Meny lanserer larvebrød – åpner for mer insektsmat

FNs mateksperter har lenge sagt at vi må spise mer insekter for å ha nok mat til alle på jorden i fremtiden. Nå kryper de første insektene inn i norsk dagligvare. 

Larvene blir knust til mel og deretter bakt inn i brødet.
  • Sindre Hopland
Publisert:

For de fleste nordmenn er larver foreløpig ukjent som pålegg eller som del av dietten, men det kan endre seg i løpet av den neste tiden.

Bakehuset som baker brød til Norgesgruppen, Norges største dagligvarekonsern, har tilført Mjølumsbrødet 2,1 prosent tørkede larver, og skal selges ved 22 Meny-butikker rundt omkring i landet.

Prosentandelen tilsvarer omtrent 100 larver per brød.

– Folk tenkte på hummer og reker som veldig ekkelt tilbake i tiden på grunn av hvordan det ser ut, men nå er det en delikatesse, sier Marie Sagen, en av gründerne i Larveriet som leverer larvene til brødene Meny selger.

Larveriet som operer fra Voss er fremdeles i oppstartsfasen, men opplever stor pågang. Bakehuset og Meny er selskapets største kunde innen matkategorien.

Les også

Kiwi-sjefen etter dagligvarerapporten: Rema bygger seg til vekst

Kan bli flere kategorier

KUNDE: Henrik Gjøen var noe skeptisk i begynnelsen, men ble overtalt til å ta en smakebit på larvebrødet, og synes brødskiven gjennomsyret av insekter smakte ganske godt.

Mari Kristine Kasbo er kategoriansvarlig i Meny og er fremdeles usikker på om nordmenn er klare for insekter i handleposen.

– Vi måtte tenke litt på det, men for oss handler det om å dytte grensen og lansere nye innovative produkter. Og så tror vi brød er et av de mest ufarlige mediene å introdusere larver i maten, sier Kasbo.

Lanseringen kommer også som et ledd i at Meny opplever sterk økning i vegetarprodukter, spesielt i de store byene.

– Er dette begynnelsen på noe større, flere insektskategorier?

– Vi har muligheten til å utvide raskt med andre produkter, spesielt i samarbeid med Bakehuset. Et eksempel kan være rundstykker, sier Kasbo.

Det var frivillig for butikkene i østlandsområdet å ta del i larveprosjektet, og 22 butikker skal selge brødene fremover for å teste mottagelsen fra kundene.

E24 snakket med flere av Menys kunder som prøvde larvebrødet i Oslo mandag formiddag.

– Da jeg fikk forbi brødet tenkte jeg ikke faen, men det smaker ganske godt, sier kunde, Henrik Gjøen.

Han er litt mer skeptisk til snacksen Larveriet lager, hvor man spiser larver i sin naturlige form, men tørket og tilsatt smak.

Les også

Google Assistant lanserer i Norge: Nå kan du handle med stemmen

– Det er litt «fear factor» over dette. Jeg synes ikke ettersmaken var så veldig god, men det hjelper med chilien, sier Gjøen.

Tenker på merkevaren

Menys kategorisjef håper å selge mellom 10–20 brød hver dag.

– Vi er fremdeles usikre på hvor mye vi kommer til å selge, dette er ikke noe vi har planlagt i lang tid, sier Kasbo.

– Men har dere tenkt på at dette kan skade merkevaren, at man blir forbundet med noe som folk i utgangspunktet tenker på som noe ekkelt?

– Det er jo alltid en fare for det, det er derfor vi prøver oss litt frem. Vi har blant annet snakket med vegetarianere i forkant av lanseringen.

Hun sier kjeden er spent på mottagelsen og debatten som følger.

– Vi har mange gode argumenter for å lansere dette produktet, spesielt ut ifra et miljøperspektiv er bruk av insekter svært bærekraftig.

LARVER: Larvene blir knust til mel og deretter brukt i brødet.

Kan løse global krise

Les også

Kjedene tjener på å kutte matsvinnet

Både konsekvensene av handelskrig og brexit blekner når man leser FNs rapport fra 2013 om fremtidens matbehov.

Forskere mener vi må doble matproduksjonen frem mot 2050 for å ha nok mat til alle på jorden.

For å møte etterspørselen som kommer, må man finne nye måter å produsere mat, ifølge FN:

«Ny forskning og utvikling viser at insekter er en lovende matkilde og et alternativ til kjøtt, både for mennesker og dyr»

MÅTTE SMAKE: Kommunikasjonssjef i Meny, Nina Horn Hynne, og kategorisjef i kjeden Mari Kristine Kasbo måtte gå foran som gode eksempler å smake på larvebrødet i Meny-butikken i Oslo, hvor larvebrødet ble introdusert for første gang.

– Det som er så bra med larver er at de spiser ting som blir kalt avfall i dag som er helt ufarlige, men som mennesker ikke spiser. Dermed er det bærekraftig å produsere sammenlignet med annen proteinproduksjon, men også en kjempegod kilde til proteiner og andre næringsstoffer, sier larvegründer Sagen.

Ifølge FNs organisasjon for ernæring og landbruk er behovet for vann, areal og fôr er seks ganger lavere for larveproduksjon, sammenlignet med storfe. Det samme gjelder drivhusgassutslippene.

Selskapet går i null eller taper penger på Meny-avtalen, det handler først og fremst om å promotere selskapet.

– Nå produserer vi rundt et par tonn insekter i året, men målet er å komme opp på 100 tonn i året så snart som mulig, og 3.000 tonn i første fabrikk, sier Sagen.

Selskapet bak Larveriet er Invertapro, som ble startet i 2016 av en gruppe som kjente hverandre fra Universitet i Ås (NMBU), og produserer i dag insekter for mat- og fôrprodukter.

– Nå har vi så mye pågang at vi ikke klarer å dyrke mange nok larver, sier hun.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Dagligvarebransjen

Flere artikler

  1. Meny testet larvebrød – nå prøver kjeden på nytt med insektburger

  2. Bransjefolk: Nordmenn er nysgjerrige på insekter som mat

  3. Salget av vegetarprodukter skyter i været

  4. Rema går på kyllingsmell – må fjerne Hubbard-navnet

  5. Betalt innhold

    Ny norsk app tar kampen opp mot matsvinnet