Industribedrift slakter de nye strømavtalene: – Hele ordningen er en illusjon

Fastprisavtaler er tenkt å være strømløsningen for næringslivet. Men det som nå tilbys står overhodet ikke i stil med forventningene regjeringen har skapt, mener treindustrien.

FRISTES IKKE: Konsernsjef Jørn Nørstelien i Gausdal Treindustrier mener fastprisavtalene som nå tilbys til næringslivet er verdiløse.
Publisert: Publisert:

– Jeg kan ikke se en eneste grunn til å inngå en fastprisavtale under denne ordningen, sier Jørn Nørstelien, konsernsjef i Gausdal Treindustrier.

Den siste uken har flere strømselskaper lansert fastprisavtaler på strøm til næringslivet fra nyåret.

Dette er den sentrale løsningen regjeringen har lansert for å hjelpe bedrifter med strømprisene etter nyttår, når støtteordningen til næringslivet utløper.

Men avtalene løser ingenting, ifølge administrerende direktør Heidi Finstad i bransjeorganisasjonen Treindustrien. Hun og Nørstelien peker på flere grunner.

Les på E24+

Over hundretusen strømkunder kan få angre på sine avtaler nå i desember

Syv års binding for å komme under kronen

Den første handler om pris.

– Det burde ikke være urimelig at bedriftene kan fremforhandle avtaler under én krone kilowattimen, sa næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) i stortingssalen i slutten av november.

Forutsigbarheten som fastprisavtaler gir, er ifølge næringsminister Vestre et av de viktigste grepene regjeringen tar overfor bedriftene.

Entelios har presentert de hittil laveste prisene, med treårsavtaler på 115 øre på Øst- og Vestlandet (NO1 og NO5).

Hos de eneste selskapene med fastpristilbud i hele landet, Fjordkraft og Fortum, må man binde seg i syv år før man kommer under kronen. Korteste bindingstid, på tre år, har der en fastpris på over 1,5 kroner kilowattimen.

– Dette er langt unna det Vestre har snakket om på inn- og utpust, sier Nørstelien.

Fastprisavtalene tillater også binding av maks 70 prosent av en bedrifts strømforbruk. For de resterende 30 prosentene vil den måtte betale vanlig spotpris.

Regner man spotprisandelen inn i totalen, kan strømprisen fort bli enda høyere.

– Treffer ikke alle

Nørsteliens andre innvending handler om avtalenes manglende fleksibilitet.

Som kunde må man forplikte seg til å kjøpe et visst volum strøm, som fordeles utover året.

Man kan få noe variasjon fra måned til måned, siden det er vanlig å bruke mer strøm om vinteren, men innad i en uke og et døgn blir forbruket delt på antall timer.

Konsernsjefen forteller at Gausdal Treindustrier bruker rundt 80 prosent av strømmen på dagtid mandag til fredag, ikke medregnet helg og ferier.

– Det vil si at hvis vi sikrer mer enn 20 prosent av forbruket vårt, får vi for mye strøm om natten og i helgene.

Det kan ikke fastprisavtalene ta høyde for, bekrefter Ulf Møller, næringspolitisk rådgiver i Energi Norge. Det er de som forvalter avtalene.

– Vi har veldig stor forståelse for at dette er et produkt som ikke treffer alle, sier han.

Les på E24+

Entelios advarer kunder mot egen fastprisavtale

– Kjøper dyrt og selger billig

I driftstimene ville altså Gausdal Treindustrier oversteget strømforbruket i en mulig fastprisavtale. Om natten ville de ligget under.

Pressekontakt Kristian Myrseth i Fortum forklarer at forskjellen mellom avtalt fastprisforbruk og faktisk forbruk vil avregnes mot markedsprisen.

Når Gausdal Treindustrier bruker mindre, for eksempel om natten, blir strømmen de ikke bruker solgt til spotpris.

Den faktiske timesprisen blir da differansen mellom fastpris og det ekstrastrømmen selges for.

Bedriften i Østre Gausdal består av tre sagbruk som til sammen utgjør én av landets største trelastprodusenter.

Når selskapet bruker mer, altså på dagtid, må de betale markedspris for overforbruket.

– Det betyr at vi ville kjøpt ekstrastrømmen dyrt og solgt strømmen vi får til overs billig, sier Nørstelien.

– Disse avtalene passer nok store aluminiumsverk, som har produksjon til alle døgnets tider. Men for den store majoriteten i næringslivet, og i industrien i særdeleshet, så er dette verdiløst. Hele ordningen er en illusjon.

Tror på mer variasjon

Han mener teppet nå er dratt bort under norsk industri.

– Vi har et kostnadsnivå som langt overgår våre utenlandske konkurrenter, men vi har klart å være konkurransedyktige på grunn av billig strøm. Dette er kritisk for norsk næringsliv.

Ulf Møller i Energi Norge forteller at han tror det vil komme flere fastprisavtaler med ulike profiler, men at det vil ta tid. Avtaler uten avtalt forbruk er ikke realistisk.

– Jeg har håp om at det kan komme avtaler som beregner ulikt forbruk ned på ukebasis, men det krever nok en del utvikling og at myndighetene åpner for at dette blir en varig ordning.

Ulf Møller, næringspolitisk rådgiver i Energi Norge.

Han påpeker samtidig at det finnes alternativer og at omtrent 50 prosent av alle bedrifter har hatt en form for prissikring tidligere.

– Hvis man går i dialog med strømleverandøren, tror jeg det vil være mulig for mange å finne gode løsninger.

Jan Christian Vestre påpeker at det er kraftbransjen som har gitt beskjed om at de ikke har løsningene som skal til for å tilby fastprisavtaler på løpende forbruk.

Han sier at hver enkelt bedrift nå selv må vurdere hva som er best for seg.

– En må tenke seg litt om, for det er jo annerledes å inngå en langsiktig avtale enn å bruke den strømmen en vil og betale det den koster. Det har man også muligheten til, men til langt høyere priser akkurat nå.

– Slik prissikring vil ikke være riktig for alle, men nå har bedriftene en reell mulighet til å inngå slike kontrakter. Det hadde de i praksis ikke hatt før.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om