Nær fem milliarder i kontantstøtte: Bodø-bedrift fikk klagen avslått - kan ha gått glipp av 6 millioner i krisepenger

Vaskerifirmaet Breeze går fortsatt glipp av statlig kontantstøtte grunnet uflaks med oppstartsdatoen for en ny kontrakt. NHO og Norsk Industri håper på et oppsamlingsheat for vekstbedrifter som faller utenfor ordningen.

LAV AKTIVITET: En storkontrakt gjorde at Breeze-vaskeriene skulle gått for fullt fra mars, men coronakrisen gjør at de står tomme store deler av tiden, som dette vaskeriet på Jørpeland utenfor Stavanger.
Publisert: Publisert:

I april omtalte E24 at Bodø-baserte Breeze har investert over 100 millioner kroner for å oppfylle en storkontrakt om vaskeritjenester for reiselivet, men ikke får kontantstøtte på grunn av uflaks med oppstartsdatoen.

Selskapet driver vaskerier i Bodø, Harstad, Stranda, Oteren og Jørpeland. Det har klaget og fått avslag, og så langt har ikke staten vært villig til å gjøre noe unntak for selskaper som av ulike grunner faller utenfor ordningen.

– Situasjonen er akkurat den samme, sier daglig leder Lars Brændvik i Breeze til E24.

Les også

Var 12 dager inne i storkontrakt – kan gå glipp av corona-hjelp: – Vi faller helt utenfor

Selskapet faller utenfor den statlige ordningen som skal dekke faste utgifter i en periode med bortfall av inntekter grunnet coronakrisen. Men da man ha fallende omsetning målt mot tidligere perioder. Forventet inntekt telles ikke med.

Breezes storkontrakt gjelder vaskeritjenester for reiselivet, inkludert Scandic-hotellene og Hurtigruten. Selskapet skulle hatt kraftig økt omsetning fra 1. mars, men så slo coronakrisen inn. Hoteller og reiseliv stengte ned. Inntektene uteble.

Daglig leder Lars Brændvik i vaskerifirmaet Breeze, som har fem vaskerier rundt omkring i landet.

– I og med at vår kontrakt på leveranser til hotellkjedene hadde oppstart 1. mars, hadde vi ikke noen historisk omsetning på den kontrakten, og derfor faller vi helt ut av ordningen, sier Brændvik.

De fleste ansatte på vaskeriene har vært helt eller delvis permitterte i kriseperioden fra mars. Bodø-selskapet sysselsetter normalt rundt 150 personer i høysesongen.

– Litt firkantet

– Jeg er ikke overrasket over at en slik kreativ løsning som denne kontantstøtten måtte lages litt firkantet for å få den banket gjennom raskt, sier direktør Knut Sunde i Norsk Industri til E24.

– Det som er synd er at en bedrift som har gjort alt riktig, har sånn uflaks at de faller utenfor. Det er trist, sier han.

Sunde mener det er åpenbart at Breeze er en seriøs bedrift som har investert mye penger i god tro. Han hadde ønsket at regjeringen laget en tilleggsordning som åpnet for mer skjønn.

– Jeg hadde håpet at regjeringen kunne hatt et oppsamlingsheat som ikke gikk digitalt, men var mer manuelt og kunne samlet opp en del av disse som har falt utenfor, sier Sunde.

– Det har ikke vært noen stor vilje til det, og det forstår vi. Da kan det bli veldig skjønnsmessig, og det kan bli veldig mange som melder seg. Men det er trist at en bedrift som har investert så mye, ikke får kompensert. Jeg hadde håpet at man kunne håndtert dette annerledes, sier han.

Til nå ha Skatteetaten delt ut nær fem milliarder kroner i kontantstøtte, mens rammen i utgangspunktet var anslått til 10–20 milliarder kroner per måned.

– Vi har havnet i en veldig vanskelig situasjon, med bakgrunn at vi har planlagt for en stor vekst som ikke kom, og investert mye for det, sier styreleder Øystein Moe i Breeze til E24.

Direktør Knut Sunde i Norsk Industri.

Skatteetaten avslo klage

Breeze klaget til Skatteetaten, og sier at selskapet møtte forståelse. Men etaten har et mandat å forholde seg til, og klagen ble avslått.

Potensielt kan Breeze ha gått glipp av rundt seks millioner kroner i kontantstøtte, ifølge selskapets egne beregninger.

– Det er jo helt håpløst. Det betyr jo at vi får en anstrengt likviditet. Det verste er at dette oppleves som forskjellsbehandling, og som konkurransevridende, sier Brændvik.

Flere bedrifter som ble nystartet i mars eller som har investert store midler i å utvide virksomheten og øke omsetningen, faller utenfor ordningen. Det gjelder blant andre reiselivsbedriften Han Sylte i Fauske i Nordland, som i mai etterlyste hjelp i en kronikk i E24.

Les også

Stordalen har ikke planer om flere hotellraid: – Et hyggelig unntak

NHO håper på unntak

Breeze håper fortsatt på å få til et unntak som kan gi dem kompensasjon. Selskapet får bistand fra NHO Nordland og Norsk Industri.

– Vi ønsker å fortsette dialogen med Finansdepartementet om muligheten for å få på plass et saksbehandlingsspor for vekstbedrifter og nyetablerte bedrifter som kan dokumentere bortfall av fremtidige inntekter, sier regiondirektør Daniel Bjarmann-Simonsen i NHO Nordland til E24.

– Faren ved en slik ordning er at den kan være gjenstand for misbruk, så kravene til dokumentasjon blir viktige, legger han til.

Regiondirektør Daniel Bjarmann-Simonsen i NHO Nordland

Frykter mislighold av gjeld

Bjarmann-Simonsen innser at det har vært en krevende periode for myndighetene, der det har vært lite ekstra kapasitet til å lage tilleggsordninger for noen få aktører.

Han håper likevel at det er mulig å overtale Finansdepartementet til å gå med på et slags oppsamlingsheat for denne typen bedrifter.

– Prinsipielt sett er dette viktig, fordi disse bedriftene har mistet inntekter slik som andre bedrifter, men de også har investert mye i å utvide virksomheten, sier han.

– Det er en fare for at de misligholder gjeld og går konkurs på grunn av smitteverntiltakene, mens de med litt hjelp kunne ha klart seg, og bidratt til videre verdiskaping når økonomien tar seg opp igjen, legger han til.

Les på E24+

Næringslivet trenger mye mindre koronastøtte enn ventet

Det er usikkert om kontantstøtteordningen vil bli forlenget utover høsten. Men for bedrifter som leverer varer og tjenester til reiselivet kan det bli en krevende tid. Breeze har opplevd noe bedring i juli, men frykter at det er midlertidig.

– Vi frykter at det kommer en ny nedtur senere i høst. Da forventer vi at flere hoteller vil stenge, og belegget blir mindre igjen enn i sommer. Årsaken er at det kommer færre utenlandske turister og at aktiviteten uteblir på konferansehotellene, sier Moe.

Coronaviruset
Publisert:
Gå til e24.no