Lotteritilsynet åpner for utenlandske spillselskaper

I all tid myndighetene ikke lykkes med å stenge dørene for uregulerte utenlandske spilloperatører, kan det være like greit å gi dem lisens.

POSITIVE: Lotteritilsynet mener det kan være fornuftig å gi norsk lisens til utenlandske spillselskap.

Erlend Aas
  • Karl Wig
Publisert:

Da kan nemlig myndighetene få bedre kontroll med pengespilltilbudet til de aller fleste spillere, konkluderer Lotteritilsynet i en fersk rapport, melder DN.

Det er Solberg-regjeringen som har bedt Lotteritilsynet om å utrede en ordning hvor utenlandske spillselskap gis norsk lisens.

Nå er utredningen klar, og tilsynets konklusjon er delt: Dersom man kan lykkes i å stenge utenlandske aktører ute, vil dagens monopol-modell være best.

Men, som alle norske poker-entusiaster vet godt: De utenlandske spillkjempene når helt fint ut i de norske stuer.

Og i all tid man ikke kan stanse dem, kan det være positivt å slippe dem til med lisens, ifølge tilsynet – som presiserer at det i så fall må stilles krav til spillaktørene.

Les også

Inntekter fra poker-NM går til skatteparadis

ØNSKER LISENS: Leder i Norsk Pokerforbund Sigurd Eskeland er ikke i tvil om at en lisensordning vil gjøre casino- og pokerspilling på utenlandske nettsteder tryggere for nordmenn.

Foto: Norsk Pokerforbund

– Kan hjelpe spilleavhengige

Den argumentasjonen er Norsk Pokerforbund helt på linje med.

– Det er ingen tvil om det for spillernes del vil være en stor fordel med en lisensordning, sier leder Sigurd Eskeland til E24.

– Motstandere snakker veldig høyt om at det vil gi problemer for spilleavhengige. Jeg tror det er helt motsatt: En lisensordning vil gjøre det lettere å fange opp de som har et spillproblem, sier Eskeland og forklarer:

– Når spillaktørene søker lisens, kan norske myndigheter stille en rekke betingelser tilbake. Det kan settes grenser for tap, og det kan stilles krav til hvordan spillernes midler skal sikres best mulig, sier Eskeland.

Muliggjør ansvarlighets-tiltak

En lisensordning vil i praksis oppheve det norske spillmonopolet.

Lotteritilsynet peker på at en lisensmodell gir myndighetene langt bedre kontroll med pengespilltilbudet. Det kan settes ulike tiltak til verks som holder både selskap og spillere ansvarlige, noe som kan gi færre negative konsekvenser sammenliknet med dagens enerettsmodell, argumenterer de.

I forhold til økonomisk kriminalitet vil lisensene derimot ha minimal effekt, konkluderer tilsynet.

E24 har vært i kontakt med Norsk Tipping, som sier de vil bruke litt tid på å sette seg inn i rapporten før de kommenterer den.

Les også

Sjekk om du må skatte av pokerspillingen

Tap eller inntekter til staten?

Det er fortsatt strid om hvorvidt – og i så fall hvor mye – staten vil tape på å slippe til de utenlandske spillselskapene.

En tidligere Lotteritilsynet-rapport slår fast at tapet vil utgjøre 66 millioner kroner i året, ifølge DN.

Spillselskapet Unibet har selv satt tallknusere i sving, og kommet frem til at det tvert imot gir 268 millioner kroner mer i statskassen.

Publisert:

Flere artikler