Sportskjede trosser bransjefall: – Tjener på at vi tok større risiko i fjor
Sportskjedene solgte for syv prosent mindre enn samme periode i fjor, viser ferske kvartalstall. Samtidig tar Stadion-kjeden gradvis større markedsandeler.
Norske sportskjeder solgte for 3,7 milliarder kroner i juli, august og september.
Det var det nest beste tredjekvartalet gjennom tidene, men også en nedgang på syv prosent i forhold til samme periode i fjor.
Administrerende direktør Trond Evald Hansen i Norsk Sportsbransjeforening, som leverer tallene, påpeker at nedgangen henger sammen med varemangelen som har preget bransjen i mange måneder nå.
Det gjelder i størst grad sykler, men også hjemmetreningsutstyr og noe trenings- og friluftsutstyr, ifølge foreningen.
– Suget etter sykler er naturlig nok særlig stort i sommerhalvåret, og det er ingen tvil om at redusert produkttilgang har hatt en negativ effekt på omsetningen, sier Hansen.
Opp 32 prosent i år
Trond Evald Hansen påpeker at den begrensede varetilgangen rammer sportsforhandlerne svært ulikt.
Stadion-sjef Gisle Daviknes forteller at han ikke kjenner seg igjen i bransjetallene med negativ utvikling.
– Vår omsetning økte med 13 prosent i kvartalet, sier han.
Paraplybedriften har 129 sportsbutikker rundt om i landet. Blant dem er Torshov Sport og Platou. Kjeden har gjennom hele året opplevd å gjøre det bedre enn bransjen.
Mens sportskjedenes samlede omsetning viser en vekst på 2,2 prosent hittil i år, har Stadion hatt en salgsøkning på nesten 32 prosent i årets ni første måneder. Det viser tall sendt fra Stadion til Norsk Sportsbransjeforening, som E24 har sett.
– Det synes vi selvfølgelig er veldig moro, sier Daviknes.
At Stadion-kjeden har fått flere butikker, bidrar naturligvis til omsetningshoppet. «Like for like»-tallene viser en vekst på omtrent 20 prosent hittil i år.
Forutså leveringsproblemer
Daviknes tror noe av årsaken kan være at de tok litt større risiko i fjor.
– Vi er bransje som baserer oss på forhåndsbestillinger og setter gjerne ordrer seks til ni måneder i forveien. Da vi bestilte varer i fjor, så vi at det kunne bli leveringsproblemer, så vi tok godt i, kanskje mer enn enkelte andre. Dermed har vi for det meste hatt varer, noe vi har fått betalt for.
At Stadion-kjedens lager ifølge Daviknes har vokst med 70 prosent hittil i år, illustrerer dette.
– Vi har hatt leveringsproblemer vi også, men ikke på den måten, sier han.
Fraktkrise kan gi varemangel i julehandelen
Flere av Stadion-butikkene er spesialbutikker for én aktivitet eller idrett og driftes med en stor grad av uavhengighet fra konsernet.
Daviknes forteller at butikkene står friere og kan ta direkte kontakt med leverandører, eller se etter andre alternativer. Denne modellen har gjort dem mindre sårbare overfor leveringsproblemene, mener han.
Årets viktigste kvartal
Årets siste kvartal, som består av julehandelen og Black Friday, er årets viktigste, påpeker Hansen i Norsk Sportsbransjeforening.
Kommunikasjonsdirektør Andreas Nyheim i XXL forteller at de kommer til å satse på Black Friday i år også og at varemangelen ikke påvirker dette nevneverdig.
Ifølge Nyheim er XXL heller ikke spesielt bekymret for julehandelen, men kommunikasjonsdirektøren forteller at de følger med fra dag til dag og at de er i tett dialog med leverandører.
– Den siste tiden har det vært trøbbel med sko og tekstiler produsert i Asia, og spesielt i Vietnam, grunnet produksjonsstopp. Vi har et stort utvalg både i varehusene våre og på nett og skal finne gode alternativer til kundene våre i de tilfellene der varer blir forsinket eller utsolgt, sier han.