Kamprad trer tilbake: Sønnene tar over IKEA

Etter å ha bygget opp en av verdens mest suksessrike bedrifter trekker Ingvar Kamprad seg tilbake.

NYE TIDER: De tre sønnene Jonas, Mathias og Peter til IKEA-gründer Ingvar Kamprad skal nå ta over ledelsen i IKEA sammen. Dermed må de i motsetning til faren dele på makten broderlig.

Ikea
Publisert:,

Avgangen til Ikea-gründer Ingvar Kamprad har vært planlagt i lengre tid. Nå bekrefter den 86-årige møbelmilliardæren at han trekker seg tilbake fra den daglige kontrollen av møbelimperiet.

- Det ble et naturlig tidspunkt for familien å tydelig definere de tre sønnenes fremtidige roller og ansvar, sier Ingvar Kamprad, via en talsperson, ifølge Expressen.

Nyheten ble opprinnelig kjent i et intervju de tre sønnene ga til Ikeas interne bedriftsavis «Readme», skriver Expressen.

Deler broderlig

Det har vært spekulert i flere år hvordan Ingvar Kamprad ville overlate kontrollen videre til neste generasjon.

Det har versert rykter tidligere om at Kamprad skal ha ansatt sine sønner i forskjellige posisjoner i konsernet og latt de konkurrere om hvem som er flinkest. Nå ser det derimot ut til at Kamprad lar alle tre ta over styringen sammen.

Les også: Disse guttene arver Ikea

Per i dag styrer de tre sønnene hvert av de tre selskapene som tilsammen utgjør Ikea-konsernet. Ifølge styrelederen i Ikeas morselskap vil de trolig fortsette med det.

- Man må ha respekt for at vi prater om tre veldig store selskap. Da er det behov for en spesialisering og det er jo gigantiske selskap alle tre. Jeg tror man kommer til å fortsette i samme spor, sier Göran Grosskopf, styreleder i Ingka Holding, Ikeas morselskap, til Expressen.

Planlagt lenge

Ingvar Kamprad skal allerede på 70-tallet ha begynt å planlegge hvordan Ikea skulle drives videre etter hans død, ifølge boken «Historien om Ikea», skrevet av Bertil Torekull.

TAKKER FOR SEG: Ikeas grunnlegger Ingvar Kampad (86) overlater nå styringen av Ikea til sine tre sønner. Kamprad bor i Sveits, og på bildet er han fotografert på en pressekonferanse i Lausanne i 2006 da han donerte 500.000 sveitserfranc til byens kunstakademi.

Arc/jean-bernard Sieber

I 1976 skrev Kamprad en tekst han kalte «En møbelhandlers testamente», som ikke bare de tre sønnene har fått hver sin kopi av, men også alle de ansatte i selskapet.

- Det er åpenbart Ingvars håp at de ulike forretningsområdene skal fortsette sin ekspansjon ut i fra samme verdigrunnlag og forretningsprinsipper som fra første stund har gjort de så suksessrike, sier Kamprad via sin talsperson Per Heggenes, ifølge Expressen.

For å sikre en langsiktig eierstruktur som kunne operere uavhengig sørget Kamprad for at Ikea siden 1982 har vært eid av en stiftelse.

Siden 1986 har Kamprad selv fungert som en seniorrådgiver, ifølge selskapet.

Startet som tenåring

Kamprad startet Ikea da han var 17 år gammel i 1943. Ikea står for Ingvar Kamprad Elmtaryd Argunnaryd.

Elmtaryd er gården der han ble født i det lille tettstedet Agunnaryd i Sverige.

Per i dag har Ikea 338 butikker i 40 land og ansetter 131.000 mennesker i 41 land.

Selskapet omsetter årlig for over 24 milliarder euro (i overkant av 175 milliarder kroner)

Delvis franchise

Det er stiftelsen Stichting INGKA Foundation som eier Ikea-konsernet, mens INGKA Holding eier alle selskapene i konsernet.

I konsernet er det også to selskaper som heter Ikea Services som leverer tjenester og støttefunksjoner til hele konsernet.

Ikea driver selv rundt 290 varehus under franchise fra morselskapet. Ifølge Ikea er det omtrent 40 varehus i 15 land som drives av andre franchisetakere, som eies utenfor konsernet.

Les også

- Ikea rammer sentrumIkea åpner nytt varehus på DaneboIkea kommer til RingsakerIkea starter hotellkjedeIKEAs varemerke verdt 66 milliarder kronerIkea hadde 380 ledige stillinger - mottok 55.000 søknader