Dette er Norges ti største selskaper

Selskaper relatert til «det sorte gullet» markerer seg fortsatt, men også andre næringer har kjempet seg til en plass på listen.

GOD BLANDING: Det er oljegiganten Statoil ASA som regjerer øverst på listen over landets største selskaper, men også selskaper i helt andre næringer har klart å klatre opp blant topp ti.
Publisert:

Det er ikke overraskende oljegiganten Statoil som regjerer i toppen av listen over landets største selskaper.

Landets største oljeselskapene kom på banen oljeeventyrets start på 70-tallet, og har vokst siden. Dette er riktignok ikke den eneste bransjen som får plass på listen.

Petroleumsrelatert

- Topp ti-listen sier oss at norsk næringsliv er blitt svært petroleumsrelatert og at tradisjonell industri er på vei ut, er økonomiprofessor Ola H. Grytten ved Norges handelshøyskolen (NHH)

Grytten forklarer at listen også viser at næringskonsentrasjonen er stor i petroleumssektoren, med mange store aktører som sluker de mindre.

- Dette skyldes gjerne stort kapitalbehov i næringen. Det store kapitalbehovet og de store selskapene gjør eer stor i petroleumssektoren, med mange store aktører som sluker de mindre.

LES OGSÅ: Her er alt du trenger å vite om Norge AS

Her kan du: * Søke opp bedrifter, bransjer og roller i norsk næringsliv. Tjenesten inneholder blant annet 1 million selskaper, 370.000 daglige ledere og 870.000 styreledere. * Optimalisering og filtrering av søkeresulatet * Generell informasjon om bedriften * Regnskap og finansielle grafer og nøkkeltall for bedriften * Roller, kunngjøringer, aksjonærer og eierposter i bedriften * Mulighet for å kjøpe detaljerte rapporter om bedriften * Andre verktøy Tjenestestedet vil etter hvert inneholde mer og bedre tjenester/innhold.

- Dette skyldes gjerne stort kapitalbehov i næringen. Det store kapitalbehovet og de store selskapene gjør entrybarrierene i næringen store, legger han til.

- Toppen av isfjellet

Økonomiprofessor Torger Reve ved institutt for strategi og logistikk ved Handelshøyskolen BI publiserte har gjort omfattende studie om hvordan det norske næringslivet er rustet til å møte fremtiden. Han poengterer at topp ti-listen alene ikke gir et bilde av norsk næringsliv.

- Denne listen viser bare toppen av isfjellet. Den gir egentlig ikke et bilde av hva som er norsk næringsliv. Vi vet at disse selvskapene er størst, men de er ikke ryggraden i norsk næringsliv, sier Reve.

NHH-professoren forklarer at det ikke er noen tvil om at olje er den store motoren i Norge, men at kun 10 prosent av de om lag 200.000 som jobber i offshorenæringen er ansatt i selve operatørselskapene.

LES OGSÅ: Her er selskapene som klatrer

- De resterende 180.000 ansatte jobber i leverandørindustrien, som leverer teknologi til denne sektoren i Norge samt i en rekke andre land. Det er altså ikke oljen i seg selv som er viktigst. Det er kompetansen som må bygges opp i alt rundt denne næringen som er det virkelige teknologiske beinet til Norge. forklarer han.

Ola H. Grytten

Topp ti

Under kan du se hele listen over de største selskapene.

Listen er utarbeidet av kredittopplysningsselskapet AAA Soliditet AS, og basert på 2011-omsetning.

LES OGSÅ: Her er alt du trenger å vite om Norge AS.

1. Statoil ASA

Torger Reve

Olje- og gasselskapet ble opprettet i 1972, og er i dag Nordens største konsern og verdens største operatørselskap offshore.

I 2011 driftet Statoil 44 felt på norsk sokkel og flere er på vei. I 2011 åpnet selskapet feltene Vega i Nordsjøen og Tyrihans i Norskehavet. Dette var også året da kjempefunnet i Barentshavet ble gjort på Skrugard sammen med Eni og Petoro.

I 2011 solgte Statoil olje, gass og relaterte produkter i Norge for totalt 516,38 milliarder kroner. Inntektene for utvikling og produksjon i Norge lå på 212,1 milliarder kroner i 2011.

Statoil-konsernet hadde i Norge i fjor 20.042 ansatte, inntekter på 880 millioner kroner og produserte 1,36 millioner oljeekvivalenter per dag, 71 prosent av Statoils totale produksjon.

Virksomhet i 37 land og om lag 21.000 ansatte.

2. Telenor ASA

Telenor-konsernet er landets største leverandør av tele- og datatjenester, og er tilstede på mer enn 30 steder i Norge og på Svalbard.

Bare den Norske delen av Telenor-konsernet, Telenor Norge AS, har 5.000 ansatte og blant annet nær 3,2 millioner mobilkunder.

3. Norsk Hydro ASA

Leverandør av aluminium og aluminiumsprodukter, og har i tillegg aktivitet innen vannkraft og alternativ energi.

Har i dag over 22.000 ansatte i over 40 land, blant annet Tyskland, USA, Kina og Russland.

Ble grunnlagt av nordmennene Sam Eyde og Kristian Birkeland i 1905. Utførte i 1989 den første vellykkede horisontalboringen på Troll-feltet. Kjøpte i 1999 privateide Saga petroleum sammen med Statoil.

Norsk Hydro ASAs petroleumsvirksomhet ble i 2007 slått sammen med Statoil ASA.

4. Yara International ASA

Norsk gjødsel - og kjemikalieselskap med om lag 8.000 ansatte, salgsavdelinger i over 50 land og 150 land på kundelisten.

Yara International er den tidligere landbruksseksjonen til Hydro, som ble skilt ut fra selskapet i 2004.

Den norske stat er største eier med 36,2 prosent av aksjene.

5. Orkla ASA

Er landets største privateide konsern. Har i dag virksomhet innen merkevarer, aluminiumløsninger og finansielle investeringer.

Selskapet har 30.000 ansatte i mer enn 40 land og en omsetning på 61 milliarder kroner.

6. Norgesgruppen ASA

Norges største handelshus, med detalj- og engrosvirksomhet innenfor daglige forbruksvarer som kjernevirksomhet.

Har over 1.700 dagligvarebutikker, rundt 600 kiosker og 30.000 ansatte. Konsernets dagligvarekjedene representerer en markedsandel på 37,4 prosent innen dagligvarehandelen.

I 2011 hadde konsernet driftsinntekter på 58,6 milliarder kroner.

Vil du finne ut mer om norske selskaper? Søk i E24 Bedrift.

7. Total E&P Norge AS

Selskapet er den franske oljegiganten Totals forlengede arm i Norge innen produksjon og leting av olje og gass.

I 2011 produserte selskapet 287.000 oljeekvivalenter i snitt daglig.

Samme år gjorde Total E&P Norge to store funn: Norvarg i Barentshavet og Alve Nord i Norskehavet. Første i 2013 blir det kjent hva verdien på disse er.

Saken fortsetter under bildet.

DOMINERER: Oljerelaterte selskaper markerer seg på listen over landets ti største selskaper. Dette bildet er fra Troll A-plattformen i Nordsjøen.

8. Esso Norge AS

Selskapet, som er Norges eldste oljeselskap, hadde samme plass på listen i 2010. Salget av Essos olje og gass skjer hovedsakelig gjennom Esso Norge.

Rundt to tredeler av salget skjer som eksport, mens en tredel omsettes innenfor Norges grenser.

9. Reitangruppen AS

Består av Rema 1000, Reitan Convenience Reitan eiendom og Uno X-gruppe. Har i tillegg datterselskapet Spaceworld og en eierandel på 15,6 prosent i Axfood.

Selskapet sysselsetter over 27.000 mennesker i Skandinavia og Latvia.

Reitangruppen omsatte for 64 milliarder kroner i 2011.

10. DNB ASA

Norges eldste privatbank og største finanskonsern, som tilbyr banktjenester og andre finansielle tjenester innen blant annet innskudd, eiendomsmegling og forsikring.

Består av selskapene DNB Livsforsikring ASA, DNB Skadeforsikring AS, Bank DNB A/S og flere andre datterselskaper.

Informasjonen om selskapene er hentet fra deres egne hjemmesider, E24 Bedrift og Store norske leksikon.

Søk etter bedrifter, bransjer og personer i E24 Bedrift.

Går bra for flere

Før oljen var det store industrikonsern som var ledende i Norge.

Grytten forklarer at industri og særlig tungindustri har falt siden oljeeventyrets start, mens store næringsmiddelkjeder eller konsern vokst.

- Det har vært store sammenslutninger innen forsikring, bank og finans. Også telekom har vokst, forklarer Grytten.

- Det går også bra med laksenæringen, sier Reve.

Listen har ifølge de to ekspertene sett mer eller mindre lik ut de siste årene. Flere av selskapene har riktignok endret plassering en del ganger, og også i år har flere av dem endret plassering.

Grytten omtaler riktignok endringene som beskjedne.

LES OGSÅ:

Publisert: