Ny IMF-sjef skal etterforskes for maktmisbruk
Christine Lagarde må overholde moralske standarder i jobben som ny sjef for Det internasjonale Pengefondet. Nå skal hun granskes for maktmisbruk mens hun var finansminister i Frankrike.
Etter den tidligere IMF-sjefens skandalepregede avgang for knapt én måned siden, har IMF-ledelsen gjort sitt ytterste for å sikre at Christine Lagarde oppfyller alle etiske standarder.
Nå kan en hendelse fra Lagardes tid som finansminister i Frankrike gi henne trøbbel.
En fransk domstol vedtok torsdag ettermiddag at det skal innledes en etterforskning av om Christine Lagarde brøt reglene da hun grep inn i et juridisk oppgjør mellom forretningsmannen Bernard Tapie og den tidligere statseide banken Crédit Lyonnais.
Lagarde skal ha overstyrt saken, der Tapie hadde tapt i og anket i Frankrikes høyesterett. Som finansminister skal hun da ha grepet inn, på tross av sine rådgiveres protester, og presset banken og Tapie til tvungen voldgift.
Christine Lagarde har hatt jobben som IMF-sjef i en knapp måned, og analytikere mener avgjørelsen kaster skygger over hennes nye sjefsrolle.
LES OGSÅ: Moralsk pekefinger i Lagardes IMF-kontrakt
Må unngå uanstendighet
Da Lagarde ble ansatt som IMF-sjef ble mye gjort for å sikre seg en leder med høye moralske standarder. Jobbintervjuet hennes innebar en tre timer lang høring foran 24 mannlige administratorer. Også kontrakten hennes inneholder klare formuleringer om hvilke moralske forpliktelser jobben innebærer. I kontrakten heter det blant annet:
«Som administrerende direktør er du forventet å overholde de høyeste standarder for etisk oppførsel, konsekvent med verdier for integritet, upartiskhet og diskresjon. Du skal etterstrebe å unngå selv et inntrykk av uanstendighet i din oppførsel.»
Milliardutbetalinger
Lagarde benekter at hun har gjort noe galt. Hun er ifølge BBC heller ikke mistenkt for personlig å ha tjent penger på saken. Det gjorde derimot Bernard Tapie.
I følge påtalemyndigheten skal Lagarde i 2008 ha godkjent en utbetaling på 285 millioner euro (to milliarder kroner) til Bernard Tapie. Tapie er ekspolitiker og personlig venn av Frankrikes president Nicolas Sarkozy.
Også tidligere har Tapie vært innblandet i rettslige tvister, og er blant annet dømt til fengsel for skatteunndragelser.
Skandale-sjefer
Dette er ikke første gang en IMF-sjef er innblandet i skandalerykter. Lagardes forgjenger, Dominique Strauss-Kahn gikk av under dramatiske omstendigheter i juni.
Strauss-Kahn anklages for å ha begått seksuelle overgrep mot en stuepike på et hotell i USA. Samtidig som saken i USA ble kjent har også en fransk journalist anklaget Strauss-Kahn for et tidligere voldtektsforsøk mot henne.
LES OGSÅ: Stuepiken ut mot Strauss-Kahn