Hurtigruten legger inn anbud på ruten langs norskekysten

Hurtigruten ønsker fortsatt å drive hele den tradisjonsrike kystruten mellom Bergen og Kirkenes og byr på statens anbud.

Hurtigruten vil fortsette å drive kystruten Bergen-Kirkenes.

Foto: Terje Bringedal VG
Publisert:

Nyheten ble sluppet på en pressekonferanse torsdag formiddag.

Hurtigruten ønsker å bruke 11 skip for å betjene ruten, som ble lagt ut på anbud av Samferdselsdepartementet i september.

– I 125 år har vi vært livsnerven langs norskekysten, og fraktet lokalreisende, gods og turister. Dette er en del av Hurtigrutens DNA. Ingen kan norskekysten som oss. Vi gleder oss til konkurransen, og er med for å vinne, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i en pressemelding.

Anbudet gjelder for perioden fra 2020/2021 og minst ti år frem i tid.

– Ingen selvfølge

Tidligere i høst skrev Klassekampen at Hurtigruten vurderte å droppe statens anbud, og i stedet fortsette som en uavhengig reiselivsaktør langs kysten. Med avtalen følger nemlig forpliktelser til transport av lokale passasjerer og gods, samt krav om at skipene skal innom samtlige 34 anløpssteder både på nordlig og sørlig rute.

Les også

24-åring har landets største formue

– Det var ingen selvfølge at vi skulle søke. Det nye anbudet med nye krav kommer på toppen av det som allerede trolig er verdens mest komplekse skipsoperasjon. Hvert eneste år gjør vi 24.500 anløp i alle slags havner i allslags vær langs en av verdens mest værharde kystlinjer, sier Skjeldam.

Byr på alle pakkene

Fristen for å levere inn anbud går ut 3. januar. Det er ennå ukjent om noen andre har lagt inn bud.

– Vi kunne ventet til anbudsfristen gikk ut før vi sa noe. Men som et ansvarlig selskap, med flere tusen ansatte og mange lokale samarbeidspartnere, ønsker vi å være åpne og transparente om sentrale beslutninger, sier Skjeldam.

Anbudet er delt inn i tre pakker. Hver av rutene er helårlige og gjennomgående seilinger tur-retur Bergen-Kirkenes, der alle havner på ruten skal betjenes daglig.

– Når vi nå skal legge inn anbud, gjør vi det ordentlig: Vi kommer til å by på alle tre pakkene med 11 skip, som i dag. Vi er klare for å ta kystruten inn i fremtiden, sier Skjeldam.

Les også

Hurtigrutens ruter kan deles mellom tre rederier

Les også

«Concorde-forbud» opphører neste år - står klar med nytt supersonisk fly

Les også

Airbus-drøm gikk i knus: Boeing stakk av med Emirates-ordre på 123 mrd.