Boligkjøpere krever millioner fra utskjelt selskap: – Vi var i praksis hjemløse i to år

Etter at Sør Bolig gikk konkurs i fjor, har det kommet inn krav på totalt 42 millioner kroner. Familie på fem mener de har tapt halvannen million.

UTEN BOLIG: Sonja Wold og resten av familien måtte ty til nødløsninger, deriblant campinghytte med utedo, i de to årene de ventet på at deres nye bolig skulle bli ferdig.

Lars Taraldsen/E24
 • Lars Taraldsen
 • Hans Jordheim
Publisert:

– Det var et mareritt. Et langt, sammenhengende mareritt.

Det sier Sonja Wold som sammen med resten av familien – mannen Rune Wold, tre barn og tre hunder – planla boligdrømmen i Lillesand for fire års tid siden.

De ønsket seg et større hus nærmere sentrum, og bestemte seg for å signere avtale med Sør Bolig AS om bygging av et nytt hjem på 350 kvadrat.

– Det angret vi på nesten med en gang. De tok ikke telefonen da vi ringte. De svarte ikke på spørsmål. Og alt av materialer lå ute i all slags vær.

De neste årene ble preget av et høyt konfliktnivå med utbyggerne mens innflyttingsdatoen gang på gang ble forskjøvet.

– Vi var i praksis hjemløse i to år på grunn av Sør Bolig, sier Sonja Wold. 

Les på E24+ (for abonnenter)

Dette sier historien om norske boligprisfall: – Krakk er det mest vanlige

Fra 5 til 280 millioner

Selskapet Sør Bolig AS inngikk i Sør Bolig Gruppen, et konsern som fra 2011 til 2019 bygde omtrent 450 nye boliger, først og fremst i Agder, men også i Telemark og Vestfold. 

Ved hjelp av litt kjedeligere, men mer kostnadseffektiv arkitektur, skulle boligene kunne øke i størrelse, uten at prislappen gjorde det.

Konseptet ble godt tatt imot i det tradisjonelt prissvake Agder-markedet. Fra 2011 til 2016 steg omsetningen fra 5 millioner kroner til 280 millioner kroner. 

– Vi jobbet veldig salgsfokusert i et marked som har vært litt traust, sier daglig leder Remy Diederiks.

E24-podden: Dette gjør du når utbyggeren går konkurs

STERK MISNØYE: Deltagere på en boligmesse i Kristiansand i 2018 fikk dette arket festet til bilen.

Men etter toppåret i 2016 snudde det for Sør Bolig.

– Tre ting gikk galt. Vi trodde reklamasjonsarbeidet skulle være mindre komplekst, vi mistet detaljkontroll over prosjektene i takt med at vi ekspanderte, og så var det slitasje i ledelsen.

Fra 2017 bygget kunders misnøye seg opp i lukkede Facebook-grupper, og også i offentligheten skulle selskapet få kjørt seg.

På en boligmesse i Kristiansand i 2018 ble løpesedler festet til parkerte bilers frontruter. Her sto «SB» i Sør Bolig-logoen for «Stopp boligsvindelen».

Remy Diederiks legger ikke skjul på at Sør Bolig har gjort ting galt.

– Når en bolig bygges, kan det oppstå feil på to måter – det er feil prosjektering og feil utførelse. Hos oss har det vært begge deler, sier 32-åringen.

Han er nå selskapets eneste ansatte og jobber for å avvikle konsernet.

Les på E24+ (for abonnenter)

Derfor betaler noen millioner for små hybler uten eget toalett

– Hjerteskjærende

Familien Wold skulle i utgangspunktet flytte inn i sin nye bolig i april 2017, men arbeidet ble forsinket. Sensommeren 2017 beordret de byggestans.

Familien hyret inn sakkyndige som påpekte at det var muggsopp i taket og andre såpass alvorlige mangler at de krevde at alt ble gjort på nytt, men Sør Bolig og deres soppekspert var uenig.

LIVET PÅ VENT: Familien Wold forteller om to tøffe år, etter at de solgte sin forrige bolig, og ikke hadde noen ny å flytt inn i.

Privat

– Vi erkjente en del feil, men å rive 350 kvadratmeter med sparklet og malt gips, det er noe annet. Det ble så betent at det ikke gikk an å snakke sammen, sier Diederiks, som legger til at normal rutine for tømrer og byggeleder selvsagt er å dekke til materialer på byggeplass. 

Siden Wold hadde solgt sitt forrige hus, og hadde mye av egenkapitalen knyttet opp i det nye prosjektet, så de seg nødt til å finne andre løsninger.

De neste årene bodde familien på fem hos venner og på campingplasser med utedo. De levde ut av koffertene sine og endte opp med å kvitte seg med to av hundene de hadde.

– Ungene var knust. De satt på campinghytter og skulle ha eksamener. Det var hjerteskjærende, sier Sonja Wold. 

Men å klage til Sør Bolig kom familien ingen vei med.

– De nektet for alt. Vi måtte bevise at noe var galt. Vi har nok brukt over en million kroner på advokater, takstmenn og fagfolk.

Les på E24+ (for abonnenter)

Eiendomsgigantene har vært stabile børsvinnere i årevis. Nå stålsetter de seg for renteøkninger og økonomisk krise

HAR TAPT: Familien Wold har et utestående krav i Sør Boligs konkursbo, men advokaten deres tror de må se langt etter de pengene.

Lars Taraldsen/E24

Anslår tap på 1,5 mill.

Wold og Sør Bolig kom til slutt til enighet om å la et annet selskap overta arbeidet på Sør Boligs regning, og i mai 2019 kunne storfamilien omsider flytte inn i huset, to år etter planen. 

De er fornøyde nå, men forsøker fremdeles å få tilbake noe av det de har mistet. Sonja Wold sier hun anslår at familien har tapt rundt halvannen million på hele prosessen. 

Lars Gunnar Nag, advokaten som familien har benyttet seg av, mener Sør Bolig mye tidligere burde tatt bekymringene fra Wold på alvor.  

– Vi brukte altfor mye tid og penger for å få dem til å forstå at de ikke hadde levert etter kontrakt, sier han.

Advokaten tror imidlertid ikke det er noe penger å hente for deres del.

– De 120.000 kronene vi har utestående i boet, får vi ikke igjen, sier han.

KAOS: Etter hvert som Sør Bolig ekspanderte, mistet de noe av kontrollen over prosjektene, vedgår daglig leder Remy Diederiks.

Tar Sør Bolig til retten

Da Sør Bolig AS begjærte seg konkurs i februar i fjor, var det med omtrent 20 millioner kroner i gjeld.

Selskapet hadde på det tidspunktet åtte pågående prosjekter. De valgte boet ikke å tre inn i - bostyrer Heimvik forklarer at de anså risikoen for tap som for høy.

– Dermed måtte disse kundene selv finne nye entreprenører. Dette er selvsagt belastende for dem, og det ble mulige tap for kundene, forklarer Remy Diederiks.

Etter konkursåpning har boet mottatt 127 krav på totalt 42 millioner kroner.

Den største posten står Optimera for, en landsdekkende aktør innen salg og distribusjon av byggevarer, trelast og interiør. De har meldt inn krav på 11,3 millioner kroner. I tillegg har de tatt morselskapet Sør Bolig Gruppen til retten.

– Vi kan bekrefte at vi saksøker Sør Bolig Gruppen, men har ingen kommentarer til saken utover det, opplyser selskapet via deres advokat Hans-Jørgen Arvesen.

Saken skal opp i Aust-Agder tingrett i april.

Les på E24+ (for abonnenter)

Er apotekene immune mot konkursbølgen, eller er det nå smellen kommer?

Tre år uten ferdigattest

Et av de mest omtalte Sør Bolig-prosjektene er oppføringen av to firemannsboliger på Bråvann Platå, noen kilometer utenfor Kristiansand sentrum.

– De siste årene har vært ren galskap. De har ødelagt tre år av livene våre, sier Renata Korof, som flyttet inn i én av leilighetene sammen med mannen Kristijan i februar 2017.

I november samme år mistet Kristiansand kommune tillit til Sør Bolig etter en rekke påviste feil, og fratok dem rett til å stå som ansvarlig for prosjektet. Fremdeles foreligger ikke ferdigattest, beviset på at bygget oppfyller kommunens tekniske krav.

Korof sier de har vært mest misfornøyd med vinduene i leiligheten. De ble først vurdert til ikke å være brannsikre og dermed skiftet ut. De nye har det imidlertid ikke vært mulig å åpne, noe som ifølge Renata og Kristijan Korof har gitt elendig luft, særlig i sommervarmen.

Det kroatiske ekteparet søker stadig svar, tre år etter at de flyttet inn. De sier de fremdeles ikke er sikre på at alt er som det skal, etter å ha fått forskjellige beskjeder fra ulike fagfolk.

Alpha Arkitekter, som har fortsatt arbeidet på vegne av Sør Bolig, forteller at de nå har ivaretatt de tekniske standardene og at papirene for ferdigattest er sendt til kommunen.

– Burde hatt mer åpne armer

Remy Diederiks beregner at det vil ta et par år å selge ut resterende boliger og tomter i Sør Bolig-konsernet.

– Hva tenker du om misnøyen dere har skapt? 

– Alt dette har gått inn på meg. At Wold havnet i situasjonen de gjorde, er trist. Den menneskelige delen ser man jo. Det er den ene siden av saken, men så har man også det kontraktsmessige, med dagbøter på 6.000 kroner døgnet. Når vi er uenig i at det er gjort feil, kan ikke vi akseptere alt av reklamasjonskrav. Samtidig tror jeg vi burde møtt kundene med mer åpne armer i en del tilfeller.

– Hvor mye ansvar tar du selv? 

– Jeg har vært med å lage trøbbel, jeg er klar på det. Vi i Sør Bolig har gjort feil i prosjekteringen, og så har det vært gjort feil i utføringen hos underleverandørene våre. Vi har rettet og rettet og rettet. Jeg gremmes av mange av de håndverksmessige feilene som er gjort. 

FORSTÅR MISNØYEN: Remy Diederiks sier det er to måter det kan oppstå feil på et byggeprosjekt: Prosjektering og oppføring. Hos Sør Bolig har de hatt begge deler, slår han som daglig leder fast.

Hans Jordheim

Tapte 50 mill. i 2018

Diederiks ser tilbake på saken med Wold og prosjektet på Bråvann Platå som en del av vendepunktet, da eventyret snudde fra å gå enormt bra til å gå verre og verre. 

– Legg til alle rundene med retting på Kallandsheia i Grimstad, og vi snakker om prosjekter som har kostet oss 15 millioner kroner i direkte tap. 

De neste par årene skal Diederiks jobbe for å redusere gjelden i selskapet og betale kreditorer. Etter det skal konsernet avvikles, og så er planen å fortsette for seg selv i det små. 

– Bankene ønsker et kontrollert nedsalg, for det er forhåpentligvis overskuddsverdier igjen i konsernet. Disse vil gå rett til kreditorene. Men det er i realiteten game over, vi har tapt all kapitalen vår. Regnskapene for 2018 er levert inn først nå, for vi har ikke visst hvor bunnen var, men vi tok et tap på 50 millioner det året. Jeg har ikke tallene for 2019, men det har jo vært et eneste tap det også. 

Her kan du lese mer om

 1. Bolig
 2. Agder
 3. Konkurs
 4. Arendal
 5. Bygg og eiendom
 6. Boligsalg

Flere artikler

 1. Boligtopper kreves for hundretusener: Betalte feriepenger til seg selv åtte dager før konkurs

 2. Betalt innhold

  Smedvig-arvingen skylder banken over 70 millioner

 3. Betalt innhold

  Zachariasbryggen AS fikk delvis medhold i tingretten, men selskapet ble slettet før dommen falt

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Her skal de følge med på alle bedrifter. Gi 150 sparken, sier ny rapport.

 6. Tesla i Norge oppført med flere millioner i ubetalte regninger