Økokrim sikret over 500 vinflasker: Her tømmes Nordic-gründerens vinkjeller

Økokrim har hentet ut klokker, vin, TV-er og høyttalere fra boligene til de bedrageridømte Nordic Securities-gründerne Endre Tangenes og Erik Egenæs.

Politioverbetjent Erik Dieset i Økokrim overvåker uthentingen av rundt 500 flasker vin fra vinkjelleren til Nordic Securities-gründer Endre Tangenes.
Publisert:

Økokrim har i morgentimene onsdag tømt vinkjelleren i privatboligen til bedrageridømte Endre Tangenes (47) for to paller vin, en av gründerne bak det fallerte meglerhuset Nordic Securities.

Omkring 500 flasker vin av bedre kvalitet ble hentet ut som del av verdisikring i påvente av en rettskraftig dom, opplyser Økokrim til E24.

Her bæres kasser med vin ut fra boligen.

Sammen med Erik Egenæs (48) ble Nordic-gründerne i september i fjor funnet skyldig i grovt bedrageri og begge dømt til fengsel i tre år og ni måneder. Dette for å ha påført 39 investorer et tap på nær 47 millioner kroner.

Forretningspartnerne ble også fradømt retten til å drive selvstendig næringsvirksomhet og til 6,3 millioner kroner hver i inndragning, samt over 17,5 millioner kroner i erstatning til de fornærmede investorene.

Dommen ble raskt anket av Nordic-gründerne, som ikke erkjenner straffskyld. Påtalemyndigheten har motanket og krever strengere straff om gründernes anke fører frem.

Les på E24+

Dette må du følge med på i aksjemarkedet i 2023

Endre Tangenes (t.v.) og Erik Egenæs startet det fallerte meglerhuset Nordic Securities i 2009.

Ransaket boligene

Sikringen av Tangenes’ private vinsamling skjer etter ransaking av begge Nordic-gründernes privatboliger i Bergen 30. november i fjor, der det blant annet ble hentet ut dyre klokker, vin og eksklusive tv-er og høyttalere.

Det bekrefter Økokrim overfor E24.

– Jeg kan bekrefte at vi hadde en aksjon for å sikre verdier, sier førstestatsadvokat Trude Stanghelle.

Vinhuset AS bistod Økokrim med sikringen onsdag. Selskapet har også oppdraget med å oppbevare og taksere vinsamlingen.

Ransakingen ble utført for å sikre verdier etter dommen fra Oslo tingrett, hvor de tiltalte ble pådømt omfattende erstatnings- og inndragningskrav. Dommen er anket.

– Er det vanlig at Økokrim sikrer verdier før en rettskraftig dom?

– Det skjer i en del tilfeller, men vi hadde gjerne sett at det skjedde oftere. Det er veldig forebyggende å sikre verdier, da profitten som oftest er formålet med den straffbare handlingen, sier førstestatsadvokaten.

Førstestatsadvokat Trude Stanghelle, Økokrim.

Som E24 avslørte på tampen av fjoråret lykkes Statens innkrevingssentral kun å inndrive en brøkdel av kravene som stammer fra idømmelse av erstatning og inndragning.

– Når man har kommet til det stadiet at dommen er rettskraftig, så har verdiene ofte forsvunnet. Dette er en prosess hvor politiet jobber med å bli bedre, sier Stanghelle.

Les også

Antall inndragninger av utbytte stuper: – Har vært for lavt prioritert

Har tatt pant

E24 avslørte i februar i fjor at Økokrim har tatt pant i Nordic-gründernes verdier for nærmere 45 millioner kroner samlet for å sikre et forventet erstatningsansvar overfor de skadelidte investorene.

En villaeiendom, en luksus-SUV og en familiehytte er blant eiendelene som siden har hatt Økokrims avtrykk.

Også advokatfirmaet Elden, som representerer Nordic-gründerne, har tatt pant i klientenes eiendeler. Dette ble gjort for å sikre advokatfirmaets honorarer, opplyste Elden til E24 i fjor høst.

Vil ha strengere straff

Nordic-gründerne har anket alle sider av tingrettens dom, herunder lovanvendelse, straffeutmåling, tap av retten til å drive selvstendig næringsvirksomhet, erstatning og inndragning.

Økokrim har levert motanke, og krever skjerpet straff for begge samt økt inndragning dersom gründernes anke tillates behandlet av lagmannsretten.

Økokrim la i Oslo tingrett ned påstand om seks års fengsel, inndragning av nærmere 22 millioner kroner og erstatning til de fornærmede.

– Vi har anket over straffutmålingen og inndragningen, som vi mener er for lav. Hvis saken slipper inn til ny behandling, noe som vil bety en lang og omfattende rettssak, så vil Økokrim opprettholde påstanden fra tingretten, sier førstestatsadvokat Trude Stanghelle.

Hun legger til at motanken bortfaller dersom anken fra forsvarerne ikke slipper inn til behandling i lagmannsretten.

Villaen til Tangenes på halvøyen Kleiven i Bergen ble ransaket av Økokrim 30. november i fjor.

Rettssaken rundt det fallerte meglerhuset Nordic Securities startet i oktober 2021 og varte nær fire måneder.

I alt fire personer sto tiltalt i Oslo tingrett. To av disse, som kun var tiltalt for brudd på god forretningsskikk, tilsto 16. desember i fjor. Egenæs og Tangenes var også tiltalt for grovt bedrageri.

Les også

De jobbet på innsiden av Nordic Securities: – Det skled helt ut

Les også

Nordic-villa har pant til tre ganger markedsverdien

Les også

Økokrim har tatt pant i Nordic-tiltaltes boliger, hytte og bil

Les også

Massesøksmålet mot Nordic Securities avgjort ved forlik

Les også

Nordic Securities-gründerne dømt til fengsel – anker til lagmannsretten

Publisert: