Svalbard forbereder seg på coronautbrudd – bygger opp krisematlager
Flere er satt i corona-karantene på Svalbard. Nå forbereder øysamfunnet seg på hva som vil skje dersom de blir isolert som følge av coronaviruset.
Ifølge avdelingsleder Bente Brataas ved Longyearbyen sykehus er mellom én og fem personer testet for coronasmitte og satt i karantene på Svalbard. Det melder Svalbardposten.
Det er også stilt boliger til disposisjon for karantene for folk som ikke bor på Svalbard, melder avisen.
– Det er blitt sånn at det ikke lenger er et spørsmål om coronaviruset kommer til Svalbard, men når det kommer. Det tar vi på alvor, og vi tar alle forholdsregler, sier styreleder Ronny Strømnes i destinasjonsselskapet Visit Svalbard til E24.
Bekymret for turistnæringen
For det gamle gruvesamfunnet i Arktis har turistnæringen blitt en svært viktig hjørnesteinsindustri, etter at gruveindustrien ble bygget ned. Nå er det kun én aktiv gruve i Longyearbyen på Svalbard.
Strømnes forteller at de nå er bekymret for avbestillinger i sommersesongen, som er høysesong for aktivitetsleverandørene på Svalbard, som leverer blant annet cruise og ekspedisjonscruise, til og fra Longyearbyen.
– Sommeren er sesongen med mest overnattingsdøgn, så det er en veldig viktig sesong for oss. Vi ser nå at det kommer kanselleringer fra Nord-Italia. Det verst tenkelige utfallet er at vi får en massiv flukt fra turene som er booket, og at medlemsbedriftene våre må begynne å permittere. Foreløpig ser vi ikke noe til det – bank i bordet – men dette endres fra dag til dag, sier Strømnes.
Bygger kriselager for mat
Strømnes forteller at det ikke er aktuelt å stenge av Svalbard for å hindre smitte, men at de forbereder seg på det verst tenkelige scenarioet for øygruppen: at den blir isolert.
Fredag forrige uke ble det avholdt beredskapsmøte med Sysselmannen, som er regjeringens øverste representant på Svalbard. Sysselmannen har rolle både som politimester og fylkesmann, og det ble lagt planer for beste og verste utfall av coronavirussmitte.
– Vi er et lite og sårbart samfunn, med 2.300 fastboende mennesker. Vi har lagt planer for hvordan samfunnet skal driftes hvis viruset kommer hit, som hvordan vi skal sørge for kontinuerlig forsyning av energi og varer. Det er klart vi ikke er rustet for at 30–40 mennesker skal legges inn på sykehus, sier Strømnes, som forteller at de også legger planer for hvordan de skal hindre at smitte kommer til øya via båt og fly.
Strømnes er også sjef for den eneste butikken på øya. De er i gang med å bygge opp et kriselager med mat med lang holdbarhet, dersom det skulle bli vanskelig å få sendt forsyninger med båt.
– Vi fyller på med varer som spekemat, langtidsholdbar melk – og så skal vi ikke gå tom for varer som kaffe eller dopapir heller, sier Strømnes.
Norwegian-sjefens bønn til myndighetene understreker alvoret
Forbereder ansatte på permitteringer
– Foreløpig merker vi ikke til noen effekt av coronaviruset. Det er en del mindre bookinger for sommeren, ser det ut til, men det er for tidlig å se noen klar effekt ennå, sier daglig leder John-Einar Lockert i turistselskapet Svalbard Adventures.
Svalbard Adventures er det nest største turistselskapet på Svalbard, etter Hurtigruten. I tillegg til å drifte turtilbud, eier de også tre hoteller med til sammen 200 sengeplasser.
Lockert forteller at de er bekymret for at gjester skal droppe turer til Svalbard i høysesongen de nå er på vei inn i. Selskapet har sendt ut melding om at ansatte kan bli sendt ut i permisjon, men om det vil skje og eventuelt hvor mange ansatte det vil ramme, er for tidlig å si.
– Det er jo aldri hyggelig for ansatte å få en slik beskjed. Det er den viktigste delen av året vi skal inn i nå, så det er klart vi er ekstra sårbare. Men foreløpig går driften som normalt, og alt ser helt greit ut, sier Lockert.