Trump skuffer NHO: – Norge går glipp av store muligheter

Oljeleverandører, fornybarindustri og oppdrettsnæring – norske bedrifter ble øynet lukrative muligheter i Iran som Trump nå kan ha lagt i grus.

STORT POTENSIAL: NHO-topp Tore Myhre synes USAs beslutning om å skrote Iran-avtalen er beklagelig. Den varslede sanksjonspisken tvinger i realiteten norske bedrifter til å holde seg unna, sier han.

Foto: Terje Pedersen NTB scanpix
 • Karl Wig
Publisert: Publisert:

– Med så stor usikkerhet vil nok ikke bedriftene ta noen sjanser uansett. De vil ikke risikere å havne i konflikt med amerikanske myndigheter, sier avdelingsdirektør Tore Myhre ved NHOs internasjonale avdeling til E24.

– Det betyr samtidig at Norge går glipp av et stort potensial som vi ser i Iran, med store muligheter som kunne vært åpnet opp, sier NHO-toppen.

President Donald Trump har nemlig varslet omfattende straffereaksjoner mot selskaper som etablerer nye handelskontrakter med Iran, i det USA trekker seg fra atomavtalen og gjeninnfører sanksjoner for å lamme Irans økonomi.

Les også

Bolton: USAs sanksjoner vil gjelde nye kontrakter umiddelbart

Det liker den norske handelsnæringen dårlig.

– Vi beklager denne beslutningen fra amerikanerne, fordi det bidrar til at den normaliseringen vi hadde ønsket, blir ytterligere utsatt. Det skaper jo enda større usikkerhet for norske bedrifter når det gjelder muligheten til å investere og drive handel, sier Myhre.

Oljeleverandører og oppdrettsnæring

Norsk handel med Iran innebar allerede høy risiko, påpeker han. Landet har uoversiktlige eierstrukturer og et manglende finansmarked.

Når norske bedrifter i tillegg risikerer å få USA på nakken, tvinges de i realiteten til å parkere mulige Iran-avtaler, mener han – i alle fall inntil EU eventuelt staker ut en løsning.

USA har krevd at alle land og selskaper avslutte sine Iran-forretninger innen 90 eller 180 dager, avhengig av hva det handles med.

NHO har foreløpig ikke fått meldinger fra norske bedrifter som må skrote sine handelsforbindelser.

– Til nå er vårt inntrykk at bedriftene i stor grad har grad har sittet på gjerdet og vært avventende, siden det har vært usikkerhet knyttet til den eksisterende atomavtalen. Mange har holdt igjen investeringer, sier Myhre.

Det er dermed først og fremst store muligheter som nå går tapt, mener NHO-toppen.

– Hvilke muligheter er det?

– Vi ser særlig muligheter for oljeleverandørindustrien. Iran har et stort behov for å modernisere sin industri. Der vil Norge kunne ha teknologi som passer godt. Vi ser også et potensielt marked for fornybar industri og leverandører til oppdrettsnæringen. Her kunne norske bedrifter bidratt til modernisering og effektivisering.

Ber Norge følge EUs linje

– Hva bør norske myndigheter gjøre nå?

– Vi har stor tillit til at myndighetene har tett kontakt både med amerikanske myndigheter, og ikke minst EU i denne saken. Næringslivet er være opptatt av at det skapes mest mulig forutsigbarhet, og at Norge følger EUs politikk tett.

Les også

Forsker: – Setter USA på kurs mot krig i Midtøsten

– Etter at Trump innførte tollsatser på stål og aluminium, ble det gitt unntak for flere land. Bør Norge forsøke å forhandle seg til unntak fra Iran-sanksjonene?

– Jeg tror det er viktig at norske myndigheter følger EUs linje i denne saken, svarer Myhre.

– Men EUs linje er ennå uklar?

– Ja. Vi må rett og slett avvente situasjonen.

Les også

Bolton: USAs sanksjoner vil gjelde nye kontrakter umiddelbart

Les også

Trump trekker USA ut av atomavtalen

Les også

Oljeprisen med U-sving etter nye Iran-rykter

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. NHO
 2. Iran
 3. Donald Trump
 4. USA
 5. EU

Flere artikler

 1. – Vet ikke om vi kan fortsette

 2. Etter Trump-vraking: - Norske selskaper ser på andre markeder i Midtøsten

 3. – Trump tjener på usikkerhet. Verden skal være redd ham

 4. Slik vil EU beskytte seg mot Trumps sanksjoner

 5. Tror exit fra Iran-avtalen kan bety at olje-kuttene rakner