Slik skal Norsk Tipping få de unge til å spille mer

Norsk Tipping slår seg sammen med europeiske statlige spillselskaper for å knekke koden, å få unge mer interesserte i statlige pengespill. Lottoen vil bestå, men det kan føre til raskere og større premier.

MILLIONÆR-KULER: Vikinglotto var i sin tid et resultat av et stort samarbeid mellom en rekke statlige spillselskaper, og førte til større premier enn vanlige norske tippere var vant med. Nå kan nye digitale spill på nytt endre måten Norsk Tipping tilbyr pengespill, og kan bety høyere premier.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
  • Sindre Hopland
Publisert:

Mange av Europas statlige spillselskaper sliter med den samme utfordringen.

Å finne lotterikonsepter som treffer nye og yngre kunder.

– Den digitale veksten i spillbransjen har vært enorm, og det har vært en utfordring å møte kundeforventningene, spesielt hos de unge, sier Morten Eriksen som inntil nylig var direktør for distribusjon i Norsk Tipping, men som nå leder et nytt selskap eid av Norsk Tipping og de statlige spillselskapene i Finland, Danmark og Frankrike.

Selskapet som heter Lotteries Entertainment Innovation Alliance (Leia) skal sørge for at Norsk Tipping ikke mister de unge spillerne til de raskt voksende private spillselskapene.

Lignende samarbeid har tidligere ført til spillene Vikinglotto og Eurojackpot – nå vil de skape det neste store spillet.

Les også

Norsk kasinosjef om reguleringer: – Vi er tryggere enn Norsk Tipping

Raskere og større premier

Norsk Tipping forsikrer om at de har mange unge spillere, men innrømmer at de har hatt en teori om hvilke spill den yngre garde liker, uten og faktisk spørre kundene, forklarer Eriksen.

Han sier det er flere ting som skiller de unge spillerne fra de eldre, og å vente på resultatet av lottokupongen i flere dager er uaktuelt.

– Unge spillere vil ha hurtige premier, og ønsker å se resultatet med en gang. Disse spillerne er enda mer opptatt av pengespill med godt innhold og god tilgjengelighet, sier Eriksen.

Han sier også at samarbeidet med de andre store spillselskapene gjør at man ikke lenger bare lager spill til fem millioner spillere i Norge, men i prinsippet lager pengespill for 80 millioner mennesker.

Det betyr mer penger i potten.

– Ved å samarbeide med andre selskaper skaper vi større kundegrunnlag, og gir oss muligheten til å ha større premier. Store premier er etterspurt av kundene, og Viking Lotto og Eurojackpot er gode eksempler på dette, sier Eriksen.

Han påpeker at data også viser at bruk av jackpot drar flere unge brukere, til tross for at sjansen for å vinne ofte er lavere.

Kunne trengt Tone Damli og Riise

Analytiker Sharish Aziz i Danske Bank Markets følger en rekke spillselskaper notert på Stockholm-børsen.

Hun mener at de private spillselskapene er mye flinkere til å peile seg inn på spesifikke spillgrupper.

– De børsnoterte selskapene har klart å engasjere de yngre spillerne i en helt annen grad, enn hva de statlige har klart. De er blant annet langt mer målrettet i sin markedsføring, sier Aziz.

Hun sier det ikke er uten grunn at man bruker Tone Damli og Riise i reklamene sine – det fungerer. Noe også Norsk Tipping er klar over.

– Det er ingen tvil om at profiler og ambassadører har stor påvirkningskraft, sier Eriksen som sier at også Norsk Tipping har diskutert bruk av influensere, men at selskapet må være langt mer balanserte enn sine konkurrenter.

Norsk Tippings argument for å få flere unge over i deres spillverden, er at det er bedre enn alternativet, som er private spillselskaper de mener holder en langt lavere standard enn dem når det kommer ansvarlig spill. Dette avkrefter bransjen på sin side.


Samme deregulering som i telebransjen

Eriksen som brukt mesteparten av karrieren sin i telekombransjen, blant annet i Telenor, sier at situasjonen pengespillbransjen står overfor nå kan sammenlignes med hva telekom i sin tid gikk gjennom.

– Det er lett å dra paralleller til å dereguleringen av telekombransjen på 90-tallet. Man går fra å ha høye marginer til å plutselig få langt tøffere konkurranse.

Han sier dette vil tvinge alle aktører til å samarbeide mer, slik at man kan få ut alle skalaeffekter og et langt større fokus på kostnader.

Leia er ikke det eneste samarbeidsprosjektet Norsk Tipping er en del av. Også i prosjektet Colab, samarbeides det med en rekke statlige spillaktører hvor man deler på utgifter og risiko, for å øke innovasjonstakten.

– Innovasjon er dyrt og innebærer alltid risiko for at det ikke blir et tellende resultat i form av nye, populære produkter. Formålet med Colab er derfor å samarbeide om innovasjon – å dele på utgifter og risiko, og øke innovasjonstakten samtidig med at hoder og ideer utnyttes til felles beste, sier produktsjef i Colab, Geir Magne Skår som ble startet i fjor.

– Med alle disse nye spillene som kommer, hvor lenge overlever lottoen?

– Lenge! Lotto går fortsatt så det suser og vi ser at også nye, yngre kunder har glede av Lotto, mye takket være mobilappen vår, sier Skår.

Ny logo

For å forsterke selskapets posisjon i samfunnet er det utarbeidet en ny visuell identitet for selskapet, som ble tatt i bruk i løpet av 2018.

Les også

Brukte 100 millioner på logo som allerede finnes

Dette er også en del av selskapets satsing på å bli mer relevant i yngre målgrupper som ikke har samme forhold til Norsk Tipping og til selskapets rolle som eldre målgrupper.

Det ble for øvrig reagert på at logoen var svært lik IT-selskapet Xeptors logo.

Analytiker Aziz mener Norsk Tippings nye prosjekter virker spennende, men har ikke helt troen.

– Det gir absolutt mening for disse statlige selskapene å jobbe sammen på tvers av landegrenser for å kutte kostnader og bruke hverandres kunnskap. Det blir spennende å se hva de får til, men de vil nok fortsette å tape markedsandeler til de private.

Les også

Europeiske spillselskaper vil ha slutt på norsk spillmonopol

Les også

Hallvard Flatland saksøker spillselskapet GIG

Les også

Ingen jackpot hos Finanstilsynet

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Norsk Tipping

Flere artikler