Skandale i rettsmedisin

Tenk deg at du er anklaget for voldtekt. Det kunne tatt fem dager å analysere DNA-prøver. Regjeringen insisterer på at analysen skal ta fem måneder i stedet.

 • Elin Ørjasæter
  Elin Ørjasæter
  Elin Ørjasæter var frem til juni 2012 konsulent i PR- og informasjonsbyrået Burson-Marsteller. Hun er tidligere E24-kommentator, og jobber nå som foredragsholder og forfatter. Hun har tidligere vært personaldirektør, hodejeger og forhandler i fagforening. «Lederboka, hodejegerens beste tips» og den humoristiske selvbiografien «Det glade vanvidd» er to av hennes bøker. Født: 25. februar 1962 Avhengig av: Kaffe og Twitter. Drømmebil: Mini Roadster cabriolet. Angrer på: At jeg jobbet så mye da barna var små. Favorittartist: Willie Nelson, Phil Ochs og Johnny Cash. Beste bok: «Borgerkrigen» av Hans Magnus Enzensberger. En dystopi som kom ut på 80-tallet og forandret mitt syn på verden. Både borgerkrigene i Afrika, 11. september og 22. juli kan sees som en bekreftelse på bokas dystre profetier.
Publisert: Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Ragne Farmen har bygget opp landets kanskje beste laboratorium innen rettsgenetikk. Det ligger i Stavanger og har 90 prosent ledig kapasitet.

I mens må voldtektsofre ventet i inntil seks måneder fordi Rettsmedisinsk institutt i Oslo mangler kapasitet. Og menn sitter i varetekt i månedsvis av samme grunn.

Dette er ekte planøkonomi, med store menneskelige lidelser som kostnad

Regjeringen insisterer på å bruke det offentlige Rettsmedisinsk institutt. Som altså ikke klarer å ta unna køen av DNA-prøver. Og hva verre er, som har stor risiko for slurvefeil.

Rettsmedisinsk kommisjon, regjeringens eget ekspertutvalg, har stilt spørsmålstegn ved DNA-bevisene i 124 straffesaker i perioden mellom januar 2007 til oktober 2008.

Kommisjonen følte seg ikke trygg på arbeidet som var gjort ved Rettsmedisinsk institutt. Arrogansen ved Rettsmedisinsk Institutt må være stor, for de svarte i kun fire av disse sakene.

Eks-Kripos-sjef Arne Huuse gikk ut i Dagbladet i mars i år, med skarp kritikk av Rettsmedisinsk Institutt. "Jeg har ikke vært overbevist om at instituttet har hatt gode nok rutiner," sa han til Dagbladet 25. mars, og henviste til sammenblanding av prøver.

Rettsmedisinsk Institutt er ikke akkreditert etter internasjonale retningslinjer, og ikke ISO-sertifisert. Det er Gena. Ingen bestrider at Gena har topp kvalifiserte fagfolk.

"Gena burde vært utnyttet til å avvikle køene ved Rettsmedisinsk institutt, sikre raskere DNA-analyse og bedre rettssikkerhet," sier Høyres justispolitiske talsmann André Oktay Dahl. Høyre og Frp har vært opptatt av dette siden 2005.

Dette er rødgrønn planøkonomi på sitt verste. Det er kun Rettsmedisinsk institutt som skal brukes, samme hvor dårlig det fungerer. Fordi det er offentlig. I Storbritannia, et foregangsland innen rettsgenetikk, blir prøvene gjort av private laboratorier.

Problemet i Norge blir bare mer og mer akutt. Den storstilte DNA-reformen innebærer at alle straffedømte med mer enn tre måneders ubetinget fengsel skal avgi DNA.

Det betyr at Kripos sitt register skal gå fra å inneholde mellom to og tre tusen identiteter, til over 40 000. Disse prøvene skulle vært avlagt innen 2009, men hittil har man bare klart 2 500.

For å få fortgang i saken skal det bygges et nytt offentlig laboratorium i Tromsø, har regjeringen bestemt. Mens den beste kompetansen finnes fortsatt i Rogaland, der Ragne Farmen står med nitti prosent ubenyttet kapasitet.

Forstå det den som kan. Dette er god, gammeldags planøkonomi. Med store menneskelige lidelser som kostnad.

Du kan følge Ørjasæter på Twitter som @Orjas

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. E24

Flere artikler

 1. Slik kan vi øke produktiviteten i Norge

 2. Kreftsyke i kø

 3. Norman vil gi oss hollandsk syke

 4. Annonsørinnhold

 5. Landet er ikke ferdigbygget

 6. - Oljepengene brukes ikke riktig