Dagligvarekjedene forbereder seg på mulig hamstring

Dagligvarekjedene har beredskapsplaner på plass for å håndtere konsekvenser av corona-smitte. Flere butikker melder allerede om økt salg av både vanndunker og håndsprit.

Dagligvarebransjen forbereder seg på hamstring. Her fra Rema 1000 på Ensjø i Oslo torsdag kveld.
 • Ole Løkkevik (Bergens Tidende)
 • Amalie Frøystad Nærø
Publisert:

I Coop har salget av fem-liters vanndunker de to siste ukene økt med 38 prosent. Storpakninger med ris og pasta har økt med rundt 15 prosent, og hos Coop Mega har salget av hermetikk steget rundt 30 prosent.

Tallene er sammenlignet med samme periode i fjor.

– Når det gjelder hamstring i forbindelse med Coronaviruset er vår anbefaling til kundene våre å følge rådene fra helsemyndighetene, som ikke har anbefalinger om å endre handlevaner, sier kommunikasjonsrådgiver Silje Verlo Alisøy i Coop.

Økt hermetikk-salg

Også Rema 1000 merker endringer i salget, og har de siste ukene solgt 45 prosent mer av håndspriten «Antibac Rene Hender». Og mer skal det bli, ifølge PR- og kommunikasjonsjef Calle Hägg.

– Vi forventer økt etterspørsel på hygieneprodukter når det er så mye oppmerksomhet rundt hånd- og hostehygiene, og den skal vi prøve å møte.

Spar merker også økt etterspørsel av håndsprit de siste ukene. Samtidig understreker kommunikasjonsjef Hanne Evensen at kampanjevarer vil påvirke sammenlignbare tall over flere år.

– Det er vanskelig å konkludere med at coronaviruset er årsaken til endringer i kjøpetrender av mat og drikke, sier hun.

Så langt denne uken har salget av middagshermetikk og posesupper hos Kiwi økt med rundt 35 prosent, sammenlignet med de samme dagene i fjor.

– Det er ingen grunn til å hamstre, vi har nok av varer. Vi oppfordrer alltid til å ikke kjøpe mer enn det man trenge, sier kommunikasjonsrådgiver Nora Mile Helgesen.

I beredskap

Norgesgruppen har innført tiltak både for å hindre smitte og for å møte økt etterspørsel i butikkene, skriver Dagens Næringsliv.

– Slik situasjonen er nå, finnes det ingen grunn til å frykte hamstring. Hvis ting endrer seg og det blir en aktuell problemstilling, vil vi kunne håndtere det også, sier Bård Gultvedt, direktør for næringspolitikk og myndighetskontakt i konsernet.

Også Rema har beredskapsplanene på plass.

– Vi har tett dialog med myndighetene og baserer oss på fakta og råd fra folkehelseinstituttet. Dette innebærer blant annet gode rutiner på håndhygiene i butikker, kontorer og lagre.

– Ingen grunn til å tømme hyllene

Flere av kjedene understreker at de håper folk dropper å hamstre.

Helseminister Bent Høie er enig i at det er unødvendig, og understreker at folk ikke har grunn til å være bekymret.

– DSB har jo noen råd om hva du skal ha hjemme helt uavhengig av denne situasjonen, og det er det jo alltid lurt å følge, sier han og viser til at man alltid bør ha noe mat og vann hjemme.

– Men det handler ikke om denne situasjonen, det handler om en generell beredskap i samfunnet. Det er ingen grunn til å tømme hyllene, sier Høie.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Norgesgruppen
 3. Coop
 4. Beredskap
 5. Rema 1000
 6. Butikker

Flere artikler

 1. Coronaviruset: Advarer mot hamstring

 2. – Folk var desperate

 3. Hermetikk-salget til værs etter at Norge stengte ned

 4. Dagligvarehandelen unngår ville tilstander: – Folk husker at det er nok mat

 5. Coronaviruset førte til eksplosiv vekst i dagligvarehandelen