Nye kinesiske restriksjoner på lakseimport

Kina innfører nye restriksjoner på import av norsk laks.

RESTRIKSJONER: Kineserne legger hinder i veien for norsk laks.
  • NTB
  • Jostein Nissen-Meyer
Publisert:

Importen av hel laks med hode fra Sør-Trøndelag, Nordland og Troms stanses fra førstkommende mandag.

For laks fra andre fylker i Norge krever kinesiske myndigheter garantier i norske eksportattester på at fisken er fri for pankreas sykdom (PD) og virus som kan forårsake sykdommen infeksiøs lakseanemi (ILA), opplyser Mattilsynet.

Dette kravet vil gjelde fra 18. april.

Kina varsler også at de vil øke testingen for ILA virus i fisk som importeres fra Norge.

Mener Norge ikke følger reglene

De nye restriksjonene vil kunne sette en stopper for deler av eksporten av norsk laks til Kina. I 2014 utgjorde eksporterte fra de tre fylkene Sør-Trøndelag, Nordland og Troms om lag en femtedel av eksporten.

Diskusjonene om ILA har foregått over lengre tid fordi Kina mener at Norge ikke følger de internasjonale dyrehelsestandardene for handel som er laget av Verdens Dyrehelseorganisasjon (OIE).

Kina mener derfor at fiskeprodukter fra Norge kan være farlig for laksefisk i Kina.

– Tapt betydelige markedsandeler

Kommunikasjonsdirektør i Norges Sjømatråd, Geir Bakkevoll, sier til E24 at man har tapt betydelig markedsandeler for norsk laks i Kina de siste årene. Dette skyldes at kineserne stiller strenge veterinære krav til den norske laksen, noe som har gjort det vanskelig å få denne inn på det kinesiske markedet.

Bakkevoll ønsker ikke å ha noen mening om at det kan være politiske årsaker til at norsk laks behandles spesielt strengt i Kina og at man nå har fått nye restriksjoner.

– Jeg spekulerer ikke noe rundt dette, vår rolle er å informere og varsle norske eksportører og produsenter av norsk laks, sier han til E24.

– Ikke smittefare

Mattilsynet viser til at de ved flere anledninger sendt dokumentasjon til kinesiske myndigheter som viser at Norge oppfyller disse kravene.

– Vi mener at det ikke er fare for å smitte kinesisk laksefisk med ILA- virus fordi fiskeproduktene fra Norge går direkte til konsum, skriver Mattilsynet i sin pressemelding.

ILA-viruset er ikke farlig for mennesker.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Kina frykter smitte fra norsk laks

  2. Kinesiske inspektører skal kontrollere norsk laks

  3. Enighet med Kina om laks

  4. Gir denne kommunen æren for lakseavtalen med Kina

  5. – Dette er en fantastisk nyhet for alle som driver med norsk laks