ET SVENSKT EVENTYR: Slik ble Hennes & Mauritz størst

Fra familiebedrift til global pengemaskin.

  • E24
Publisert:,

Det som startet som en gang startet som en beskjeden familiebedrift har nå blitt en pengemaskin av en annen verden, skriver di.se etter å ha lest boken om "Handelsännen" som Dagens Industris lederskribent Bo Pettersson har skrevet.

Les di.se sin artikkel her.

Nå har H&M HM-B 1741 butikker over hele verden og kan skryte av en omsetning på 104 milliarder svenske kroner. Det er en solid økning fra 2006. Da hadde klesgiganten 1.345 butikker og en omsetning på i overkant av 80 milliarder svenske kroner.

Erling Person startet det hele på 1920-tallet. Som mange mottok han salgskataloger i posten, men Erling var ikke opptatt av hva han kunne kjøpe. Han bestemte seg i stedet for å finne ut hvem som sendte flest kataloger og hva de tjente på det.

De neste årene begynte Erling å selge alt mulig mellom himmel og jord, blant annet julestjerner av papir og penner. 20 år senere eide Erling Person i overkant av 50 butikker over hele Sverige med en omsetning på 100 millioner kroner.

Det har vært mye spekulasjon rundt Erling Persons syn på børsnoteringen av H&M i 1974. Mange mener han var i mot det. Styremedlem Sten Wikander har tidligere gått offentlig ut og sagt at Person var usikker på om H&M burde børsnoteres.

Kort tid etter børsnoteringen flyttet Erlings sønn, Stefan, til London for å starte det første utenlandske innkjøpskontoret til H&M. Noen år senere ble Stefan styremedlem i selskapet og utpekt til farens etterfølger. Deretter ble han visedirektør i selskapet, men hadde fremdeles ikke stor nok eierandel til å ha noen reell innflytelsesmakt.

Fremgangen til H&M kom i kjølvannet av en rekke problemer som spareprogram, tysklandslansering og postordrevirksomheten. Da problemene løste seg, skjøt også selskapets aksjer fart på børsen.

I 1985 kom det første generasjonsskifte i H&M. Erling Person sluttet som styreleder og overlot vervet til Sten Wikander. I samme sleng overførte han aksjemajoriteten til sønnen Stefan Person. Hennes og Mauritz tjente sin første milliard allerede i 1992. Fire år senere tok Stefan Person over jobben som styreleder, og erstattet seg selv med 32 innkjøpssjefen Fabian Månsson. Åtte år senere dør Erling Persone.

De siste fem årene har Hennes og Mauritz ekspandert i et voldsomt tempo. I 2004 designet Karl Lagerfeld en kolleksjon for kleskjeden. Klærne ble utsolgt i løpet av noen få timer. De senere årene har H&M fulgt opp suksessen med designere som Stella McCartney og Victor and Rolf.

I 2007 gikk H&M inn på det japanske markedet. Da årsregnskapet for de to butikkene ble presentert viste det seg at de hadde omsatt for 128 millioner kroner. I fjor kjøpte Hennes og Mauritz opp jeansmerket Cheap Monday og butikk-kjedene Monki og Weekday.

Les flere nyheter på E24.

Her kan du lese mer om

  1. H&M

Flere artikler

  1. DnB Nor vant mot Økokrim

  2. God pakke, usikker effekt

  3. ØKOKRIM: - Vi har vunnet frem

  4. Annonsørinnhold

  5. Den udrepelige drømmebilen

  6. Bitt i øyet - krever 36 mill.