USA fritar flyselskaper fra landingskrav: Vil hindre corona-tomme fly

Flyselskaper verden over kutter nå avganger i møte med et kraftig fall i billettbestillingene. Nå vil både EU og USA midlertidig frita flyselskapene fra slot-kravene.

Publisert: Publisert:

Landings- og avgangstillatelser på flyplasser, kjent som slots, er ofte svært ettertraktet på de mest populære og travle flyplassene.

Slots-ene kommer imidlertid med minstekrav om hvor mye flyselskapene må bruke dem, hvis ikke de skal miste dem.

I corona-krisen som nå rammer luftfarten gir det store problemer, fordi flyselskapene egentlig ønsker å kansellere en rekke flyginger som følge av lavere etterspørsel. Det har allerede vært rapporter på at enkelte flyselskaper flyr nesten tomme fly bare for å beholde slot-ene på viktige flyplasser rundt i verden.

FAA fjerner krav

EU varslet tirsdag at man nå raskt vil komme med lovforslag som midlertidig vil endre på regelverket slik at det blir lettere å beholde slot-tidene for flyselskapene.

varsler det amerikanske luftfartstilsynet (FAA) at de midlertidig fjerner minstekravene på slots på amerikanske flyplasser for «å hjelpe flyselskaper som kansellerer flyginger som følge av coronaviruset», skriver FAA i en uttalelse.

FAA påpeker at flyselskaper kan miste slot-ene sine hvis de ikke bruker dem minst 80 prosent av tiden.

«FAA gjør unntak fra 80-prosentregelen til og med 31. mai 2020 for amerikanske og utenlandske flyselskap som har flyginger som er rammet. Ved å gjøre dette forventer FAA at amerikanske selskap vil få gjensidig hjelp av utenlandske luftfartsmyndigheter», skriver FAA.

FAA legger til at de kan la være å gi fritak til flyselskap fra land som ikke gir amerikanske selskap samme fritak i sine egne land.

Krever tiltak

I tillegg til slot-reglene har flyselskapene etterspurt endringer i EUs kompensasjonsregelverk, EU 261. Regelverket pålegger selskapene å kompensere passasjerene ved kanselleringer, noe som gjør corona-krisen enda mer krevende å håndtere.

Her hjemme har både fagforeninger, NHO og flyselskapene bedt regjeringen komme med umiddelbare krisetiltak som kutt i flypassasjeravgiften, andre offentlige avgifter og andre tiltak som kriselån til bransjen.

Les også

Fagforeninger krever kriselån til flyselskapene: – Dette ligner ikke på noe vi har sett før

Publisert: