Kjendiser spytter inn millioner i Ringnes og Sundes «Tripadvisor» for likestilling
Ved hjelp av ansattes anonyme vurdering av arbeidsplassen mener Isabelle Ringnes og Marie Louise Sunde at de vil endre arbeidslivet – både her hjemme og i utlandet. Aksel Lund Svindal er blant investorene.
ETTERLYSER HANDLING: Isabelle Ringnes (t.v.) og Marie Louise Sunde mener bedrifter er flinke til å snakke om likestilling, men at for få faktisk tar grep.
Rundt 3000 personer har så langt lagt inn sin vurdering av arbeidsplassen på nettsiden Equality Check.
Her kan nå i overkant av 100 bedrifter se hvordan nåværende eller tidligere ansatte vurderer dem på likestilling og mangfold. Plattformen har vært aktiv siden sommeren i fjor, men først nå skal den lanseres for fullt.
Ringnes og Sunde selv omtaler det hele som en «Tripadvisor» for mangfold og likestilling på arbeidsplassen.
I motsetning til resultatene i en medarbeiderundersøkelse er vurderingene offentlige, og slik skal altså selskapene «tvinges», eller få en ekstra motivasjon, til å handle.
– Det blir vanskeligere å overse problemer, samtidig som gode selskaper kan vise frem sin arbeidsplass, sier Marie Louise Sunde, som er daglig leder for plattformen.
Hun understreker at det blant annet er forbudt å navngi enkeltpersoner for å unngå hets.
Ketsjupeffekt for kvinnelige toppsjefer
Vil satse globalt
Sammen med Isabelle Ringnes startet hun i 2015 likestillingskampanjen HunSpanderer. Mens kampanjen fokuserte på å øke bevisstheten rundt likestilling, skal plattformen være løsningen.
Et selskap dukker opp på siden så fort det har mer enn fem vurderingen.
– Målet er at man skal finne hver eneste bedrift og organisasjon i Norge på plattformen. Vi kommer også til å lansere i Sverige i år, og rigge oss for skalering utenfor Norden, sier produktsjef Isabelle Ringnes.
Først og fremst tar de sikte på England, men de utelukker ikke at også USA vil bli aktuelt.
Fikk du med deg? Likestillingskampanje ber Oljefondet ta likestillingsgrep
SPYTTER INN: Gründerfabrikken Norselab, der blant annet Aksel Lund Svindal er aksjonær, har gått inn som største investor.
Flere kjente navn med på laget
Før jul hentet Ringnes og Sunde inn 5,23 millioner kroner.
– Disse pengene vil gå til utvikling av produktet, lansering i Norge og Sverige og ikke minst markedsføring, sier Ringnes.
Gründerfabrikken til blant andre Aksel Lund Svindal, Norselab, har gått inn som største investor. De tror mulighetene for inntekt er til stede.
Nå må bedriftene brette ut sitt kjønnsregnskap
– Equality Check henter reelle data på hvordan det står til med mangfold. Gode og moderne bedrifter vil være villige til å investere i å bli bedre på dette området. Da blir man også mer synlig eksternt, sier partner i Norselab Ivar Kroghrud. Han er også styremedlem i Equality Check.
– Her tror jeg det ligger muligheter for inntekter, sier han.
I tillegg til gründerfabrikken er kjente navn som Sigrid Bonde Tusvik, Trond Rieber Knutsen, Christian P. Halvorsen og Sophie Wiik på listen over investorer og investornettverk.
Menn eier 80 prosent av private aksjeverdier: – Skjevheten er ganske alvorlig
– Vi har jobbet hardt med fundraising siden sommeren. Det har vært mye stang ut, og heldigvis noen stang inn, sier produktsjefen.
Gjengen bak Equality Check har nå gått fra to gründere til snart seks ansatte. 12 selskaper er allerede inne som kunder, og har testet produktet i ett år.
– Fra dem har vi øremerket tre millioner kroner, som skal gå til forskning – som også vil bli en del av produktet, sier Sunde.
Isabelle Ringnes mer enn doblet formuen
SKAL TJENE PÅ BEDRIFTENE: Ifølge Isabelle Ringnes vil inntektene fra plattformen komme fra bedrifters kjøp av abonnement.
Har jobbet uten lønn
Ifølge Ringnes og Sunde har store deler av produktet frem til nå blitt finansiert av foredrag fra de to. Grunderne satser nå på Equality Check på fulltid.
– Vi har jobbet uten lønn i halvannet år, forteller Marie Sunde.
Når de skal begynne å tjene penger på plattformen vil de ikke gå inn på, men en ting er klart: Det er selskapene som skal betale.
Det er nemlig gratis for arbeidstagere å legge inn en vurdering. Det koster heller ingenting å se andres vurderinger, men for å få tilgang må du selv vurdere egen arbeidsplass. Bedriftene har to abonnementer å velge mellom.
Reagerer på hvordan kvinner blir presentert i mediene
Prisene for tjenesten er foreløpig ikke fastsatt.
– De kan gå for «basic»-versjonen, der de blant annet får muligheten til å svare på vurderinger og bruke vannmerket hvis de har en score på fire av fem mulige stjerner, forteller produktsjefen.
For å få tilgang til ytterligere tjenester, må man oppgradere til premium.
– Dette er enkelt forklart løsningsverktøyet vårt, der man får en digital rapport basert på flere indikatorer som generell kjønnsbalanse, rekruttering, intervju og foreldreperm. Her får man også tilgang til en ressursside hvor vi har samlet den beste tilgjengelige forskningen for hvordan man går til verks med problemområdene sine, forklarer de.
De beste jobbtipsene for 2020
Her kan du lese mer om
Flere artikler
Rapport: Kvinner i styret har bedre klimapolitikk
Vil ha dugnad for å kartlegge etnisk mangfold i arbeidslivet
Undersøkelse: Hver femte permitterte føler seg diskriminert
- Annonsørinnhold
Isabelle Ringnes om karrieren: – Jeg famlet og famlet og famlet
Ellevill børsuke for Aksel Lund Svindal: Slik gikk han fra alpiness til suksessinvestor