EVNE: Økt evne til å behandle enorme datamengder gjør oss bedre i stand til å se inn i fremtide, skriver Terje Mjøs.

Kommentar: Ser inn i fremtiden med «big data»

Økt evne til å behandle enorme datamengder gjør oss bedre i stand til å se inn i fremtiden.

  • Terje Mjøs
    Journalist
Publisert: Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Den svenske økonomiprofessoren Micael Dahlen skriver i sin bok «Nextopia» at forventninger om morgendagen er viktigere enn dagen i dag. Et raskt blikk på nyhetsbildet avslører at fremtiden engasjerer. Fotballspilleren Martin Ødegaard er et illustrerende eksempel. Tross sin unge alder har han allerede prestert mye på fotballbanen, men det er ikke bare det som gjør medieinteressen enorm. Nei, det er forventningene og forhåpningene om hva han kan få til i fremtiden. Vil han debutere på A-laget til Real Madrid allerede denne måneden? Vil han om noen år bli kåret til verdens beste fotballspiller? Kan han en dag knuse noen av rekordene til Messi, Zlatan eller Ronaldo?

Fremtiden til en enkelt fotballspiller er det naturligvis vanskelig å forutsi, men innenfor en rekke områder blir fremtidsscenarier mer treffsikre. Den teknologiske utviklingen gjør det mulig å bearbeide store datamengder og modellere forventet utvikling. Klimaforskningen er et område hvor avansert modellering og tolkning av store datamengder allerede gir bedre fremtidsbilder. Også nære værfenomener blir enklere å forutsi og forstå.

I september 2012 ble Sør-Korea truffet av den kraftige tyfonen «Sanba». Tyfonen satte infrastruktur ut av spill, og all ferje- og flytrafikk ble kansellert og verst av alt, liv gikk tapt. Værfenomenet var varslet, men usikkerhetsmomentene var likevel mange. Da tyfonen hadde rast fra seg bestemte Sørkoreanske myndigheter at det skulle satses mer på varsling av ekstremvær. Dataanalyse og modellering stod sentralt. Det meteorologiske instituttet oppgraderte lagringskapasiteten med nesten 1.000 prosent til 9,3 petabyte – en million milliarder byte. Data blir nå samlet inn fra satellitter og et økende antall sensorer, også plassert langt til havs. Målet å skape modeller som klarer å forutsi ekstremvær mer presist, mer detaljert og på et tidligere tidspunkt. Dermed er det også håp om i fremtiden å spare tusenvis av liv og beskytte eiendom.

Genetikk og medisinsk forskning er et annet stort og kjent område hvor innsamling og bearbeiding av store datamengder kan gjøre det mulig å forutse, overvåke og forebygge sykdommer. Hjertelidelser, astma og mange former for kreft kan være genetisk arvelig. For å fastslå dette kreves det imidlertid et stort utvalg personer, og likeledes må en rekke potensielle feilkilder elimineres. Et forskningsteam ved Microsoft har utviklet en algoritmisk modell som kan studere ulike genetiske hypoteser i et utvalg på 120.000 personer og gi resultater i løpet av noen timer. Nåværende modeller klarer ikke den samme oppgaven selv om utvalget personer reduseres til 20.000. Utviklingen går bare en vei. Langt større mengder (genetisk) data kan behandles langt raskere.

«Big data» og analyse av store datamengder gjør det ikke bare mulig å analysere sammenhenger i store datamengder, men også lete etter nye sammenhenger. Mulighetene for digitale spåmenn øker derfor i takt med utviklingen av «big data» - applikasjoner og prosessorkapasitet. Richard Bookstader, en 64 år gammel Wall-Street veteran med doktorgrad fra MIT, er en av dem. Ifølge Newsweek har han utviklet en såkalt agent-basert modell der han forsøker å se sammenhenger i handlingene til ulike aktører i finansmarkedet, som banker, tradere og meglere.

Målet er å lage et system som henter inn «live» data fra en rekke aktører i finansmarkedet, og som løpende forutser og varsler mulige dramatiske endringer – typisk krakk. Eller som Bookstaber selv uttrykker det: «Målet er en å lage en slags værtjeneste for finansmarkedet, som spør «Vil dette bli en stor storm?» og ikke minst «Hvem vil den ramme?». Parallellen til det sørkoreanske meteorologiske instituttet er åpenbar.

Hva som vil skje i fremtiden har alltid interessert menneskeheten, men utvikling av «big data» gjør det mulig å se lenger og mer presist inn i fremtiden. Skal jeg spå en ting om fremtiden, så må det derfor bli at fremtiden blir enda viktigere i fremtiden.

Publisert:

Flere artikler

  1. – Vi er i starten på en omveltning som kommer til å merkes på alle plan i samfunnet

  2. Bedre læring med smartere IT

  3. Hydro åpner milliardanlegg i august: Tør ikke patentere teknologien

  4. – Vi må starte en kollektiv, fossil avrusning

  5. Skal vokse videre på kunstig intelligens