Korrupsjonssaken i Romania: Tidligere Kongsberg-direktør dømt i tingretten

En tidligere salgsdirektør for Øst-Europa og Romania i Kongsberg Gruppen er dømt for utroskap, skattesvik og selvvask.

Arkivbilde.

Foto: E24
 • Marius Lorentzen
 • Hans Henrik Torgersen
 • Sindre Hopland
Publisert:,

Dag Tore Sekkelsten, den tidligere salgsdirektøren for Kongsberg Defense Communications i Øst-Europa og Romania er dømt til 4,5 års fengsel av Asker og Bærum tingrett. To år av straffen er gjort betinget i dommen, som for øvrig var enstemmig.

Det kommer frem i dommen og en melding fra Økokrim, der det også påpekes at Sekkelsten tidligere er ustraffet.

– Dommen sender et viktig signal om at den som bevisst handler i strid med selskapets interesser risikerer lang fengselsstraff og inndragning av utbyttet fra den straffbare handlingen, sier førstestatsadvokat Anna Haugmoen Mo i Økokrim i meldingen.

Dommen kommer tre og et halvt år etter at Økokrim gjennomførte razzia og tok ut siktelser i saken første gang. I starten var både Sekkelsten, Kongsberg Gruppen selv og en rekke privatpersoner i Norge, Romania og Sveits siktet, men siktelsen mot selskapet og de andre personene ble droppet i august i fjor. Da tok Økokrim også ut tiltale mot Sekkelsten i forbindelse med at etterforskningen var ferdig.

Økokrim har måttet gjøre et omfattende arbeid for å etterforske saken og har blant annet fått bistand fra myndighetene i Sveits og Isle of Man for å avklare forholdene i saken.

Dag Tore Sekkelstens forsvarer, advokat Christian Hjort, sier at dommen vil bli anket:

– Sekkelsten er svært oppbrakt over dommen. Selv om han er glad for at retten så at det ikke var grunnlag for store deler av utroskapstiltalen, reagerer han sterkt på bevisvurderingen for de deler han ble dømt for. Han vil derfor anke dommen, sier Hjort til E24.

Kontrakter i milliardklassen

Dag Tore Sekkelsten var salgsdirektør i Øst-Europa for Kongsberg Defense Communications, som er en avdeling i Kongsberg Gruppens forsvarsvirksomhet, da handlingene skal ha skjedd.

Saken omfatter salg av kommunikasjonsutstyr til rumenske myndigheter i perioden 1999 til 2008, og retten mener altså at Sekkelsten i kraft av sin jobb skal ha mottatt store pengesummer på siden i forbindelse med at Kongsberg Gruppen solgte dette utstyret til landet.

Dette skal han ha gjort gjennom å inngå avtaler med diverse selskaper registrert i USA og andre land for fiktivt konsulentarbeid. Sekkelsten skal ha sørget for at selskaper i Kongsberg Gruppen betalte ut penger for konsulentavtalene, selv om det aldri ble utført noe arbeid. Disse pengene skal ha endt hos Sekkelsten og konsulentene.

Sekkelsten er dømt for grov økonomisk utroskap mot sin tidligere arbeidsgiver for om lag 50 millioner kroner totalt, mens utroskapen er summert opp til å dreie seg om 200 millioner kroner. 58-åringen må også tåle inndraging av vel 14,7 millioner kroner, skriver Økokrim i en pressemelding.

Tingretten har slått fast at Sekkelsten er skyldig i grov selvvask (hvitvasking av utbytte fra egne straffbare handlinger) og grovt skattesvik, ved at han skal ha unnlatt å rapportere inntekter han fikk til norske myndigheter.

Ifølge dommen sendte han pengene han tjente på virksomheten til konti i blant annet Sveits og Australia, og deler av pengene ble sendt til en stiftelse med konto i Genève som var satt opp i morens navn selv om Sekkelsten selv skal ha vært disponent for kontoen.

E24 har tidligere summert opp alle avtalene Kongsberg Gruppen fikk av rumenske myndigheter til totalt 1,47 milliarder kroner (ikke inflasjonsjustert). Asker og Bærum tingrett har imidlertid ikke tatt med alle avtalene i den endelige dommen:

– Retten har lagt til grunn at de eldste agentavtalene ikke rammes av utroskapsbestemmelsen, med unntak av betalinger den tidligere salgssjefen selv har mottatt. 58-åringen er dømt for grov økonomisk utroskap av til sammen cirka 50 millioner kroner, skriver Økokrim.

Startet egen gransking

Samtidig med at det ble kjent at Økokrim hadde siktet Kongsberg Gruppen for korrupsjon i 2014, ble det også kjent at selskapet selv i 2012 og 2013 gransket rykter om korrupsjon internt. Granskingen kom i stand etter « ... et tips og vage rykter», som E24 skrev den gangen.

Etter at tipsene kom inn, hyret Kongsberg Gruppens ledelse inn revisorselskapet PWC, som har en gruppe for denne typen etterforskning, for å blant annet granske regninger og utbetalinger brukt på agentvirksomhet. Konklusjonen til Kongsberg Gruppen var at disse regningene og utbetalingene ikke var lovstridige.

Saken førte likevel til at Kongsberg Gruppen satte i gang et omfattende arbeid for å gjennomgå og stramme inn sine interne regler, samt oppfølging av måten selskapet etterlever lover og regler (compliance).

Ledelsen i Kongsberg Gruppen da siktelsen kom i 2014, med tidligere konsernsjef Walter Qvam i spissen, kom inn etter at konsernet hadde besluttet å gå ut av Romania og etter tidsperioden Økokrim undersøkte.

Derfor ble det heller aldri et tema at noen i Kongsbergs ledelse måtte gå, men daværende styreleder Finn Jebsen ble kritisert for måten han håndterte saken på og for at styret aldri behandlet granskingsrapporten.

Kongsberg Gruppen avskjediget i 2015 den tidligere salgssjefen, som nå er dømt, som følge av opplysninger som Økokrim avdekket.

Etter at PWC hadde overlevert sin internt gransking la selskapet deretter bort saken, før Økokrim kom inn i bildet. Ledelsens handlemåte i saken ble bredt diskutert når Økokrim-siktelsen kom, blant annet fordi det igjen var snakk om korrupsjonsmistanker i forbindelse med bruk av såkalte agenter i utlandet.

I korrupsjonssakene som Statoil, Yara og andre norske selskaper har havnet igjennom sin utenlandske virksomhet, har bruken av agenter også vært et gjennomgående tema.

Det er vanlig at selskaper som skal inn i nye markeder benytter seg av agenter, men samtidig kan det være en fin balanse mellom lovlig og lovstridig bruk av agenter.

Her kan du lese mer om

 1. Kongsberg Gruppen
 2. Økokrim

Flere artikler

 1. Klart for ankesak mot tidligere Kongsberg-direktør

 2. Skjerpet straff i ankesaken mot tidligere Kongsberg-direktør

 3. Tidligere Kongsberg-topp møtte veggen hos Høyesterett

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Tidligere Ewos-leder dømt for grov korrupsjon

 6. Konkursrytter dømt til fengsel for grovt utroskap