Nytt fra børsselskapene

Havila Capella har forlatt Bergen: – Krevende periode

Havila Capella har forlatt Bergen og er i rute, melder Havila Kystruten. Skipet har ligget ved kai siden 12. april på grunn av sanksjoner mot Russland.

Havila Kystrutens skip Havila Capella ved kai i Bergen.
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Det var klokken 20.30 tirsdag kveld at skipet forlot Jektevikterminalen i Bergen og seilte nordover, opplyser selskapet i en melding.

– Vi har vært igjennom en krevende periode med et skip ute av drift på grunn av hendelser utenfor vår kontroll. Da er det ekstra godt å se at Havila Capella igjen seiler nordover med forventningsfulle passasjerer om bord, sier administrerende direktør Bent Martini i Havila Kystruten.

Havila Capella anløper Ålesund onsdag morgen, og skal siden seile inn Geirangerfjorden. Skipet har i likhet med søsterskipet Havila Castor mulighet for å seile utslippsfritt på batteridrift.

Ifølge Havila Kystruten har mange reisende flyttet sine reiser til Havila Castor på grunn av usikkerheten rundt Havila Capella.

– Vi har derfor noe ledig kapasitet på de første rundreisene, men bookingtallene øker gradvis utover sommeren, sier Martini.

Les også

Havila Kystruten har fått forsikringer på skip

Rammet av sanksjoner

Skipet Havila Capella ble levert fra Tersan-verftet i Tyrkia til Havila Kystruten i november og begynte å seile kystruten mellom Bergen og Kirkenes i desember.

Etter Russlands invasjon av Ukraina avsluttet forsikringsselskapene Havila Capellas forsikringer fordi skipet var leaset av et russiskeid selskap.

Leasingselskapet bak Havila Capella er registrert i Hong Kong og eid av det russiske selskapet GTLK. Selskapet ble ført opp på EUs liste over sanksjonerte selskaper 8. april, og ble dermed også sanksjonert i Norge.

Havila Capella har ifølge Havila Kystruten vært ute av drift siden 12. april. Havila Kystruten gikk til rettslige steg for å bli eier av skipet, og fikk medhold i en kjennelse fra Hordaland Tingrett 20. juni.

Den 23. juni opplyste selskapet at det hadde ordnet gyldig ansvarsforsikring og fått de nødvendige sertifikatene fra Sjøfartsdirektoratet til å seile igjen. På det tidspunktet manglet det bare kaskoforsikring.

Melding fra Havila Kystruten: Havila Capella er i rute
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Nytt fra børsselskapene
  2. Havila
  3. Havila Kystruten

Flere artikler

  1. Havila Kystruten har fått forsikringer på skip

  2. Havila Kystruten får ikke forsikre «Havila Capella»

  3. Havila Kystruten vil bli eier av Havila Capella

  4. Havila Kystrutens nye skip har ankommet Bergen

  5. Staten har spart millioner på Havilas problemer