Skattefelle nærmer seg
Fra nyttår er det igjen mulig å få kuttet skatten du betaler som arbeidsgiver, avhengig av hvor virksomheten er. Men nye regler gjør at mange likevel ikke har rettigheten, fordi de ikke er registrert lokalt.
Etter en lang dragkamp mellom Norge og Europa er det fra nyttår igjen tid for å innføre såkalt differensiert arbeidsgiveravgift - det vil si at det i hovedsak er billigere å være arbeidsgiver i landlige strøk, fremfor i bynære strøk.
For norsk næringsliv handler det om milliarder av sparte avgiftskroner. Likevel er Skattebetalerforeningen bekymret for om mange nok har tilpasset seg riktig i forhold til å få glede av de nye reglene.
Se listen over arbeidsgiversonene her.
Registrert virke
- Vårt inntrykk er at mange arbeidsgivere ikke er klar over at det skjer en omlegging i regelverket, sier leder Gry Nilsen i skattefaglig avdeling i Skattebetalerforeningen til Aftenposten.
De fleste har nok fått med seg at arbeidsgiveravgiften blir lavere utenbys.
Men problemet er: Tidligere var rettighetene til å få refundert avgift knyttet til hvor de ansatte hadde sin faste registrerte bopel. I de nye reglene er refusjonsretten knyttet til hvor virksomheten er registrert.
- Vi har holdt skattekurs rundt i landet, og har kommet over store konserner som har all virksomhet registrert i Oslo. De får ingen glede av de nye reglene, sier Nilsen.
Grunnregelen er med andre ord at et selskap som har lokale virksomheter av forskjellige slag ikke bør men må registrere seg med lokal adresse i Brønnøysundregistrene eller i Statistisk sentralbyrås seksjon for bedriftsregister - blant annet avhengig av størrelsen og omfanget av virksomheten.
Les flere nyheter på E24.
Siden 2003 har det vært et regime der prosentsatsen på arbeidsgiveravgiften gradvis skulle økes rundt i landet, slik at alle i hele landet hadde lik prosentsats på 14,1 prosent fra og med 1. januar 2007, altså om halvannen uke.
Men stikk i strid med dette er det i stedet tilbake til gammel forskjellsbehandling fra og med samme dato. Dermed burde det vært en viss pågang om å få registrert en undervirksomhet i Brønnøysundregistrene.
- Det burde vært et rush, sier Nilsen.
Allerede registrert?
Men i de norske registrene har det ikke vært noen unormal pågang i det siste.
- Vi har snakket om det på kontoret, om at det kunne komme en del henvendelser nå på grunn av de nye reglene, men vi har ikke merket noen ting, sier seksjonssjef Jan Furseth i Seksjon for bedriftsregister i Statistisk sentralbyrås avdeling på Kongsvinger.
Han understreker samtidig at det i mange tilfeller kreves å registrere virksomhet lokalt uavhengig av nye regler for arbeidsgiveravgiften, og at en del dermed allerede har gjort det.
Heller ikke i Brønnøysundregistrene har de merket noen ekstra pågang.
- Vi merker ingen merkbar økning i registrering generelt sett, sier avdelingsdirektør Ketil Ingebrigtsen i Brønnøysundregistrenes næringsavdeling.