – I verdensrommet til sommeren

Men konkurransen er knallhard. For knappe to uker siden sa milliardær Richard Branson at han håper å kunne fly ut i verdensrommet med romflyet Virgin Galactic allerede innen fire-fem måneder, ifølge NTB.

– Håpet er å reise opp på 50-årsdagen for månelandingen. Det er det vi jobber for, sa Branson på et arrangement på USAs luft- og romfartsmuseum i Washington i begynnelsen av februar.

Apollo 11 landet på månen 20. juli 1969, og Neil Armstrong og Buzz Aldrin ble de første menneskene som satte en fot på månens overflate.

Branson har foreløpig ikke ambisjoner om å komme til månen, men selskapet hans er ett av to som nærmer seg å kunne fly passasjerer ut i verdensrommet, om enn bare for noen minutter. I tillegg til Virgin Galactic, nærmer Blue Origin seg dette målet.

I desember nådde Virgin Galactic for første gang en høyde 80 kilometer fra jordens overflate, som USA regner som grensen mot verdensrommet. Den internasjonale standarden er 100 kilometer. Selskapets romfly SpaceShipTwo har to piloter om bord og skal kunne ta seks passasjerer. Det slippes fra et fly i stor høyde, før det bruker egen motor for å klatre høyt nok til at man ser krummingen av jorden.

Parallelt med utviklingen av romflyene, jobber Elon Musks selskap SpaceX for å kunne sende en japansk milliardær til månen, men det vil ikke skje før tidligst i 2023.

Her kan du lese mer om

 1. Romfart
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Branson vil til verdensrommet i juli

 2. Richard Branson bekrefter: Virgin Galactic vil bli første romturismeselskap på børs

 3. SpaceX gjør seg klar til sin første bemannede ferd

 4. Annonsørinnhold

 5. Twitter utsatt for «koordinert angrep»: Fikk tilgang til kontoene til politikere og mediemoguler

 6. Betalt innhold

  De leter etter forsvunnede fly og skatter i dypet