Fiskeoppdretterne

Verdens første helelektriske oppdrettsanlegg åpnes

Bremnes Seashore kutter all bruk av fossilt drivstoff på anlegget på Loddetå - elektrifisering av næringen kan kutte CO₂-utslipp tilsvarende 150.000 fossilbiler.

Lokalitet Loddetå i Hordaland.

Bremnes Seashore
 • Hanna Ghaderi
Publisert:

Norsk oppdrett er spådd å bli en av de viktigste næringene i æraen etter oljen. Som et steg i retningen åpner onsdag verdens første oppdrettsanlegg som driftes på strøm i Hordaland.

– Vi som jobber i Bremnes Seashore er utrolig stolte over å være først i verden med et helelektrisk lakseoppdrettsanlegg. Dette har vært mulig takket være godt samarbeid med ABB, Bellona og andre partnere. Med landstrøm helt ut på merdkanten blir det mulig å utføre alle kraftkrevende operasjoner med fornybar energi. Helelektriske oppdrettslokaliteter er gode nyheter for de ansatte, laksen, naboene og for samfunnet ellers, sier Simon Nesse Økland, utviklingssjef i Bremnes Seashore.

Satsingen er et samarbeid mellom Bremnes Seashore, miljøstiftelsen Bellona og ABB.

Les på E24+

Dette er Norges «ukjente» laksegiganter

Kutter utslipp

Ifølge en melding fra Bellona i august 2019 viste mulighetsstudien utført i forkant av åpningen at helelektrifisering av norske oppdrettsanlegg i sjø kan kutte 300.000 tonn CO₂-utslipp, tilsvarende utslippene fra 150.000 fossilbiler.

Videre skrev miljøstiftelsen at omtrent halvparten av norske oppdrettsanlegg har strøm fra land og ut til fôrflåtene, men at både båter, notvaskere og annet utstyr ikke ble drevet av «ren energi».

Bremnes Seashore har blant annet investert i en elektrisk arbeidskatamaran som nå er i drift på Loddetå.

Les også

Lokal gassalarm utløst på Herøya i Porsgrunn

Økonomisk gevinst

Bellona mener investering i elektrisk drift også vil gi en økonomisk gevinst.

Hvor raskt investeringen vil gi økt lønnsomhet avhenger av flere forhold, blant annet om det kommer støtteordninger, skriver stiftelsen.

– Oppdrettsnæringen skaper enorme verdier for Norge, men den har også et fotavtrykk og klimagassutslipp. Vi trenger mer innovasjon for å få havbruksnæringen over i det grønne skiftet, og det er kjempeviktig at vi får elektrifisert det vi kan, sier klima- og miljøminister, Sveinung Rotevatn i meldingen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Fiskeoppdretterne
 2. Oppdrettsnæring
 3. Bremnes Seashore
 4. Bellona
 5. ABB

Flere artikler

 1. Mener egen næring må ta klimagrep: Vil samle kritikere i kunstsenter på fjorden

 2. Blir verdens første klimanøytrale lakseoppdretter

 3. Får 800 millioner i Giek-garanti

 4. Norfund vil drive 900 mobiltårn med sol for Orange i noen av verdens fattigste land

 5. Erna om landstrøm-motstand: – Dette er å legge ned industriarbeidsplasser