Tomra posisjonerer seg for global miljøsatsing: – Vi er overbevist om at det vil skje en endring nå

Kjendiser legger ut bilder av forsøplede strender på sosiale medier, og stadig flere myndigheter innfører strengere regler for hvordan søppel behandles. Det tror Tomra er noe de kan tjene på.

I NATUREN: Her er plastflasker ved River Thames i London. Bildet ble tatt like før den årlige plastflaske-plukkingen i London. Dette er ett av flere tiltak som gir oppmerksomhet rundt en sak som Tomra kan tjene på.

Foto: Matt Dunham AP
 • Sigrid Moe
Publisert:

ASKER (E24): – Tidligere har en del resirkulering vært en form for «grønnvasking», men vi ser at det skjer en endring nå, sier Volker Rehrmann, som er leder for Tomras sorteringsløsninger, under selskapets kapitalmarkedsdag ved deres hovedkvarter i Asker.

Grønnvasking betyr at man bedrer sin samvittighet mer enn man faktisk gjør noe som bedrer miljøet.

Selskapet ble grunnlagt i Norge i 1972, og satset globalt først i 2006. Nå ser de trender politisk og blant forbrukerne, som gir selskapet nye muligheter.

Det er spesielt i Europa og Kina det har kommet nye politiske føringer som gjør at selskapet ser at det vil komme endringer globalt.

Les på E24+ (for abonnenter)

Kina har akkurat gitt verden et 111 millioner tonn søppelproblem

– I EU har det blitt lagt frem flere nye mål i mange direktiver. Plast er kanskje høydepunktet, der det er satt et mål om at vi skal resirkulere hele 70 prosent av plasten vi bruker innen 2030, sier Rehrmann.

Kina

I tillegg har Kina sluttet å ta imot sortert søppel fra USA og Europa.

– Det har to årsaker, det ene er at de vil ha bedre løsninger for sitt eget søppel, og så har de store miljøproblemer selv, sier Rehrmann, og legger til at årsaken til at de tidligere tok imot søppelet var at de var så sulteforet på ressursene de fikk gjennom avfallet.

Nettopp denne regelendringen i Kina blir også dratt frem av selskapets administrerende direktør når han blir spurt om sannsynligheten for at resirkuleringstrenden vil spre seg til land utenfor vesten.

– Kinas søppel-import kom av at de trengte ressursene, og det vil de fortsette å gjøre. Nå er de interessert i hvordan de kan få disse ressursene fra eget søppel, sier administrerende direktør Stefan Ranstrand.

Fortere i India

Han sier at også det kinesiske folket er veldig opptatt av miljøutfordringene, både forurensing i luften og jorden.

Ett av de andre folkerike landene han ser potensial i er India.

– Akkurat som de hoppet over et teknologi-trinn, da de ikke hadde fasttelefoner, men gikk rett til mobiltelefon, så ser vi at de også kan gjøre det innen søppelhåndtering, sier Ranstrand.

– De trenger ikke å bygge om en eksisterende infrastruktur, eller ta hensyn til eksisterende kontrakter. Dermed kan utviklingen der gå fortere enn den gjør her, sier Ranstrand.

Men det er også et engasjement for resirkulering, spesielt av plast, som drives av kjendiser og miljøvernorganisasjoner.

Plast i naturen

Rehrmann tror det har begynt å synke inn hos folk at plast er et stort miljøproblem.

– Om vi er ærlige med oss selv, så har vi visst at det var mye plast i naturen før også. Men nå ser vi det over alt, og det er mye mer engasjement og vilje til å gjøre noe sier, Rehrmann.

Det er bare 14 prosent av all plastemballasje som resirkuleres i dag, og enda mindre som resirkuleres på en måte som gjør at plastproduktet i den andre enden er av god kvalitet.

Tomra mener at det bare her ligger en markedsmulighet på mellom 50 og 80 milliarder dollar.

Hvert år resirkulerer selskapet 35 milliarder drikkeflasker og -bokser. Det utgjør bare 2,5 prosent av alle flaskene og boksene i verden i 2017.

Les også

Lego vil bruke plantebasert materiale i klossene sine

Les også

Solberg prioriterer hav over toll på G7-møtet

Her kan du lese mer om

 1. Tomra Systems

Flere artikler

 1. Tomra venter kraftig vekst: Skal ansette opptil 2.000

 2. Betalt innhold

  Er Tomra-aksjen overpriset? Svaret ligger begravet i diamanter, blåbær og gummibjørner 

 3. Carlsberg-sjefen advarer mot grønnvasking: – Enten endrer du deg, eller så er du død om ti år

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Slik vil Quantafuel gjøre en kule på plast

 6. Solheim får jobb hos Røkke